Μείωση ωρών εργασίας στη Βενεζουέλα
Ο Τσάβες ανακοίνωσε τη μείωση των ωρών εργασίας της εβδομάδας από 44 σε 40, στη νέα Οργανική Εργατική Νομοθεσία. «Εργαζόμαστε και διαβουλευόμαστε με το λαό για να οικοδομήσουμε νομικές ρυθμίσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα, τη σταθερότητα και το δικαίωμα στην εργασία», είπε ο Τσάβες για να προσθέσει ότι «ένας από τους κύριους στόχους της νέας νομοθεσίας είναι η εξάλειψη της υπεργολαβικής εργασίας». Οι εταιρίες -δημόσιες και ιδιωτικές- έχουν ένα έτος περιθώριο για να προσαρμοστούν. Μείωση των ωρών εργασίας στη Βενεζουέλα. Εθνικοποίηση ξένης εταιρίας στην Αργεντινή. Άλλες εθνικοποιήσεις παλιότερα στη Βολιβία. Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες χούντες και νεοφιλελευθερισμό η Λατινική Αμερική κάνει μικρά αλλά μεγάλης σημασίας βήματα μπροστά.
Ο πλανήτης σε διαφορικό σύστημα. Η Λατινική Αμερική και ο αραβικός κόσμος μπροστά και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης προς τα πίσω.

 

 Μεγάλη επίθεση από τους μαοϊκούς αντάρτες
Την πιο φονική επίθεση στις τέσσερις δεκαετίες ένοπλης εξέγερσης εξαπέλυσαν οι μαοϊκοί αντάρτες ενάντια στις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας, στο κρατίδιο του Τσατισγκάρ, σκοτώνοντας 76 στρατιωτικούς σε ενέδρα στις 5 Απρίλη. Στην περιοχή διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και επενδύσεις 32 δισ. δολαρίων από τις μεταλλευτικές εταιρίες και NMDC Ltd της Ινδίας, την πολυεθνική ArcelorMittal με έδρα το Λουξεμβούργο (η μεγαλύτερη χαλυβουργική στον κόσμο) και τη νοτιοκορεάτικη Posco. Συνολικά 80 δισ. δολάρια επενδύσεων που σκοπεύουν να διπλασιάσουν την παραγωγή ατσαλιού στην Ινδία τα επόμενα χρόνια, καθυστερούν από κινήματα αντίστασης. Για τα μεγάλα πρότζεκτ σιδήρου όπως και άνθρακα, βωξίτη και μαγγανίου προηγείται η εκδίωξη εκατομμυρίων αγροτών από τη γη τους και έπεται, συνήθως, η ασύδοτη περιβαλλοντική καταστροφή.«Τα περισσότερα από τα ορυχεία στη χώρα βρίσκονται στη Ζώνη των μαοϊκών» παραπονιέται ο Santha Sheela Nair, γραμματέας του υπουργείου Μεταλλευτικής Βιομηχανίας σε συνέντευξη τον περασμένο μήνα. «Η ανάσχεση του ναξαλίτικου κινήματος είναι προϋπόθεση για την αύξηση της ενεργειακής και μεταλλευτικής αυτάρκειας της Ινδίας», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της Deutsche Bank Abhay Laijawala και Anuj Singla. «Αν η ναξαλίτικη αντίσταση δεν καμφθεί τα υψηλά ρίσκα της επιχειρηματικότητας θα επιδεινώσουν τις επενδύσεις». Το Ινδικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εξέδωσε ανακοίνωση τον Νοέμβρη, σύμφωνα με την οποία «η Ινδία πρέπει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία που απειλεί τη βιομηχανική ανάπτυξη. Εκεί που η Ινδία χρειάζεται να επιταχύνει την ατμομηχανή της βιομηχανίας της, εκεί που καταφθάνουν οι ξένες εταιρίες, ακριβώς εκεί οι ναξαλίτες συγκρούονται με τις μεταλλευτικές και χαλυβουργικές εταιρίες, που είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της Ινδίας».Η επένδυση 12 δισ. δολαρίων της Posco στην Ορίσα καθυστερεί 5 χρόνια τώρα, λόγω της αντίστασης των αγροτών. Μια άλλη επένδυση για βωξίτη της βρετανικής Vedanta Aluminium Ltd καθυστερεί τώρα 4 χρόνια. Η NMDC Ltd, τρίτη μεγαλύτερη χαλυβουργική στην Ασία, υπέστη 40% πτώση κερδών στο τρίτο τρίμηνο, πέρυσι, στο κρατίδιο Άντρα Πραντές, εξαιτίας δολιοφθοράς από τους αντάρτες. Ωστόσο, η επίθεση στις 5 Απρίλη δεν επηρέασε την παραγωγή της NMDC Ltd στην περιοχή, όπου διατηρεί ιδιωτικά ένοπλα περίπολα και «η περιοχή είναι περιφραγμένη με διαδοχικά συρματοπλέγματα και επιτηρείται με πυργίσκους», όπως ανακοίνωσε ο τοπικός διευθυντής…

Ένας «κομμουνιστής» ηγέτης στην Κίνα
Ο Μπο Ξιλάι ήταν ήδη μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Κ. Κίνας και ανερχόμενος. Ήταν γνωστός για την κριτική του ενάντια στους νεόπλουτους Κινέζους. Υποτίθεται πως ο ίδιος έπαιρνε «μόνο» 26 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Τον περασμένο Mάρτιο ξηλώθηκε από τα αξιώματά του και συνελήφθη. Στη σύζυγό του αποδίδεται η φονική δηλητηρίαση συνεταίρου της Βρετανού  επιχειρηματία και στον ίδιο η προσπάθεια συγκάλυψης που περιλαμβάνει και το φόνο δύο τουλάχιστον αστυνομικών που αρνήθηκαν τη συγκάλυψη… Στην πραγματικότητα ο «φτωχός» Μπο ήλεγχε ένα δίκτυο κρατικών επιχειρήσεων από το Πεκίνο ώς το Χογκ Κογκ και την Καραϊβική, αξίας 126 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο γιος του που σπούδαζε στο Χάρβαρντ είναι γνωστός για τα ακριβά αυτοκίνητα που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.
Σιγά τα ωά!  Η οικογένεια του ίδιου του προέδρου Βεν Τζιαμπάο εκτιμάται από ορισμένους ως η πιο πλούσια της χώρας. Ο γιος του που σπούδασε στο Northwestern University έχει μεγάλες επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ η γυναίκα του έκανε μεγάλη περιουσία από το εμπόριο διαμαντιών, όντας πρόεδρος της εταιρίας Διαμαντένια Κοσμήματα του Πεκίνου.
Σύμφωνα με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών από το 1990 ώς το 2008 18 χιλιάδες αξιωματούχοι έχουν βγάλει παράνομα από τη χώρα πάνω από 123 δισεκατομμύρια δολάρια. Τρίχες, δηλαδή, μπροστά στα ελληνικά μεγέθη…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!