Απολύσεις 400 εργαζομένων προανήγγειλε η εταιρία

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχώρησαν από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην πρόθεση της αναδόχου κοινοπραξίας να απολύσει 400 εργαζόμενους. «Το μετρό κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από την κακή διαχείριση του έργου και του προσωπικού του» τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, αναγγέλλοντας 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, πορείες και καταλήψεις μέχρι να βρεθεί λύση.
«Η πόλη δεν αντέχει άλλη ανεργία» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που εξέθεσε, θα παραμείνουν 350-400 εργαζόμενοι αντί για 3.000-3.500 που προβλέπονται, με βάση το χρονοδιάγραμμα στο σημείο που το έργο θα έπρεπε να είναι κατασκευαστικά στο απόγειο. Ο κ. Κυπριανίδης διευκρίνισε πως αν δεν ολοκληρωθεί η κεντρική γραμμή του έργου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και καμία επέκταση ενώ εκτίμησε πως με τα τωρινά δεδομένα το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2020. «Αρχαιολογικές εργασίες θα υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015» ανέφερε και προσέθεσε: «Απορεί κανείς πώς θα συνεχιστούν οι ανασκαφές. Ποια συμβιβαστική λύση θα βρεθεί; Της καταστροφής των αρχαιοτήτων; Με ποια λεφτά; Έχουν δηλώσει πως δεν θα δοθούν επιπλέον κονδύλια».
Επιπλέον τόνισε πως άμεσος στόχος της κοινοπραξίας είναι η απόλυση των εργαζομένων και η επαναπρόσληψή τους με χαμηλότερους μισθούς. «Θα φτάσουμε να παρανομήσουμε άμα χρειαστεί» ανέφερε και προσέθεσε πως «έτσι κι αλλιώς αν μας απολύσουν ή μας μειώσουν τους μισθούς, στη φυλακή θα πάμε. Τουλάχιστον να πάμε για τους αγώνες μας». Βασικό αίτημα των εργαζόμενων είναι η έγγραφη εξασφάλιση της επαναπρόσληψης του προσωπικού αλλά και ένα πλαίσιο συμφωνίας σχετικά με τους όρους εργασίας και αμοιβής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ερώτηση για το θέμα αυτό έχουν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Τάσο Κουράκη. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, μολονότι η εταιρία ισχυρίζεται ότι οι απολύσεις θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, «οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμη χώροι προς αρχαιολογική διερεύνηση, ενώ θα μπορούσαν να απασχοληθούν και σε τεχνικές εργασίες σε χώρους όπου οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή δεν πρόκειται να αρχίσουν άμεσα. Επίσης ισχυρίζονται ότι το πραγματικό διακύβευμα των μαζικών απολύσεων είναι η επαναπρόσληψη του προσωπικού με νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες στους εργατοτεχνίτες θα κινούνται στα όρια της ΕΓΣΕΕ, δηλαδή 586 ευρώ και στους αρχαιολόγους θα είναι σίγουρα με όρους χειρότερους από τους ισχύοντες, καθώς η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων έληξε τυπικά στις 14 Φεβρουαρίου 2013».
Οι βουλευτές καταγγέλλουν επίσης ότι κρούσματα τέτοιας αντεργατικής συμπεριφοράς από την Αττικό Μετρό και την ανάδοχο Κοινοπραξία υπήρξαν και το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν απολύθηκαν περί τους 100 εργαζόμενους, με πρώτους όσους είχαν αναπτύξει έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση, οι οποίοι φυσικά δεν επαναπροσλήφθηκαν, ενώ όσοι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν υποχρεώθηκαν παράνομα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με 586 ευρώ μηνιαίως. Οι εργαζόμενοι απάντησαν τότε με μεγάλες κινητοποιήσεις, ενώ επίσης δικαιώθηκαν και στα δικαστήρια όπου είχε προσφύγει, κατά την προσφιλή της μέθοδο, η εργοδοσία.

Λ.Αρβ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!