Ο αφανής ήρωας του Wikileaks…
Ο 25χρονος Μπράντλεϊ Μάνινγκ που διέρρευσε στο Wikileaks εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητων εγγράφων, ανοίγει για πρώτη φορά το στόμα του στα δυόμισι χρόνια που κρατείται, με δήλωσή του στο δικαστήριο. Το έκανε για να «εκθέσει την περιφρόνηση του αμερικανικού στρατού για τις ανθρώπινες ζωές», όπως δήλωσε. «Πιστεύω πως αν ο κόσμος, ιδιαίτερα στην Αμερική, είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, αυτό θα προκαλούσε μια δημόσια συζήτηση για το ρόλο του στρατού και την εξωτερική πολιτική γενικά σε ό,τι αφορά το Ιράκ και το Αφγανιστάν…
Νιώθω πως εκπλήρωσα κάτι που μου επέτρεψε να έχω καθαρή συνείδηση σχετικά με αυτά που είχα δει και είχα διαβάσει και γνώριζα πως συνέβαιναν σε Ιράκ και Αφγανιστάν, σε καθημερινή βάση». Εξήγησε, μάλιστα, πως πριν παραδώσει το υλικό στο Wikileaks, το είχε αρχικά προσφέρει στους New York Times και στην Washington Post.
Ακόμη και με την αποδοχή των ελαφρύτερων 10 από τις 22 κατηγορίες που του αποδίδονται, ο Μάνινγκ κινδυνεύει με κάθειρξη 20 ετών. Πολλοί γερουσιαστές ζητούν την εκτέλεσή του»…

Η άλλη όψη του Ιράκ
Τουλάχιστον 400 εξαγριωμένοι άνεργοι εισέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου της Λουκόιλ, στη Δυτική Κούρνα 2, το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρία. Οι διαδηλωτές που έτρεψαν σε φυγή εργαζόμενους και σεκιουριτάδες προς τη Βασόρα, ζητούσαν με αυτό τον τρόπο δουλειά. Αφού έσπασαν την πύλη και τον εξοπλισμό ασφαλείας, κατέστρεψαν τα γραφεία ιρακινής εταιρίας, υπεργολαβικής στη νοτιοκορεάτικη Samsung Engineering που έχει συμβόλαιο 1 δισ. δολαρίων με τη Λουκόιλ για την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

Η κηδεία Τσάβες τεστ «δεξιότητας» για την Ε.Ε.
Κανείς αρχηγός κράτους της Ε.Ε. δεν ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για την κηδεία του Ούγκο Τσάβες, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Βόρεια Αμερική (δεν συμπεριλαμβάνεται στον όρο το Μεξικό). Τα συλλυπητήρια μηνύματα, από χλιαρά έως κρύα.
Η άκρα Δεξιά του πλανήτη εκδηλώθηκε για μια ακόμη φορά με την αντίδραση των ΗΠΑ, κι ακόμη χειρότερα με τους δεξιούς γερουσιαστές της. Στο άλλο άκρο, ο Τζίμι Κάρτερ δήλωσε πως τον Τσάβες «θα τον θυμούνται από την ισχυρή πεποίθησή του για την αυτονομία και ανεξαρτησία στη Λατινική Αμερική».
Η Ε.Ε. στην πολιτική γεωγραφία τοποθετείται δεξιότερα ακόμη και από έναν πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ…

Η Φουκουσίμα και τα αγριογούρουνα που «λάμπουν»
Η δεύτερη επέτειος της Φουκουσίμα συνοδεύτηκε από αντιπυρηνικές διαδηλώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες από τον καιρό του Βιετνάμ. Συνοδεύτηκε από ανησυχητικές ειδήσεις για τα αστρονομικά επίπεδα ραδιενέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον, και για τις επιπτώσεις στον πληθυσμό (οι επιπτώσεις στον παγκόσμιο πληθυσμό είναι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα). Επίσημη έκθεση αποκάλυψε ότι σε δείγμα 94.975 παιδιών το 44% παρουσιάζει ανωμαλίες στο θυρεοειδή. Συνοδεύτηκε επίσης από καταγγελίες οργανώσεων για πλημμελή έρευνα από την πλευρά των αρχών, όπως ακριβώς και στο Τσέρνομπιλ.
Παρεμπιπτόντως, 27 αγριογούρουνα στις Ιταλικές Άλπεις εντοπίστηκαν πριν λίγες μέρες με συγκεντρώσεις ραδιενεργού κεσίου μέχρι και δέκα φορές πάνω από το όριο. Τα αγριογούρουνα λόγω ελεύθερης βοσκής και ιδιαίτερης διατροφής καταλήγουν με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Στα χρόνια του Τσέρνομπιλ είχε περιληφθεί σε επιστημονική δημοσίευση η περίπτωση αγριογούρουνου στις Άλπεις που ήταν τόσο βεβαρημένο με ραδιενεργές ουσίες ώστε «έλαμπε». Αλλά 27 χρόνια μετά; Επιστήμονες είχαν από τότε προβλέψει πως τα ραδιενεργά στρώματα του εδάφους που βυθίζονται με τον καιρό, όταν φτάσουν σε κατάλληλο βάθος ύστερα από χρόνια, επανέρχονται στην επιφάνεια από τις ρίζες των δέντρων. Λέτε αν άρχιζαν να λάμπουν και οι άνθρωποι να έμπαινε κάποιο φρένο στην πυρηνική ενέργεια;…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!