Και είναι τόσο όμορφα δέντρα οι σεκόγιες…
Η σεκόγια είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος δέντρο στον κόσμο. Ο επονομαζόμενος υπερυπολογιστής Σεκόγια της IBM είναι σήμερα ο ισχυρότερος υπολογιστής στον κόσμο. Πού χρησιμοποιείται; Για το καλό της επιστήμης; Στο CERN μήπως; Στο χώρο της Υγείας; Όχι. Ο Σεκόγια παραγγέλθηκε και χρησιμοποιείται από τη Διοίκηση Εθνικής Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Λος Άλαμος και άλλα εργαστήρια. Βοηθά στην προσομοίωση εκρήξεων πυρηνικών βομβών, που αφορούν είτε παλιές αποθηκευμένες συσκευές των οποίων ελέγχεται η αποτελεσματικότητα, είτε νέου σχεδιασμού πυρηνικά όπλα. Με αυτό τον τρόπο, ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν την έρευνα και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων χωρίς να προβαίνουν σε κανονικές πυρηνικές δοκιμές, δοκιμές που «απαγορεύουν» σε όλους τους άλλους. Κατά τα άλλα, το Ιράν απειλείται να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο, και αυτό ανάγεται σε υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα της παγκόσμιας ασφάλειας, ενώ όταν η Β. Κορέα προχωρά σε πυρηνικές δοκιμές απειλείται διεθνής σύρραξη.

Μεγάλη απεργία των δασκάλων στο Σικάγο
Για δέκα ολόκληρες μέρες απήργησαν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Σικάγο, σε μια μάχη που χωρίς υπερβολή έφερε αντιμέτωπους δύο διαφορετικούς κόσμους σχετικά με το μοντέλο εκπαίδευσης. Το ανθρωποκεντρικό με εκπροσώπους τα συνδικάτα των δασκάλων από τη μια, και το νεοφιλελεύθερο με εκπρόσωπο τον δήμαρχο της πόλης, Ραμ Εμάνουελ. Την απεργία οργάνωσε το Συνδικάτο Δασκάλων του Σικάγο, που αριθμεί 29.000 μέλη.
Κύρια αιτία για τις κινητοποιήσεις υπήρξε, εκτός από την υπογραφή σύμβασης εργασίας με αυξήσεις, η ρύθμιση που συνδέει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών τους. Σε μια κοινωνία όπως αυτή των ΗΠΑ, με την εκτεταμένη γκετοποίηση, που κλείνει τα σχολεία της σε περίπτωση «χαμηλών επιδόσεων» και απολύει τους εκπαιδευτικούς, που εξετάζει τους μαθητές με απολύτως τυποποιημένα τεστ και μειώνει συνεχώς τον εκπαιδευτικό προϋπολογισμό, δεν προξενεί εντύπωση η άρνηση των καθηγητών στις επιχειρούμενες «μεταρρυθμίσεις». Οι δάσκαλοι γύρισαν στα σχολεία έχοντας κερδίσει σύμβαση με αυξήσεις, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος για το θέμα της αξιολόγησης.

ΗΠΑ και Κίνα δοκίμαζαν μεταλλαγμένο ρύζι σε παιδιά
Αντί να δοκιμάζει την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μέσω των επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση επέλεξε να μετατρέψει μικρά παιδιά σε πειραματόζωα. Είκοσι Κινέζοι και Αμερικανοί ερευνητές του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών δοκίμαζαν, σύμφωνα με καταγγελία, ποικιλίες γενετικά τροποποιημένου ρυζιού σε περισσότερα από 20 παιδιά 6-8 ετών το 2008. Το θέμα αποκάλυψε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace προκαλώντας κύμα οργής στους πολίτες της χώρας, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν το θέμα. Το προϊόν, που ονομάζεται «χρυσό ρύζι», είναι μια ποικιλία μεταλλαγμένου ρυζιού εμπλουτισμένη με βιταμίνη Α και προορίζεται για χώρες με υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμινών στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά στην υπηρεσία της επιστήμης και η επιστήμη στην υπηρεσία του κέρδους…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!