Το κύμα αναβολής, φυγής και αντίστασης που, σταδιακά, εξαπλώνεται στα στρατόπεδα της Κύπρου, προσπαθεί να συγκρατήσει το αρμόδιο υπουργείο της χώρας, νομοθετώντας «ενάντια» στις… ψυχικές διαταραχές.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά -δυστυχώς- είναι πραγματικότητα, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις καταγγελίες για καψόνια, ακόμη και για ξυλοδαρμό φαντάρων σε μονάδες καταδρομών του νησιού (31η και 33η μοίρα των ΛΟΚ), ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαίωσε πως «ό,τι ήταν δυνατό να γίνει για την πάταξη του φαινομένου της φυγοστρατίας, με βάση τα όσα μας επιτρέπει η νομοθεσία, έχει γίνει».
Όπου «πάταξη της φυγοστρατίας», ωστόσο, δεν είναι άλλο από την άρνηση της πολιτείας να διαπιστώσει τυχών ψυχικές διαταραχές που μπορεί να επικαλεστεί ένας 18χρονος. Διότι αυτός είναι και ο μοναδικός μέχρι σήμερα, τρόπος για να αποφύγει κάποιος τη θητεία του ή να την αναβάλλει. Ο άλλος είναι η φυγή σε αμερικανικά κολέγια στο βόρειο τμήμα του νησιού, είτε στο εξωτερικό.
Έτσι, λοιπόν, με βάση τη κυβερνητική στρατηγική και σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, ουδείς θα μπορεί να προφασίζεται τους παραπάνω λόγους για να αποφύγει την στράτευση. Το υπουργείο Άμυνας απειλεί, μάλιστα ότι, όσοι τολμήσουν κάτι τέτοιο θα υπηρετούν 8 μήνες επιπλέον!
Κανείς δεν μπορεί πλέον να απαντήσει τι θα γίνει με τους νέους που πραγματικά αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές. Νέα, μόλις 18 ετών παιδιά, που ανεξάρτητα με την ψυχική και ψυχολογική τους ισορροπία, θα είναι αναγκασμένα να υπηρετούν για δύο χρόνια με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συναδέλφους τους.
Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, πως η στρατιωτική θητεία στην Κύπρο έχει διετή διάρκεια και μάλιστα με την υποχρέωση αυτή να υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση του λυκείου.
Για αυταρχισμό κάνει λόγο στην ανακοίνωση του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Στρατευμένων Σπάρτακος σημειώνοντας πως «είναι σαφής η προσπάθεια της αριστερής κυβέρνησης του ΑΚΕΛ να αντιμετωπίσει με αυταρχικά μέτρα τους νέους οι οποίοι επικαλούνται λόγους ψυχικής υγείας ή δυσκολία προσαρμογής, προκειμένου να αποφύγουν τη στράτευση. Πλέον, η Εθνική Φρουρά παρουσιάζεται στα μάτια της κυπριακής νεολαίας ως μια φυλακή που όποιος επιχειρεί να δραπετεύσει και συλλαμβάνεται, τιμωρείται με παράταση του χρόνου εγκλεισμού του σε αυτή!».

Λ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!