Χαιρετίζει η Τεχεράνη
…Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών συνεχάρη την περασμένη Κυριακή την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την επιτυχή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που επικυρώνει το Σύνταγμα της αρεσκείας των ισλαμιστών και το οποίο ξεσήκωσε θύελλα διαδηλώσεων και νέων συγκρούσεων από τις εξεγερμένες μάζες της χώρας.
«Η συμμετοχή του λαού στο συνταγματικό δημοψήφισμα στην Αίγυπτο ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της έννομης τάξης στην Αίγυπτο. Η μεγάλη συμμετοχή των Αιγύπτιων στο δημοψήφισμα δίνει στην κυβέρνηση την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να επιτύχει στους σκοπούς της επανάστασης και στις βασικές μεταρρυθμίσεις». Με νόημα, ο Ιρανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα σεβαστούν το δημοψήφισμα και θα διεκδικήσουν τα αιτήματά τους στο πλαίσιο της έννομης τάξης…
Το γεωπολιτικό φλερτ της Τεχεράνης στο Μόρσι είναι μόνο η μια πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι η πραγματική σχέση της Τεχεράνης με το μαζικό κίνημα και τους δημοκρατικούς πόθους των αραβικών λαών. Συνδιαχείριση με τις ΗΠΑ στο Ιράκ, αντίζηλοι τώρα στην Αίγυπτο, υπέρ του Μόρσι…

«Όχι πια πρόσφυγες, αλλά πολίτες!»
Την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, μια ευμεγέθης ομάδα Λίβυων προσφύγων διαδήλωσε στους δρόμους της ιταλικής Ρέτζιο Εμίλια, στην οποία και διαμένουν. Οι μετανάστες ήθελαν να υπενθυμίσουν σε όλους ότι ο δήμος δεν τους έχει χορηγήσει ακόμη άσυλο. Όπως έγραφε και το πανό τους: «Όχι πλέον πρόσφυγες, αλλά πολίτες!». Σύμφωνα με το Έκτακτο Σχέδιο της Ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για τη Βόρεια Αφρική, οι αιτούντες άσυλο διασκορπίστηκαν σε όλη τη χώρα, έπειτα από τη σύναψη συμφωνιών με τις επαρχίες, σύμφωνα με την πυκνότητα του πληθυσμού της εκάστοτε περιοχής. Τον προηγούμενο 1,5 χρόνο, η Ρέτζιο Εμίλια υποδέχθηκε περίπου 200 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλοι δήμοι, όπως της Πάρμα, του Ρίμινι, της Πιατσέντζα και της Ραβένα, έχουν ήδη χορηγήσει άσυλο στους αιτούντες, κάτι που δεν έχει καν συζητηθεί στη Ρέτζιο Εμίλια, αποκλείοντάς τους, έτσι, από τις τοπικές υπηρεσίες, οι οποίες παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους.
Στις 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πορεία στην Μπολόνια, με κεντρικό αίτημα οι μετανάστες από τη Λιβύη να μη λογίζονται πλέον ως «επείγον περιστατικό», αλλά να γίνουν μέρος μια ευρείας εκστρατείας κοινωνικής ενσωμάτωσης που θα περιλαμβάνει όλους τους κατάλληλους θεσμούς. Μια κλιμάκωση των αγώνων που μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητή, μια και στις 31 Δεκεμβρίου λήγει το πρόγραμμα μέσω του οποίου νομιμοποιείται η παρουσία των Λίβυων στην Ιταλία. Το μέλλον που θα επιφυλαχθεί σε όσους δεν καταφέρουν να λάβουν άσυλο, περιλαμβάνει κράτηση και απέλαση. Παρά το μικρό αριθμό των προσφύγων (μόλις 20.000), προσωρινές βίζες εκδίδονται με μεγάλη δυσκολία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!