Για ακόμη μια φορά, η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο των υπάκουων στην καταστροφική συνταγή της τρόικα, κυβερνήσεων.

Αυτήν τη φορά, σειρά έχει η ίδια η περιουσία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η οποία τίθεται -τι άλλο;- προς πώληση.
Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, υπάρχουν ρυθμίσεις βάσει των οποίων η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων (όπως και όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) τίθεται στη διάθεση του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Η συγκεκριμένη κίνηση εξόργισε την πανεπιστημιακή κοινότητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μεταξύ άλλων, οι Σύλλογοι ΔΕΠ σε ανακοίνωση που εξεδόθη την περασμένη Τρίτη:
«Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ θα παίρνει τα ακίνητα των πανεπιστημίων, θα τα εκποιεί, τα έσοδα θα πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στο χρέος, ενώ τα Πανεπιστήμια θα καλούνται να πληρώνουν ενοίκιο στους αγοραστές. Η προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί πράξη κραυγαλέας προσβολής απέναντι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και πράξη ευτελούς υποτέλειας απέναντι στους δανειστές, που επιβάλλουν μέχρι και την εκποίηση της περιουσίας των Πανεπιστημίων και τα καταδικάζουν στην οικονομική ανέχεια και ασφυξία.
[…] Η περιουσία των ΑΕΙ δημιουργήθηκε, σε μια πορεία σχεδόν δύο αιώνων, από την κρατική χρηματοδότηση, από το υστέρημα του ελληνικού λαού και τα κληροδοτήματα. Χρησιμεύει να υπηρετεί τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, για την παραγωγή υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού για την οικονομική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας.
[…] Εξελίξεις όπως αυτές επιβεβαιώνουν την ανάγκη κλιμάκωσης της αγωνιστικής κινητοποίησης ενάντια στην εφαρμογή όλων των μέτρων που σήμερα απαξιώνουν την ανώτατη εκπαίδευση και συσπείρωσης γύρω από τους Συλλόγους ΔΕΠ και την Πανελλαδική Συνάντηση.
Δείχνουν ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076, ξεκινώντας από την πάλη να ματαιωθούν οι εκλογές για τα “Συμβούλια Ιδρύματος”, τα οποία, άλλωστε, σχεδιάστηκαν για να ηγηθούν της διαδικασίας εκποίησης».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!