Η ανατροπή μπορεί να γίνει μόνο εφόσον η κοινωνία στέκεται στα πόδια της. Της Ειρήνης Αγαθοπούλου

Το πρόγραμμα τρόικας-κυβέρνησης για την Υγεία παραμένει το ίδιο καταστροφικό, παρά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις υπουργών, πρωθυπουργών και άλλων «αρμοδίων» ότι τα βάσανά μας κάπου στο τέλος του 2013 θα λάβουν τέλος.
Σήμερα, λοιπόν, εξαγγέλλονται λουκέτα σε άκρως απαραίτητα θεραπευτικά ιδρύματα, όπως τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. O ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να «αξιοποιηθεί», πλέον, αποκλειστικά ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, αυξάνοντας επιπλέον το κόστος των παροχών προς τους ασφαλισμένους, ενώ τα υπό λειτουργία νοσοκομεία έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Εσχάτως, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 25 ευρώ ως ταρίφα για τη νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία, την ίδια ώρα που η ανεργία αγγίζει το 30% και ο αριθμός των ανασφάλιστων στη χώρα αγγίζει τα 3.000.000 συμπολιτών μας.
Μέσα στο παραλήρημά τους για το success story της εν λόγω κυβέρνησης, η διήγηση απλών καθημερινών ιστοριών βάζει τα πράγματα στη θέση τους: Γεωργιανός υπήκοος, 65 ετών, με προϋπηρεσία 30 χρόνια στην Ελλάδα και με συμπληρωμένα 3.500 ένσημα, μένει άνεργος πριν από 2 χρόνια. Η ασφαλιστική του κάλυψη λήγει 31/08/2013 και παθαίνει εγκεφαλικό στις 07/09/2013. Πρόνοια δεν δικαιούται γιατί δεν είχε την τύχη να γεννηθεί Έλληνας. Αυτός ο άνθρωπος χρήζει άμεσα φυσιοθεραπειών και φαρμακευτικής αγωγής. Για τους κυβερνόντες, όμως, περιπτώσεις σαν κι αυτή είναι ανύπαρκτες! Αυτός ο άνθρωπος, όπως και πολλοί άλλοι, δέχτηκε με ανακούφιση τη βοήθεια του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου του Κιλκίς, που με τη βοήθεια όλο και περισσότερων εθελοντών, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που πολίτες διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων και ιδεολογιών στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας τους, είναι θεμελιακό στήριγμα για μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Ακόμη και για τόσο σοβαρές περιπτώσεις, για τις οποίες οι νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές πολιτικές δεν έχουν καμία απολύτως πρόβλεψη, είναι η αλληλεγγύη, η προθυμία και ο αλτρουισμός που κρατούν και θα συνεχίσουν να κρατούν την κοινωνία όρθια. Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία καθώς και οι εθελοντές τους δεν παρατούν τη μάχη, αντίθετα οργανώνονται και γίνονται ακόμη ποιο ισχυροί, αρνούμενοι κατηγορηματικά να εγκαταλείψουν αυτή την προσπάθεια.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτές τις δομές -που βρίσκονται πλέον σε κάθε γωνιά- το κάνουμε για έναν και μόνο λόγο: Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται ανατροπή αυτού του ανθρωποφάγου συστήματος και η ανατροπή μπορεί να γίνει μόνο εφόσον η κοινωνία στέκεται στα πόδια της ώστε να έχει τη δύναμη να αγωνιστεί και να παλέψει με ψηλά το κεφάλι.

* Η Ειρήνη Αγαθοπούλου είναι βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!