Ούτε για κατούρημα…

Μιάμιση ημέρα κράτησε η απεργία και ο εγκλεισμός 10 Γιαπωνέζων και 8 Κινέζων διευθυντικών στελεχών στην Shinmei Electric Company στη Σαγκάη, μέχρι οι κρατούμενοι να αποδεχτούν το αίτημα των εργατών κι ενώ στο μεταξύ είχε ξεκινήσει η εισβολή 300 αστυνομικών στο εργοστάσιο. Ποιο ήταν το αίτημα; Η απόσυρση των νέων κανονισμών λειτουργίας του εργοστασίου στους οποίους, ανάμεσα σε άλλα, προβλεπόταν πως οι εργάτες είχαν πλέον δυο λεπτά στη διάθεσή τους για να πάνε στην τουαλέτα και να γυρίσουν πίσω στη θέση εργασίας τους και πρόστιμο 50 γιουάν (8 δολαρίων) στην περίπτωση αργοπορίας, αλλά και απόλυση αν αυτό επαναλαμβανόταν για δεύτερη φορά!

Στο μυαλό μας ήρθε ο Βανγκ Χονγκβέν, ένας από την αποκαλούμενη αργότερα «Συμμορία των τεσσάρων» στην Κίνα της Πολιτιστικής Επανάστασης. Λίγα χρόνια πριν πεθάνει ο Μάο, όταν στο μεταξύ είχαν κοπάσει οι θύελλες της Πολιτιστικής Επανάστασης και ο Ντενγκ Χσιαοπίνγκ αργά-αργά επανερχόταν στα πράγματα, ο Βανγκ Χονγκβέν είχε οργισθεί σε μια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου συζητώντας για αλλαγές που προωθούνταν στις εργασιακές σχέσεις, προειδοποιώντας χαρακτηριστικά πως σε λίγο «οι εργάτες δεν θα μπορούν να πάνε ούτε για κατούρημα». Πού να ‘ξερε…

Μεγάλη διαδήλωση ανθρακωρύχων στο Ζόνγκουλνταγκ της Τουρκίας

Η έκρηξη στις 7 Γενάρη σε ανθρακωρυχείο του Ζόνγκουλνταγκ που στοίχισε τη ζωή σε 11 εργάτες ήταν ένα ακόμη ατύχημα από αυτά που εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες εργάτες τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάθε φορά που συμβαίνει ένα ατύχημα η κυβέρνηση της Άγκυρας (τα ανθρακωρυχεία του Ζόνγκουλνταγκ είναι κρατικά) δηλώνει πως «ήταν θέλημα Θεού» ενώ την τελευταία φορά ο Ερντογάν δήλωσε πως «ο θάνατος είναι στην μοίρα των εργαζομένων ανθρακωρύχων».

Στις 27 Γενάρη δεκάδες χιλιάδες ανθρακωρύχοι πλημμύρισαν το Ζόνγκουλνταγκ ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών και το «συμβιβασμένο συνδικαλισμό».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!