Ελάτε, αρπάξτε, πλουτίστε, τελειώσατε…

Το να παρακολουθεί κανείς το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) Πελοποννήσου απαιτεί υπομονή, αυτοέλεγχο και ενίοτε ισχυρές δόσεις μαζοχισμού. Οι μονόλογοι του Π. Τατούλη ξεκινούν από το θέμα συζήτησης και καταλήγουν σε ιστορικές, ιδεολογικές, φιλοσοφικές αφηγήσεις ενός πολιτικού που έχει καταλήξει ιεροκήρυκας του νεοφιλελευθερισμού και των αγορών.
Στο Π.Σ. της περασμένης Δευτέρας η συζήτηση για το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) και δευτερευόντως για το χαράτσι της ΔΕΗ προκάλεσε την ανησυχία και την παρουσία πολιτών από τους νομούς της Πελοποννήσου οι οποίοι με την έναρξή του σήκωσαν δυο πανό με συνθήματα «Όχι στη νέα κατοχή» (Συντονιστικό Φορέων και Πολιτών Αργολίδας) και «Όχι στο χαράτσι» (ΠΑΜΕ). Η ανάρτηση και μόνο των πανό οδήγησε στη διακοπή του Π.Σ. και απασχόλησε τις τοποθετήσεις του Π. Τατούλη, ο οποίος τη χαρακτήρισε αντιδημοκρατική, αποκαλώντας τους πολίτες «δυναμικές μειοψηφίες», σύμφωνα με τη γνωστή παραφιλολογία…
Η εισήγηση πρότεινε την εξουσιοδότηση του Π. Τατούλη για να προωθήσει την περαιτέρω διερεύνηση της δημιουργίας ΕΟΖ στην Πελοπόννησο. Πέραν του εκπροσώπου της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θ. Πετράκου ο οποίος, εδώ και καιρό, είχε αναδείξει το θέμα και της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων περιφερειακών συμβούλων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ήταν θετικές, διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις για ζητήματα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων…
Η συγκεκριμένη απόφαση του Π.Σ. μάλλον έχει μόνο τυπική αξία, αφού ο Τατούλης εδώ και καιρό δρομολογεί την ΕΟΖ. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στις 30/11 στην πολιτική εφημερίδα New Europe δήλωνε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της Ε.Ε. θα ωφελήσει σημαντικά την τοπική ανάπτυξη, αλλά και το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον», διαβεβαιώνοντας τους επίδοξους επενδυτές πως «θα καταδείξουμε τη δέσμευσή μας προς τους υποψήφιους επενδυτές και θα τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε».
Το ζήτημα των ΕΟΖ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύει τις προθέσεις της Γερμανίας να «επενδύσει» με αποικιοκρατικούς όρους στη χώρα μας και από την άλλη την επικίνδυνη ύπαρξη ενός εθελόδουλου-πρόθυμου πολιτικού δυναμικού σε κεντρικό και τοπικό-περιφερειακό επίπεδο. Η συγκεκριμένη «ανάπτυξη» θα σημάνει τη λεηλασία των φυσικών πόρων της περιφέρειάς μας και τη διάλυση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Σχετικά με το τελευταίο, ο Π. Τατούλης ήταν εξόχως κυνικός, αφού μας υπενθύμισε πως η ανησυχία για τα εργασιακά δικαιώματα θα είχε νόημα δύο χρόνια πριν, όχι όμως και σήμερα που όλα έχουν ανατραπεί.
Τα υποτιθέμενα κέρδη για τη χώρα είναι απλά ανύπαρκτα. Μια επένδυση που θα επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ κατά το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», δεν θα φορολογείται και θα προσφέρει εργασιακές σχέσεις επισφαλείς με βαλκανο-ασιατικούς μισθούς τι όφελος μπορεί να έχει για τις τοπικές κοινωνίες; Μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να βασιστεί σε μια τέτοιου είδους ανάπτυξη-συνέχεια του χρεοκοπημένου μοντέλου των ΣΔΙΤ, των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, των συμβάσεων παραχώρησης, των ΠΟΤΑ; Ήδη οι πολίτες της περιφέρειάς μας πληρώνουν ακριβά το παραπάνω μοντέλο με εκτεταμένη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αχαλίνωτη κερδοσκοπία των εργολάβων και κάθε λογής επιχειρηματιών και πανάκριβες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Δεν ξέρουμε αν ο κ. Τατούλης έχει ήδη ενταχθεί ήδη στην «ομάδα δράσης» του Ράιχενμπαχ, αλλά διαθέτει όλα τα προσόντα!

Δημήτρης Κοδέλας,
μέλος της Κοινής Δράσης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!