Μια σημαντική εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη στην Παλιά Βουλή

«O Kάππος μας ενώνει γιατί οι αγώνες του, η ζωή του, το παράδειγμα του, είναι απ’ αυτά που μας κάνουν περήφανους, που στρώνουν άλλα όνειρα, άλλες ανηφόρες, άλλα κοντινά και μακρινά οράματα».
Ίσως μια από τις παραστατικότερες περιγραφές για τον Κώστα Κάππο από τον αξέχαστο Γιάννη Διακογιάννη στο πρώτο μετά τον θάνατό του πολιτικό μνημόσυνο στην Καισαριανή, στις 6/11/2005.
Tην τελευταία φορά που όλη η Αριστερά, από το ένα άκρο στο άλλο, βρέθηκε μαζί, ήταν στην κηδεία του. Για να τιμήσει τον άνθρωπο, τον κομμουνιστή, την αγωνιστική φυσιογνωμία, πέρα από τα μέτρα και τα σταθμά της εποχής μας.
Τον άνθρωπο που κατάφερε με το απέραντο σθένος και τη δύναμη της ψυχής του να αποφύγει τη φυσική του εξόντωση στο στρατόπεδο της ΕΣΑ, τον Απρίλιο του 1974, όταν οι βασανιστές της χούντας είχαν αποφασίσει να τελειώνουν μαζί του. Τον έδεσαν μπρούμουτα σε ένα κρεβάτι και από πάνω του έβαλαν ένα σακί τσιμέντο το οποίο θα έπεφτε σιγά-σιγά προκαλώντας ασφυξία. Θυμίζοντας εκείνα τα αποτρόπαια μεσαιωνικά βασανιστήρια όπου η τεράστια πέτρα έμπαινε επάνω στο στήθος του μελλοθανάτου για να συνθλιβούν τα πνευμόνια του.
Ξεγέλασε, όμως, τους βασανιστές του και βγήκε νικητής με το θάνατο. Τρύπησε με το δάχτυλο του το σακί με το τσιμέντο που χύθηκε αργά χωρίς να του διαλύσει τους πνεύμονες.
Βγήκε νικητής γιατί ήξερε πάντα τι ήθελε για τη ζωή του. Είχε με σαφήνεια προσδιορίσει τα πώς και τα γιατί.
Ήξερε πως σε αυτή την πορεία κανείς δεν περισσεύει. Μακριά από χαρακτηρισμούς και ταυτότητες, αναγνώριζε πως η επαναστατική προοπτική τους χωράει όλους, χωρίς να δίνει σε κανένα λιγότερη ή περισσότερη βαρύτητα.
Ως πραγματικός κομμουνιστής ήξερε να αναγνωρίζει τα λάθη του και να κάνει πάντα την απαιτούμενη αυτοκριτική, υπερασπίζοντας τις ιδεολογικές του θέσεις και απόψεις.
Η προσφορά και η συμμετοχή του Κώστα Κάππου στην πορεία και τις διεργασίες της Αριστεράς για πολλά χρόνια, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης Στιγμές από τη ζωή και το έργο του Κώστα Κάππου την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, 6.00μ.μ. στο κτίριο της Παλιάς Βουλής.
Θα μιλήσουν οι Δήμος Κουμπούρης μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Νάντια Βαλαβάνη βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Άγγελος Χάγιος μέλος Σ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Φοίβος Προύντζος επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.
Σύντομη παρέμβαση θα γίνει από τους Σπύρο Κόικα, συμμαθητή του Κώστα Κάππου από την εποχή του Γυμνασίου και Στέφανο Πάντο από την εποχή της φυλάκισης στο Μπογιάτι με το «χτύπημα» στο κλιμάκιο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1974.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!