Στις 30 Μαρτίου το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», δυτικά της Θεσσαλονίκης, στη Σταυρούπολη.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις δέκα ήμερες, στήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής κυρίως, μια γιορτή διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Μια γιορτή χειροποίητη, φτιαγμένη από την ανάγκη των ανθρώπων να σκηνοθετήσουν μόνοι τους τη ζωή τους, να δημιουργήσουν μια άλλη αφήγηση στηριγμένη στην αλληλεγγύη και την κοινή δράση.
Από την ανάγκη να πράξουμε αλλιώς, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Παιδιά ζωγράφισαν για το κοινωνικό ιατρείο και διακόσμησαν το χώρο. Τo φαγητό ήταν σπιτικό και το κρασί προσφορά ιδιωτών. Ο χώρος πλημμύρισε με τις μουσικές των «Νά’ μαστε» των Στέλλα Χριστοφορίδου, Κώστα Γρούσκο και την ποντιακή λύρα του μικρού Παύλου. Το πανηγύρι κράτησε μέχρι το πρωί. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, οι αγκαλιές πολλές.
Ξεκλείδωσαν πόρτες, άνοιξαν καρδιές, αναπτύχθηκαν δεσμοί που δύσκολα σπάνε. Αποχωριστήκαμε με την υπόσχεση να διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμα στην υγεία, στη ζωή για εμάς, τα παιδιά μας και κάθε αποκλεισμένο αυτής της χώρας.

Γιατί εμείς, όπως κι ο ποιητής,
δεν παραδεχτήκαμε την ήττα.
Είδαμε πόσα κρυμμένα τιμαλφή
έπρεπε να σώνουμε,
πόσες φωλιές νερού να συντηρήσουμε
μέσα στις φλόγες.

Σοφία Τσιμενίδου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!