Σαλαφιστές, οι φασίστες της Τυνησίας
Στις 16 Αυγούστου σαλαφιστές επιτέθηκαν με ξύλα και σπαθιά σε ένα πολιτιστικό φεστιβάλ στη βόρεια Τυνησία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, διαμαρτυρόμενοι για την «έλλειψη σεβασμού» στον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Ήταν η τρίτη επίθεση μέσα σε τρεις μέρες, από σαλαφιστές. Τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, ομάδα σαλαφιστών επιχείρησαν να επιτεθούν σε ένα μεθυσμένο ως τιμωρία για την παραβίαση του ισλαμικού νόμου στο Σίντι Μπουζίντ, την πόλη που ξεκίνησε η εξέγερση του 2011. Σε αντίποινα, νεαροί επιτέθηκαν την Τετάρτη σε τρεις σαλαφιστές προκαλώντας, έτσι, ολονύκτιες συγκρούσεις. Την επόμενη νύχτα έφτασαν στην πόλη πούλμαν με εκατοντάδες σαλαφιστές που επιτέθηκαν σε 15 σπίτια στην περιοχή Αουλέντ Μπελχέντι τραυματίζοντας τουλάχιστον επτά κατοίκους. Ακολούθησαν και πάλι ολονύκτιες συγκρούσεις, με την αστυνομία να δηλώνει πως δεν παρεμβαίνει «για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση», παρέχοντας έτσι ασυλία στις επιθέσεις των σαλαφιστών.
Οι τελευταίοι έχουν αναλάβει ρόλο φασιστικών ομάδων κρούσης ενάντια στη συνεχιζόμενη μετεξεγερτική κοινωνική σύγκρουση στην Τυνησία, αφότου ήρθε στην εξουσία το κόμμα Ισλαμικής Αναγέννησης (Ενάχντα). Τα συνθήματα των διαδηλωτών «Η αστυνομία του Μπεν Άλι είναι εδώ», επιβεβαιώνουν τη δυσκολία των νέων Αρχών να συνεχίσουν ακριβώς όπως πριν. Εξ ου και ο νέος ρόλος των σαλαφιστών που απολαμβάνουν της ανοχής ή και ενίσχυσης αστυνομίας και κυβέρνησης. Κάτι θυμίζει αυτό…

FARC: Άλλη μια διαδικασία ειρήνευσης
Εδώ και τριάντα χρόνια οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, το μεγαλύτερο ένοπλο κίνημα αντίστασης στη Λατινική Αμερική, βρίσκονται σε αλλεπάλληλες διαδικασίες ειρήνευσης. Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Κολομβίας Σάντος ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας διαδικασίας που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη στη Νορβηγία και ίσως συνεχιστεί στην Κούβα. Στην Αβάνα είχαν πραγματοποιηθεί και οι προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις. Όπως τόνισε ο Σάντος, αυτή τη φορά η προκαταρκτική συμφωνία δεν προβλέπει «ούτε αποστρατικοποίηση ούτε διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων» από την πλευρά του κράτους. Το FARC περνά ίσως την πιο δύσκολη περίοδο στην πενηντάχρονη ιστορία του.
Αλλά και η εμπειρία των «ειρηνεύσεων» στην Κολομβία είναι αναμφίβολα η πιο πικρή και απαγορευτική για ειρήνευση σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φορά στο παρελθόν που ένοπλα κινήματα κατέθεσαν τα όπλα, εγκατέλειψαν περιοχές, πέρασαν στο νόμιμο πολιτικό αγώνα ή απλώς ίδρυσαν και νόμιμο πολιτικό φορέα, απλώς μεγάλωνε η έκθεση στελεχών του κινήματος για να ακολουθήσει μακελειό εκτελέσεων και δολοφονιών, ακόμη και υποψηφίων προέδρων της χώρας.

ΗΠΑ: Ο εφιάλτης των φοιτητικών δανείων
Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, ο όγκος των φοιτητικών δανείων στις Ηνωμένες πολιτείες αυξήθηκε κατά 303 δισ. δολάρια από το 2008 μέχρι σήμερα, μια ομολογουμένως τεράστια αύξηση. Ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση όμως παρουσίασαν τα αθετημένα φοιτητικά δάνεια, που πρόσφατα ξεπέρασαν το «ψυχολογικό όριο» του ενός τρισ. δολαρίων! Εκατομμύρια σπουδαστές στις ΗΠΑ καλούνται να εγκλωβιστούν για δεκάδες χρόνια σε μια τεράστια και ισχυρή χρεομηχανή, και όλα αυτά εν μέσω ολοένα και αυξανόμενων διδάκτρων, αλλά και διαρκώς χειρότερου οικονομικού περιβάλλοντος για τους εργαζομένους. Πολλοί μιλούν για μια «φούσκα χρέους», καθώς το κόστος προκειμένου ένας Αμερικανός πολίτης να σπουδάσει αποτελεί πλέον το σημαντικότερο έξοδο ενός νοικοκυριού, ενώ πολλά δάνεια έχουν κρυφές ρήτρες και τοκογλυφικούς όρους. Όπως αναφέρει πρώην σπουδαστής: «Δανείστηκα περίπου 6.500 δολάρια και έφτασα να αποπληρώσω 20.000.Έπειτα από την αποφοίτηση μου, προσπαθούσα να επιβιώσω και να αποπληρώσω το δάνειό μου λαμβάνοντας έναν ελάχιστο μισθό. Αναγκάστηκα να δηλώσω χρεοκοπία. Όπως γνωρίζετε, όμως, τα φοιτητικά δάνεια είναι αιώνια και ο τόκος διαρκώς συσσωρεύεται. Μου πήρε 8 χρόνια μέχρι να ξεπληρώσω και την τελευταία δεκάρα και ομολογώ ότι όταν το έκανα ένα τεράστιο βάρος έφυγε από πάνω μου. Λίγο μετά την τελευταία μου δόση, διάβασα για κάποιον που είχε αποπληρώσει το δάνειο του, αλλά μετά από 20 χρόνια του ανακοινώθηκε ότι δεν είχε πληρώσει τίποτα και πνίγονταν στα χρέη. Ηθικό δίδαγμα; Μόλις αποπληρώσεις, κράτα τις αποδείξεις. Για πάντα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!