Αμνηστία για τους φυλακισμένους της αιγυπτιακής εξέγερσης
Την εκατοστή ημέρα της προεδρίας του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μορσί, εξέδωσε διάταγμα που εξασφαλίζει αμνηστία για όλους τους πολίτες που συνελήφθησαν στις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο από το ξέσπασμα του ξεσηκωμού στις 25 Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, ημέρα της προεδρικής ορκωμοσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάταγμα αφορά δικαζόμενους αλλά και άτομα που εκτίουν ήδη ποινή φυλάκισης. Όλα τα προηγούμενα φυσικά ήρθαν ως αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης που ο αιγυπτιακός λαός άσκησε για περισσότερο από 18 μήνες, πετυχαίνοντας έτσι μια σημαντική νίκη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δικαστή Mohamed Fawzi, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Πολιτικών Δικαιωμάτων, περίπου 3.000 άνθρωποι θα ανακτήσουν και πάλι την ελευθερία τους.

Περίεργες αποκαλύψεις για την επίθεση στο προξενείο της Βεγγάζης
Δύο πρώην υπεύθυνοι για την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών στην Λιβύη δήλωσαν, στη σχετική ακροαματική διαδικασία στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ότι οι αιτήσεις τους για περισσότερο προσωπικό προκειμένου να προστατευθούν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, είχαν απορριφθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ημέρες πριν την επίθεση στο Αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης κατά την οποία ο πρέσβης Chris Stevens και άλλοι τρείς αξιωματούχοι βρήκαν το θάνατο. Αίσθηση προκαλεί ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη της ακρόασης στο Κογκρέσο, το State Department ανασκεύασε τον ισχυρισμό του ότι οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν ως κάλυψη διαδήλωση που είχε ως αντικείμενό της την πολυσυζητημένη αντι-ισλαμική ταινία «Innoscence of Muslims». Σύμφωνα με όσα είπαν την Τρίτη αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ό,τι συνέβη στο προξενείο ήταν μάλλον σχεδιασμένο ώστε να συμπίπτει με την ημερομηνία της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Επίσης, στο φως ήρθε υπηρεσιακό σημείωμα του Stevens, το οποίο συνέγραψε την ημέρα του θανάτου του, και στο οποίο περιγράφει ένα φάσμα ένοπλων ομάδων που ανταγωνίζονται για έλεγχο και εξουσία, και κάποιους από τους ηγέτες τους να κριτικάρουν ανοικτά τις ΗΠΑ ως υποστηρικτή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων. Οι αμερικανικές επεμβάσεις αποδεικνύονται πολύπλοκες…

Προστατεύοντας τα κέρδη της βιομηχανίας θεάματος
Παρά την τεράστια αντίσταση της ψηφιακής κοινότητας στα νομοσχέδια SOPA και PIPA, τα επιχειρηματικά συμφέροντα επέστρεψαν δριμύτερα. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτεροι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου της Αμερικής, μέχρι το τέλος του έτους θα θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο «6 χτυπημάτων»: το Σύστημα Ειδοποίησης Πνευματικών Δικαιωμάτων, σύστημα που έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα και αποτελεί έμπνευση των Χολιγουντιανών στούντιο και των κολοσσιαίων δισκογραφικών εταιριών. Αναλυτικότερα, για τους διαμοιραστές υλικού προβλέπεται μείωση της ταχύτητάς σύνδεσής τους, «παιδαγωγικά» μηνύματα στην οθόνη τους και εν τέλει, σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης» τους, διακοπή της σύνδεσής τους στο διαδίκτυο. Όλα τα προαναφερθέντα μέτρα θα λαμβάνονται εθελοντικά από τους μεγαλύτερους παροχείς ίντερνετ των ΗΠΑ (AT&T, Cablevision Systems, Comcast, Time Warner Cable και Verizon), αξιοπρόσεκτη αλλαγή, μιας και για πρώτη φορά η διασφάλιση των εσόδων της βιομηχανίας του θεάματος θα περιφρουρείται από άλλες εταιρικές οντότητες. Όλο το σχέδιο είναι προϊόν μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και των οικονομικών γιγάντων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!