Αρχική διεθνή στους δρόμους του κόσμου

στους δρόμους του κόσμου

Στο Μπαχρέιν η κτηνωδία συνεχίζεται
Την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, σε δυο διαδοχικές δίκες στο Μπαχρέιν, 87 αγωνιστές της εξέγερσης για τη δημοκρατία που κρατά 2,5 χρόνια τώρα, καταδικάστηκαν σε ποινές 15, 10 και 5 ετών. Οι ακτιβιστές κατηγορούνταν ότι συγκρότησαν τη Συμμαχία της Νεολαίας «Επανάσταση της 14 Φεβρουαρίου», που οι Αρχές θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση», ή για άλλα «τρομοκρατικά» εγκλήματα όπως η συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Πολλοί είχαν υποστεί βασανιστήρια ή τους είχαν αρνηθεί νομική υποστήριξη από δικηγόρο. Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός πολιτικός μπλόγκερ Νατζί Φατεέλ, που είχε ήδη κρατηθεί και βασανιστεί δυο φορές πριν από την τωρινή τελική καταδίκη του. Προηγούμενο δικαστήριο του είχε απαγορεύσει να δώσει κατάθεση για τα βασανιστήρια που υπέστη! Μία άλλη καταδικασθείσα, η Ριχάνα αλ-Μουσάουι, είπε κατά την απολογία της πως όταν συνελήφθη στις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων Φόρμουλα 1, υποχρεώθηκε μέσα στο τμήμα να σταθεί γυμνή μπροστά στους αστυνομικούς και αργότερα κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Οι περισσότεροι καταδικασθέντες είναι είτε ακτιβιστές ή ηγέτες της εξέγερσης στα χωριά τους. Σε άλλη παράλληλη δίκη, δύο αστυνομικοί που είχαν καταδικαστεί επειδή βασάνισαν έναν διαδηλωτή μέχρι θανάτου, είδαν τις ποινές τους να μειώνονται από δέκα σε δύο χρόνια.
Από τον Φεβρουάριο του 2011 που ξεκίνησε η εξέγερση, έχουν δολοφονηθεί 89 αγωνιστές, αριθμός δυσθεώρητος σε μια χώρα με πληθυσμό 1,3 εκατομμυρίων. Στο Αρχιπέλαγος του Μπαχρέιν εδρεύει ο 5ος Αμερικανικός Στόλος, αποτελεί το διεθνές κέντρο των οφσόρ χρηματιστικών υπηρεσιών των χωρών του Κόλπου και επίσης κινδυνεύει να περιέλθει υπό ιρανική επιρροή…

Η Αραβική Άνοιξη κατηφορίζει στο Σουδάν
Στην περιφέρεια του αραβικού κόσμου, στο νότιο άκρο του, πολλοί έλεγαν για το Σουδάν πως η Αραβική Άνοιξη δεν θα έφτανε ποτέ ώς εκεί. Υπήρχαν λόγοι γι’ αυτό, που φαινόταν να επιβεβαιώνονται από τις δυο προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες να μεταγγιστεί.
Ένας βασικός λόγος είναι η περικύκλωση της χώρας από εσωτερικές, μη-αραβικές «βαρβαρικές» απειλές, μια από τις οποίες συγκροτήθηκε πρόπερσι στο κράτος του Νοτίου Σουδάν που αποσχίστηκε από το Χαρτούμ. Ωστόσο, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων ξεχείλισε το ποτήρι σε μια διαλυμένη οικονομία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Σουδανών Γιατρών, οι νεκροί στις μέχρι τώρα διαδηλώσεις που η αστυνομία χτυπούσε στο ψαχνό, ανέρχονται στους 210. Θα μετατραπεί η Άνοιξη στο Σουδάν (που συνεργάζεται στενά με την Κίνα) σε χειμώνα μιας νέας Συρίας; Εκτενέστερη αναφορά στο επόμενο φύλλο του Δρόμου.

Η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τυνησίας υπόσχεται παραίτηση
Μετά από δυο μήνες διαδηλώσεων που ακολούθησαν την πολιτική δολοφονία και δεύτερου στελέχους του Λαϊκού Μετώπου τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση του ισλαμιστικού (φίλα προσκείμενου στον Ερντογάν) κόμματος Ενάχντα αναγκάστηκε να υποσχεθεί πως μετά από τρεις εβδομάδες θα παραδώσει την εξουσία σε κοινής αποδοχής μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Η πιο κοσμική χώρα της Αραβικής Άνοιξης με την πιο ισχυρή Αριστερά, βρίσκεται πιο μπροστά απ’ όλες τις άλλες στον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση.

Φιλότιμες προσπάθειες του ισπανικού κράτους…
Από τότε που η ΕΤΑ ανέστειλε οριστικά την ένοπλη δράση της και το Μπατασούνα προχώρησε αποφασιστικά στο δρόμο της δημοκρατικής επίλυσης του βασκικού ζητήματος, αποσπώντας μάλιστα ως Μπίλντου το 25% στις τελευταίες εκλογές στη Βασκία, το ισπανικό κράτος καταβάλλει φιλότιμες πλην όμως προφανείς προσπάθειες να προκαλέσει τους Βάσκους αγωνιστές με σκοπό να τους σπρώξει στην επιστροφή προς τον ένοπλο αγώνα. Πρόσφατα συνέλαβε 18 μέλη του Χερίρα, νόμιμου κινήματος για τα δικαιώματα των Βάσκων πολιτικών κρατουμένων και προσφύγων, ενώ κατέστειλε βίαια διαδήλωση που ακολούθησε. Ανάμεσα στους τραυματίες και μια Βάσκα βουλευτής του ισπανικού Κοινοβουλίου.

Σχόλια

Exit mobile version