Ο Βρετανικός στρατός παραδέχεται πως δολοφονούσε
Η ομολογία είναι κυνική, αν και επισήμως η σημερινή διοίκηση του Βρετανικού Στρατού σιωπά. Μία μόλις μέρα αφότου ο γενικός εισαγγελέας της Β. Ιρλανδίας πρότεινε την αμνήστευση για όλα τα πολιτικά εγκλήματα στη Β. Ιρλανδία μέχρι την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, παλιά μέλη του Βρετανικού Στρατού εμφανίστηκαν –διατηρώντας την ανωνυμία τους– σε ειδική εκπομπή του BBC και υποστήριξαν, περήφανοι για το «έργο» τους, πως το 1972-73 ανήκαν σε μυστικό τάγμα θανάτου του Βρετανικού Στρατού. Τα μέλη της επονομαζόμενης Στρατιωτικής Δύναμης Αντίδρασης (MRF), 40 επιλεγμένοι στρατιώτες με πολιτικά, περιπολούσαν σε όλο το Μπέλφαστ ως σκουπιδιάρηδες, μεθυσμένοι, περαστικοί, παρακολουθώντας ακόμη και μέσα από καπάκια υπονόμων, εντόπιζαν φιγούρες που θεωρούσαν υπόπτους ως μέλη του IRA και τους δολοφονούσαν στα μουλωχτά. Όταν η MRF διαλύθηκε το 1973, καταστράφηκαν και τα αρχεία της. Ολοκληρωμένες «δουλειές» δηλαδή, χωρίς άνοιγμα αρχείων μετά από 50 χρόνια και τέτοια πράγματα. Προσπερνάμε επίσης το πόσα θύματά τους μπορεί να μην ήταν καν μέλη του IRA. Αυτή η πλούσια παράδοση, αυτό το… φλέγμα της ιδιαίτερου «στυλ» κτηνωδίας που χαρακτηρίζει ως σήμα κατατεθέν τις αγγλικές αρχές, από τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην Αμερική μέχρι την αποικιοκρατία στην Αφρική, από τις Ινδίες μέχρι τα ελληνικά Δεκεμβριανά και τη Μαλαισία, και από την Κύπρο μέχρι το Μπέλφαστ, είναι αληθινά πρότυπο και εξαιρετικά αποκρουστικό.

1 στους 2 με μετα-τραυματική διαταραχή στο ανατολικό Κονγκό
Η ήττα και αποχώρηση της M-23 στη Ρουάντα από την οποία στηριζόταν, σηματοδοτεί τη λήξη μιας μόνο διαμάχης των τελευταίων 20 ετών στο Κονγκό. Χώρα με έκταση όσο η Δυτική Ευρώπη, πλουσιότατη σε ορυκτά, το ανατολικό της κυρίως μέρος έγινε εύλογα θέατρο πολέμων με πολλά εκατομμύρια νεκρούς, τους περισσότερους από κάθε άλλον πόλεμο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο. Την ευθύνη φέρουν κυρίως ΗΠΑ και Βρετανία. Ύστερα από τόσα χρόνια ασύλληπτης βαρβαρότητας μαζικών σφαγών και βιασμών και καταναγκαστικής στρατολόγησης, 1 στους 2 ενήλικες στην περιοχή εμφανίζει συμπτώματα μετα-τραυματικής διαταραχής ελαφρύτερης ή βαρύτερης μορφής, ενώ 1 στους 5 είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει μέσα στο τελευταίο έτος. Αυτό έδειξε επιτόπια μελέτη το 2010 του Lynn Lawry από το Harvard. «Αν προεκτείνεις τα στατιστικά στοιχεία στον πληθυσμό, μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπων» σημειώνει ο Lawry.
Τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Με 68 εκατομμύρια πληθυσμό το Κονγκό διαθέτει μόνο 6 ψυχιατρεία και συνολικά 40 ψυχιάτρους, σχεδόν όλους στην πρωτεύουσα. Κι αν κάποιος είναι «τυχερός» και νοσηλευτεί; «Πρώτα τον δένουμε χρησιμοποιώντας αυτά», εξηγεί ένας ψυχίατρος στο Μπένι, στο ανατολικό Κονγκό δείχνοντας μερικά σχοινιά και αλυσίδες. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς του φέρουν σημάδια από αυτά τα ιατρικά εργαλεία…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!