Αρχική κοινωνία Στο «σκαμνί» για το θάνατο Αλεξανδρόπουλου

Στο «σκαμνί» για το θάνατο Αλεξανδρόπουλου

Ζητείται δικαίωση για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Του Μάριου Διονέλλη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται μετά από έξι χρόνια οι ηθικοί αυτουργοί για το θάνατο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρύτανης Γιάννης Παλλήκαρης.
Ο πρώην πρύτανης αλλά και ο πρώην αντιπρύτανης Ιωάννης Πυργιωτάκης και ακόμα τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου, ο Κωνσταντίνος Λάβδας, ο Δημήτρης Κοτρόγιαννος και η Μαρία Μενδρινού δικάζονται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις καταγγελίες για παράτυπες και ρουσφετολογικές εισαγωγές φοιτητών στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, την περίοδο του 2005. Τις καταγγελίες για τις εισαγωγές φοιτητών με αδιαφανή κριτήρια είχε κάνει ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, ζητώντας αρμοδίως να του παραδοθούν οι λίστες μοριοδότησης των φοιτητών. Όχι μόνο δεν του παραδόθηκαν οι λίστες, αλλά με απόφαση του τότε πρύτανη ο Αλεξανδρόπουλος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η μάχη που έδινε ο καθηγητής για την αποκάλυψη των παρατυπιών στο πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και η πίεση από την παραπομπή του, τον οδήγησε τελικά στο θάνατο, καθώς κατέρρευσε από ανακοπή μέσα στο γραφείο του, στο κτίριο του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.

Βούλευμα-καταπέλτης
Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια μετά από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, σύμφωνα με το οποίο η εσωτερική διοικητική εξέταση που διενήργησε ο τότε αντιπρύτανης κ. Πυργιωτάκης για να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καν να κληθεί σε κατάθεση ο καταγγέλλων καθηγητής. Μετά την ολοκλήρωση της «έρευνας» το πόρισμα παραδόθηκε στον τότε πρύτανη ο οποίος έλαβε την απόφαση να παραπέμψει στο Πειθαρχικό τον ίδιο τον καταγγέλλοντα καθηγητή, κατηγορώντας τον για «αναξιοπρεπή» συμπεριφορά προς το πανεπιστήμιο.
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να δώσουν στον καθηγητή Αλεξανδρόπουλο τους πίνακες με την αναλυτική μοριοδότηση των φοιτητών. Στο βούλευμα και στο κατηγορητήριο αναφέρεται ρητά πως οι καθηγητές προέβαλαν ψευδή επιχειρήματα περί προσωπικών δεδομένων των φοιτητών αλλά και ότι μη σύννομα παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό ο Σ. Αλεξανδρόπουλος.

Στο όριο της παραγραφής
Η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε συνεχείς αναβολές με διάφορα διαδικαστικά τερτίπια από το 2009 και έφτασε κυριολεκτικά μία ανάσα από την παραγραφή έως την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, οπότε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου εκκίνησε τη διαδικασία αλλά διέκοψε και πάλι λόγω της κινητοποίησης των δικαστών και εισαγγελέων που είχε σε εξέλιξη μέχρι το τέλος του μήνα. Η δίκη συνεχίστηκε την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, οπότε και πάλι διεκόπη για την Τρίτη 30 του μήνα.
Παράσταση πολιτικής αγωγής δηλώνει η χήρα του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, δεκάδες συνάδελφοι του άτυχου καθηγητή αναμένεται να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας, ενώ την υπεράσπιση της οικογένειας έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θεόδωρος Τσούλας.

 

Σχόλια

Exit mobile version