Δόθηκε η εισήγηση για το Οργανωτικό, αναμένεται το σχέδιο Διακήρυξης

Μετά από μακρές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, και με σημαντική καθυστέρηση, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέληξε και δίνει στις Τοπικές Επιτροπές την εισήγησή της για την οργανωτική δομή και τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα. Η εισήγηση αυτή αφορά τη μεταβατική περίοδο από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έως την ίδρυσή του την άνοιξη – καλοκαίρι του 2013. Το Οργανωτικό μαζί με το σχέδιο Διακήρυξης (που αναμένεται να εγκριθεί μέσα στην βδομάδα) θα αποτελέσουν τα κύριο εισηγητικό υλικό του νέου γύρου συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεκινήσουν άμεσα και βέβαια θα τεθούν προς έγκριση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στις 30 και 1, 2 Δεκέμβρη 2012.
Η εισήγηση για το οργανωτικό που προτείνεται σαν βάση συζήτησης στις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει τις βασικές αρχές για τη δομή και τη λειτουργία του φορέα. Σε ορισμένα επίμαχα θέματα παρουσιάζονται και άλλες, διαφορετικές προσεγγίσεις ή επιλογές, όπως προτάθηκαν στις συζητήσεις που έγιναν στην Οργανωτική Επιτροπή και στη Γραμματεία. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται η δυνατότητα να δοθούν για συζήτηση σε όλους, γνώμες ή και συνολικές προτάσεις για το σύνολο των ζητημάτων, από όποιον το επιθυμεί. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να λειτουργήσει άμεσα ηλεκτρονική σελίδα διαλόγου.
Προτάθηκε ακόμα και έγινε αποδεκτό οι εφημερίδες Αυγή, Εποχή και Δρόμος της Αριστεράς να διαθέσουν ένα δισέλιδο που θα φιλοξενούν απόψεις για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τη συζήτηση προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Αν και, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει γνωστή η τελική μορφή της εισήγησης για την Διακήρυξη, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την περίοδο που δίνονται στη δημοσιότητα τα δύο κείμενα και ξεκινά η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η κυβέρνηση Σαμαρά, η τρόικα εσωτερικού, ετοιμάζεται να φέρει το νέο πακέτο μέτρων στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα και μαζί τον Προϋπολογισμό του 2013. Η πορεία προς την καταστροφή των εργαζόμενων, της κοινωνίας και της χώρας ολόκληρης ολοκληρώνεται με το Μνημόνιο 3 και το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα σταθεί το μαζικό λαϊκό κίνημα και ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε αυτή την πρόκληση. Από τα όσα οργανωθούν και γίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες, θα κριθούν πολλά για την πορεία της χώρας και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας υπαρκτός κίνδυνος
Μέσα σε αυτό το τοπίο οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις, οι αδυναμίες αλλά κυρίως η πολιτική ατολμία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε μαζικό φορέα υποδοχής και έκφρασης των αγώνων και της ελπίδας του αγωνιζόμενου λαού είναι παραπάνω από φανερή. Σήμερα υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος. Η αναγκαία συζήτηση για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε φορέα πολιτικής ανατροπής και βαθιών τομών και αλλαγών στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια εσωστρεφή συζήτηση κανονιστικών οργανωτικών διατάξεων ή και αφηρημένων ιδεολογικών συζητήσεων που δεν σχετίζονται με τα αγωνιώδη ερωτήματα των ημερών και δεν αφορούν τον αγωνιζόμενο λαό. Ο κίνδυνος αυτός πρέπει και μπορεί να αποφευχθεί. Η συζήτηση για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε φορέα μετάβασης προς ένα ελπιδοφόρο αύριο περνά σήμερα μέσα από το κάλεσμα σε αγώνα για ανατροπή του σημερινού πολιτικού συστήματος, για ανατροπή του Mνημονίου και όλων των διατάξεων που το συνοδεύουν, για το διώξιμο της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού και την ενεργητική συσπείρωση του κόσμου σε ένα σχέδιο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διεξόδου της χώρας.

Σ.Π.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!