Διαδικαστικά, αντεγκλήσεις και οικονομικό έδωσαν τον τόνο

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε το 35ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, που διαφημίστηκε πολύ –κυρίως για να προωθήσει πρόσωπα και κομματικούς μηχανισμούς- και όχι, όπως καταγγέλλουν σύνεδροί του, για να αναδείξει μια συγκεκριμένη εργατική πολιτική που οφείλει να έχει μια ομοσπονδία τέτοιου μεγέθους.
Το συνέδριο, που ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας διοίκησης το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου, τελούσε υπό τη σκιά του σχεδίου που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε παρουσιαστεί από το υπ. Περιβάλλοντος, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που ζητεί η τρόικα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα πρέπει να έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τουλάχιστον το 51% της ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει τα δίκτυα, ώστε να δρομολογηθεί η πώλησή της. Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει σε σχέδιο για τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες προς πώληση. Μέχρι το Νοέμβριο απαιτείται απόφαση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που η τρόικα πιέζει να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ με τον ίδιο τόνο επισημαίνεται ότι τέλος Σεπτέμβρη του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση. Τη σημασία της συγκυρίας επεσήμαναν στις τοποθετήσεις τους αρκετοί από τους Συνέδρους, ενώ αναλυτικά στοιχεία για το πόσο καταστροφική θα είναι μια τέτοια ιδιωτικοποίηση παρουσίασε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θανάσης Πετράκος, που χαιρέτισε το Συνέδριο.

Τα οικονομικά και οι αντιδράσεις
Ένα από τα βασικά σημεία στο κάλεσμα της ΓΕΝΟΠ προς τα προεδρεία των συλλόγων μελών της, αφορούσε τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η απόφαση για το Συνέδριο ελήφθη υπό τον κίνδυνο πλήρους χρεοκοπίας της Ομοσπονδίας. Αφού μάλιστα επισημαινόταν στο κάλεσμα ότι η νέα ΣΣΕ στραγγάλισε οικονομικά τη ΓΕΝΟΠ, καλούνταν οι σύλλογοι να προσέλθουν στο συνέδριο μόνο εάν ήταν οικονομικώς εντάξει.
Έτσι ένα μεγάλο μέρος της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης αναλώθηκε σε συζητήσεις και αντεγκλήσεις αναφορικά με διαδικαστικά ζητήματα λειτουργίας της Ομοσπονδίας, χωρίς να θίγονται ουσιαστικά τα πολιτικά θέματα που αφορούν στο μέλλον της λειτουργίας και ύπαρξης της ίδιας της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν σύνεδροι εκ μέρους της Αγωνιστικής Ενότητας, «φτάσαμε να μιλήσουμε σοβαρά πολιτικά το βράδυ, όταν στο ακροατήριο είχαν μείνει 20-30 άτομα». Η γενική εικόνα, και από συνέδρους της ΣΑΔ, ήταν πως γενικώς το συνέδριο δεν στάθηκε όπως απαιτούν οι συγκυρίες και έχασε χρόνο με διαδικαστικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και με πολιτικές συζητήσεις καφενείου, κυρίως μεταξύ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και των τμημάτων αυτών (καθώς είχε επέλθει από πριν διάσπαση και είχαν κατέβει με δύο ψηφοδέλτια η καθεμία), διακόπτοντας τη διαδικασία για ένα ολόκληρο πρωινό, προκαλώντας την αντίδραση των αριστερών παρατάξεων, που κατήγγειλαν το γεγονός και κάποιοι μάλιστα αποχώρησαν. Στο θέμα του απολογισμού της απερχόμενης διοίκησης, ήταν έντονοι οι λεκτικοί διαξιφισμοί από μεριάς ΔΑΚΕ για τα οικονομικά πεπραγμένα της διοίκησης Φωτόπουλου, συζήτηση που τράβηξε επί μακρόν.
Μιλώντας στο Δρόμο ο Σαράντος Αλεξανδρής, εκ μέρους της Αγωνιστικής Ενότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «ακόμη και ζητήματα που είχαν σχέση με την πρόσφατη αγωνιστική δράση της ΓΕΝΟΠ αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα χαράτσια, δεν συζητήθηκαν όσο έπρεπε, απλώς τέθηκαν από την εισήγηση του Ν. Φωτόπουλου και έμειναν εκεί. Κανείς δεν τοποθετήθηκε για το πώς πρέπει να επεκταθεί και να συνδεθεί με την κοινωνία αυτή η συνδικαλιστική δράση και πρακτική».

Το «άνοιγμα» της Ομοσπονδίας που άναψε τα αίματα
Ένα ζήτημα το οποίο αναδείχθηκε τελικώς σε εξαιρετικά σοβαρό και δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς μεταξύ των παρατάξεων στο Συνέδριο, αναδεικνύοντας πολιτικές λογικές και συντεχνιακές αντιλήψεις, είχε να κάνει με το πολυσυζητημένο «άνοιγμα» της Ομοσπονδίας για εγγραφή τρίτων κλαδικών σωματείων (Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας), στα οποία συμμετέχουν κυρίως εργαζόμενοι των συνεργαζόμενων εταιριών (κοινώς των εργολάβων), ώστε να έχουν την ίδια συνδικαλιστική κάλυψη. Το θέμα κατέβασε προς συζήτηση το ΠΑΜΕ και στηρίχθηκε από τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, προκαλώντας έως και ρατσιστικά σχόλια από τους συνέδρους της ΔΑΚΕ. Ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα για να αρνηθούν την πρόταση ήταν πως δεν μπορεί να είναι στην ίδια Ομοσπονδία εργαζόμενοι σε ανταγωνιστικές ως προς τη ΔΕΗ επιχειρήσεις, ενώ εντύπωση προκάλεσαν σχόλια του τύπου «δεν μπορούν οι αλλοδαποί να μπουν στην Ομοσπονδία όταν δεν έχουν βιβλιάριο υγείας και είναι ανασφάλιστοι».

Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!