Αρχική πολιτισμός Στου πουθενά τη μέθη

Στου πουθενά τη μέθη

Ο Δημήτρης Νανούρης… κερνά 28 ποιήματα και 5 σφηνάκια

Προκλητικός και άγιος μαζί. Αναρχικός και σύννομος συνάμα. Άθεος μα και πιστός ταυτόχρονα. Τρυφερός και τραχύς σαν την πέτρα του τόπου του. Επιρρεπής στις καταχρήσεις και παρορμητικός, μα και της λογικής διακονών και υπηρέτης. Υπερβολικός και μετρημένος. Κι άλλα πολλά αντιθετικά ζεύγη συνθέτουν την προσωπικότητά του.
Δεν είναι ανάγκη να τον ξέρεις καλά για να τα καταλάβεις όλα αυτά. Οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου θα τ’ ανακαλύψουν περιδιαβαίνοντας ελεύθερα στη δίνη των ποιημάτων του.
Ο Δημήτρης Νανούρης εκτίθεται, λοιπόν, μ’ αυτήν την πρώτη απόπειρά του και μας προσκαλεί. Να ταξιδέψουμε μαζί του σε τόπους υπαρκτούς, άλλοτε μακρινούς, άλλοτε κοντινούς μα και μυθικούς, μεταφυσικούς, άυλους, αόρατους. Να δούμε τη σκοτεινιά μα και το φως των αισθημάτων. Να προχωρήσουμε στους δρόμους της επανάστασης, της ανατροπής μα και της ήττας. Να πνιγούμε στο αλκοόλ. Να προσεγγίσουμε τον απόλυτο έρωτα. Να καταστραφούμε μα και ν’ αναστηθούμε ξανά. Να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας. Να αφεθούμε στη ρέμβη των πραγμάτων. Να περπατήσουμε ξυπόλητοι στους λόφους και τις αμμουδιές των νησιών μας, απ’ το Λιβυκό μέχρι το Αιγαίο. Να γίνουμε μικροί θεοί και ν’ αρχίσουμε να ξεστομίζουμε άναρθρες κραυγές παίζοντας παιχνίδια με τις λέξεις, με τους ήχους.
Να μάθουμε τη γλώσσα μας απ’ την αρχή. Γιατί πέρα απ’ την περιπέτεια των συναισθημάτων και τη λύτρωση στο τέλος της διαδρομής, είναι κι εκείνη η γοητεία που ασκεί η γλώσσα του. Η βαθιά γνώση της γλώσσας, ο επιδέξιος χειρισμός της, η τάχιστη και καίρια μετάβαση από τη λόγια στη δημοτική, ο σεβασμός στην παράδοση, η πετυχημένη ομοιοκαταληξία –κατάλοιπο της απεραθίτικης ποιητικής κληρονομιάς- ο καλοδουλεμένος ελεύθερος στίχος που αποδεικνύει ότι έχουμε μπροστά μας έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει την ποίηση κι έχει αφομοιώσει με τον καλύτερο τρόπο στοιχεία από τους ποιητές μας, απ’ τη δημοτική παράδοση, έχει περιδιαβεί στα λογοτεχνικά ρεύματα δίνοντας όμως τη δική του δημιουργική πνοή, το δικό του ποιητικό στίγμα.

Δημήτρης Κώτσος,
φιλόλογος

 

Παρουσίαση στο Γαλάτσι

Την Κυριακή, 31 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι, θα γίνει η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Νανούρη, Στου πουθενά τη μέθη, στο «Παίρνω Αμπάριζα» (Γαλακηδών 11 & Λυσίου – Γαλάτσι).
Θα μιλήσουν οι Κατερίνα Μπουγιούκα, φιλόλογος, Δημήτρης Κώτσος, φιλόλογος και Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος, ενώ θα απαγγείλει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.

Σχόλια

Exit mobile version