Παρέμβαση στις Βρυξέλες μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) εξετάζουν οι εργαζόμενοι στα λ

ιμάνια, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια παραχώρησης λιμανιών και γενικότερα ιδιωτικοποιήσεων. Τo θέμα θα τεθεί από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ στο Συνέδριο του IDC, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό, όπου αρχικά θα γίνει ενημέρωση για τα κυβερνητικά σχέδια και ακολούθως θα ζητηθεί να γίνει από κοινού παρέμβαση.
Να σημειωθεί ότι το IDC έχει στο «στόχαστρο» το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, που έχει παραχωρηθεί στην Cosco, όπως έχει τονιστεί σε επίσκεψη εκπροσώπων του Συμβουλίου στην Ελλάδα προ μερικών μηνών, καθώς υπάρχει ανησυχία μήπως οι εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί στον συγκεκριμένο Προβλήτα (οι μόνες «αρρύθμιστες» σχέσεις εργασίας, όπως προκύπτει και από ευρωπαϊκή έρευνα) επεκταθούν και σε άλλα λιμάνια.
Ήδη η ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωσή της, μετά από τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα (26/08), με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα των προθέσεών της προαναγγέλλοντας «πολιτικές και νομικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Τα σωματεία των εργαζομένων θεωρούν ότι «η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ αποτελεί εγκληματική πράξη, η οποία στρέφεται κατά της ανάπτυξης και των πραγματικών συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας. Τα εθνικής σημασίας λιμάνια διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία ζωτικών δραστηριοτήτων όπως τουρισμός, ακτοπλοΐα, μεταφορές, διαχείριση του εισαγωγικού-εξαγωγικού εμπορίου». Πρακτικά, κρίνοντας τις κινήσεις που γίνονται εκ μέρους της Cosco οι εργαζόμενοι μιλούν για τη δημιουργία ενός «απόλυτου κινεζικού μονοπωλίου».

Γ.Β.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!