Τραμπούκοι της «Ελληνικός Χρυσός» A.E. με την ανοχή της αστυνομίας τραυμάτισαν σοβαρά κατοίκους. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Στο όνομα της ανάπτυξης η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» οργάνωσε μια -βγαλμένη από ταινία- επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων της Χαλκιδικής, προκειμένου να επισπεύσει τις εργασίες στα μεταλλεία χρυσού της περιοχής. Οι κάτοικοι, έχοντας με σαφήνεια διατυπώσει την αντίθεσή τους στην έναρξη των εργασιών, περιφρουρούσαν το χώρο σε καθημερινή βάση.
Από τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν εργασίες της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη θέση Σκουριές του όρους Κάκκαβος, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Μεγάλη Παναγία, Ιερισσός και Στρατονίκη στη Χαλκιδική. Την Τρίτη, περίπου 400 εργαζόμενοι της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» αφού πέρασαν με σχετική άνεση τα αστυνομικά μπλόκα που είχαν στηθεί στην περιοχή, ξυλοκόπησαν τους κατοίκους που περιφρουρούσαν τα μεταλλεία. Αρχικά ομάδα αρχαιολόγων δοκίμασε να ξεκινήσει εργασίες αρχαιολογικών τομών, αλλά πολύ γρήγορα συγκεντρώθηκε πλήθος κατοίκων της περιοχής για να σταματήσει τη διαδικασία.
Παράλληλα, τις μεσημεριανές ώρες, άρχισαν να κατευθύνονται και εργαζόμενοι της εταιρίας προς την περιοχή, τους οποίους μετέφερε η ίδια εταιρία με πούλμαν. Και ενώ η αστυνομία είχε αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στις Σκουριές, στη θέση Χοντρό Δέντρο μεταξύ Παλαιοχωρίου-Μεγάλης Παναγίας, οι εργαζόμενοι «έσπασαν» το μπλόκο της αστυνομίας φτάνοντας στο σημείο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κατέφθασαν με τα λεωφορεία της εταιρίας και φορούσαν τις φόρμες με το λογότυπό της.
Ο Λάζαρος Τόσκας, μέλος των επιτροπών ενάντια στα μεταλλεία, σε δηλώσεις του στον Δρόμο σχετικά με την χθεσινή επίθεση, κάνει λόγο για απόπειρα ανθρωποκτονίας των κατοίκων. Όπως αναφέρει «περίπου 400 εργαζόμενοι της εταιρίας κατέφθασαν με λεωφορεία της εταιρίας στο φυλάκιο στις Σκουριές, στο όρος Κάκαβος όπου εδώ και τρία χρόνια οι κάτοικοι αντιστέκονται στις προσπάθειες της εταιρίας ‘Ελληνικό Χρυσός’ να ξεκινήσει τις εργασίες. Εκείνη τη στιγμή στο σημείο βρίσκονταν περίπου 35 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 15 γυναίκες, οι οποίοι δέχτηκαν τη βάναυση επίθεση των εργαζομένων της εταιρίας». Μάλιστα, ο κ. Τόσκας επισημαίνει ότι «η εταιρία εκβιάζει με απόλυση τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που δεν προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες».

Καταγγελίες κατά αστυνομίας, εταιρίας και τοπικών Aρχών
Την επίθεση σε κατοίκους της περιοχής από εργαζόμενους της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» A.E.  καταγγέλλει, επίσης, το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα. Παράλληλα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αξιωματικοί της οποίας επιβεβαίωναν πως θα εμποδίσουν τους μισθοφόρους της εταιρίας να πλησιάσουν στο χώρο που βρίσκονταν οι κάτοικοι. Όμως, όχι μόνο τους επέτρεψαν, αλλά εμπόδισαν και τους κατοίκους της περιοχής που προσέτρεξαν προς βοήθεια. Την ώρα της επίθεσης οι λιγοστοί αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί παρέμειναν αμέτοχοι και δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να προστατέψουν τους κατοίκους από τους τραμπουκισμούς.
Αιχμές αφήνουν οι κάτοικοι και εναντίον του αντιδημάρχου Αριστοτέλη Μοσχόπουλου, του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Στρατωνίου Ζαγοράκη και του υποδιευθυντή της «Ελληνικός Χρυσός» A.E. Στούρνα, ως επικεφαλής των τραμπούκων και ως ηθικούς αυτουργούς των τραυματισμών που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Από την Τετάρτη η εταιρία έχει εγκαταστήσει κοντέινερ στη θέση του φυλακίου των κατοίκων, ελέγχοντας προς το παρόν το πέρασμα προς το χώρο της εκσκαφής, ενώ οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην πραγματοποιηθεί η καταστροφική εξόρυξη στο βουνό.
Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής έχουν ταχθεί και οι επιτροπές ενάντια στα μεταλλεία από Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρο και Καβάλα, που αποτελούνται από πολίτες, φορείς και αιρετούς εκπροσώπους των περιοχών και εκφράζουν την πλειοψηφία των κατοίκων. Σε συνάντησή τους στη Μ.Παναγιά, στις 17 Μαρτίου, για το συντονισμό του αγώνα τους, είπαν ένα μεγάλο ’όχι’ στα ‘μεγαλόπνοα’ σχέδια των εταιριών χρυσού, με την αγαστή συνεργασία του κράτους, που απειλούν ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, από τη Θράκη (Έβρο, Ροδόπη) και την Καβάλα έως τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και το Κιλκίς».
Από το πρωί της Τετάρτης το Δημαρχείο Ιερισσού τελεί υπό κατάληψη. Το Δημαρχείο θα παραμείνει κατειλημμένο επ’ αόριστο, ενώ οι κάτοικοι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά των εργαζομένων που τους επιτέθηκαν, αλλά και κατά της Αστυνομίας που διευκόλυνε τη δράση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή, οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν πορεία, μετά τη μαθητική παρέλαση.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!