Ενώ η πίεση της γερμανικής κοινής γνώμης για την απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αυξάνεται, στο επίκεντρο ενός μικρού, αλλά αυξανόμενου σεισμικού κύματος, έχει βρεθεί ο υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ, μετά την αντιπαράθεση με δύο πρώην αξιωματικούς ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής.

Η επιτροπή ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες δόθηκε διαταγή από Γερμανό αξιωματικό για μια αεροπορική επιδρομή στο Κουντούζ του Αφγανιστάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο θάνατος 140 αμάχων. Υποτίθεται ότι η επίθεση έγινε εναντίον Ταλιμπάν που είχαν αρπάξει δύο φορτηγά με καύσιμα. Αντικείμενο της έρευνας είναι αν η εμπλοκή των γερμανικών δυνάμεων έγινε βάσει των κανονισμών και εάν το υπουργείο Άμυνας συγκάλυψε στη συνέχεια την υπόθεση.

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου της Μπούντεσβερ στρατηγός Βόλφγκανγκ Σνάιντεραμ και ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας Πέτερ Βίσερτ, που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν εξαιτίας αυτού του γεγονότος, κατέθεσαν στην εξεταστική επιτροπή την Τρίτη 17/3, προκειμένου να εξηγήσουν τι είδους πληροφορίες έδωσαν στον Γκούτεμπεργκ σχετικά με το γεγονός. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσης και οι δύο αξιωματικοί αρνήθηκαν όλους τους ισχυρισμούς ότι παρακράτησαν έγγραφα από τον Γκούτεμπεργκ, και επέμειναν ότι, στην πραγματικότητα, ήταν άριστα πληροφορημένος σχετικά με το επεισόδιο.

Ο ειδικός σε θέματα άμυνας, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, Ράινερ Άρνολντ είπε στο σταθμό Deutschlandfunk ότι ο Γκούτεμπεργκ βρήκε «αποδιοπομπαίους τράγους» στο πρόσωπο των δύο αξιωματικών. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν δήλωσε ότι αν Γκούτεμπεργκ ψεύδεται σχετικά με το ποιος έλαβε την απόφαση, δεν είναι πλέον αποδεκτός ως υπουργός Άμυνας (Berliner Zeitung). Ο αρμόδιος των Πρασίνων για θέματα άμυνας δήλωσε, επίσης, ότι η παραίτηση είναι αναπόφευκτη, αν αποδειχθεί ότι ο Γκούτεμπεργκ αποσιώπησε πληροφορίες, όπως ενοχοποιήθηκε από τους αξιωματικούς (ΑDR. Ακόμη και ο Χ. Κένιγκσχάους, μέλος της εξεταστικής επιτροπής, εκ μέρους των Ελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι ο Γκούτεμπεργκ έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αξιωματικών του. Μέλη της επιτροπής ανέφεραν, επίσης, ότι ο Γκούτεμπεργκ έκανε αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το τι γνώριζε για το βομβαρδισμό.

Ο σαραντάρης «πιο σέξι πολιτικός της Γερμανίας», σύμφωνα με τα λάιφ στάιλ περιοδικά, παντρεμένος με απόγονο του Μπίσμαρκ και σθεναρός προπαγανδιστής της ελεύθερης αγοράς, ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση, παραδοσιακό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών και είχε χρηματίσει υπουργός Οικονομίας. Ανέλαβε το πόστο του υπουργού Άμυνας ένα μήνα μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό και απ’ ό,τι φαίνεται εφάρμοσε με συνέπεια την άποψή του ότι η πολιτική μοιάζει με τσίρκο. Σε ένα τσίρκο το παιχνίδι είναι η οφθαλμαπάτη και κανείς δεν υποχρεώνεται να σέβεται ούτε την αλήθεια ούτε τους αφελείς θεατές. Έτσι υποσχέθηκε «έρευνα σε βάθος», όπως συνήθως λένε οι κυβερνητικοί, για την απόκρυψη πληροφοριών όσον αφορά τα θύματα, εκ μέρους των προκατόχων του, αλλά μεταγενέστερες αποκαλύψεις έδειξαν ότι συνέχισε την ίδια τακτική.

Ενώ δήλωσε ότι δεν είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που είχε δει ο προκάτοχός του Φραντς-Γιόζεφ Γιουνγκ, όταν είπε πως ο βομβαρδισμός ήταν «στρατιωτικά ορθός», ρεπορτάζ των ΜΜΕ ανέφεραν ότι ήδη είχε στα χέρια του αναφορές που έδιναν επαρκείς πληροφορίες για να αποτιμήσει σωστά το επεισόδιο και τις άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Προτίμησε όμως να σιωπήσει. Να χάσει ο άνθρωπος τη δημοτικότητά του για 140 ψωρο-Αφγανούς;

(Πηγή: The Local, Germany 19/3)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!