Μέχρι τον Ιούνιο θα αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του Λιμένα της Αρετσούς στην Καλαμαριά από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαδικασία, από την έναρξή της μέχρι την επιλογή επενδυτή και την τελική υπογραφή, υπολογίζεται να έχει διάρκεια 6-9 μήνες. Το πρόγραμμα για την αξιοποίηση των λιμένων παρουσίασαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
Η αρχή θα γίνει με την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του Αλίμου μαζί με τους αντίστοιχους της Ύδρας, Πόρου και Νέας Επιδαύρου.
Αργότερα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, άλλες πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς, τμήμα του Λιμένα του Λαυρίου, που προβλέπεται να μετατραπεί σε megayacht μαρίνα.
Παράλληλα ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών ξεκίνησαν οι κάτοικοι της Καλαμαριάς αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς. «Η μαρίνα της Αρετσούς και η χερσαία ζώνη της αποτελούν δημόσια περιουσία, είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αποτελούν συστατικό παράγοντα και νευραλγικό άξονα της λειτουργίας της πόλης μας» αναφέρουν.
«Είναι ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στον οποίο έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι μας και που εκατοντάδες από εμάς χρησιμοποιούν καθημερινά ως χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας. Η μαρίνα της Αρετσούς ανήκει στο λαό, είναι αναπαλλοτρίωτη και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής» τονίζουν οι κάτοικοι και προσθέτουν πως «ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή τους αποτελεί επίθεση στο δημόσιο συμφέρον, εξυπηρετεί τους στόχους των μνημονίων και συμφέροντα ξένα προς τη χώρα και την κοινωνία».
Μάλιστα οι κάτοικοι της Καλαμαριάς έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, και η συζήτηση της προσφυγής έχει οριστεί για τις 5 Απριλίου του 2013. Μέχρι τότε θα οργανώσουν εκδηλώσεις και εξορμήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Καλαμαριάς και ολόκληρης της πόλης γύρω από το θέμα, ενώ έχουν σύμμαχό τους και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, που με ομόφωνη απόφασή του έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας.
Επισημαίνουν ότι η μαρίνα Αρετσούς και η περιβάλλουσα παραλιακή ζώνη του Δήμου Καλαμαριάς είναι χώρος ιστορικής κληρονομιάς στον οποίο αποβιβάστηκαν οι πρόγονοί τους, όταν έφυγαν κυνηγημένοι από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Εδώ βγήκαν πρώτη φορά από τα πλοία, από αυτή τη θάλασσα έθρεψαν τις οικογένειές τους, σε αυτή την παραλία άραζαν και επισκεύαζαν τις βάρκες και τα καΐκια τους, και μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν διεξήγαγαν τις συγκοινωνίες και τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Μπ.Ν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!