Κόβεται το επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Του Μάριου Διονέλλη

Στην ανέχεια καταδικάζει τους εργαζόμενους στον τουρισμό η τρικομματική κυβέρνηση μέσω των μέτρων του Mεσοπρόθεσμου σχετικά με την καταβολή των εποχικών επιδομάτων ανεργίας. Σύμφωνα με όσα ψήφισαν οι «πρόθυμοι» βουλευτές της συγκυβέρνησης περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα θα μείνουν με μηδέν εισόδημα για τους μήνες που παραμένουν κλειστά τα ξενοδοχεία και οι λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις. Και όλα αυτά από την ίδια κυβέρνηση που με την προγραμματική συμφωνία υποσχέθηκε επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια.
Η ρύθμιση του Μεσοπρόθεσμου (άρθρο 39 του Νόμου 3986) τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει πως αν μέσα στην τελευταία τετραετία (δηλαδή από το 2009) ο άνεργος έχει συμπληρώσει συνολικά 18 μήνες επιδότησης τότε δεν θα δικαιούται πλέον το παραμικρό επίδομα ανεργίας. Αν δεν έχει συμπληρώσει τους 18 μήνες επιδότησης θα παίρνει μόνο για όσους μήνες απομένουν μέχρι να συμπληρωθούν οι 18. Η ρύθμιση γίνεται ακόμα βαρύτερη από τον επόμενο χρόνο (1/1/14), αφού μειώνεται το όριο από τους 18 στους 16 μήνες.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τονίζουν πως στη μεγάλη πλειονότητά τους επιδοτούνται περίπου 5 μήνες το χρόνο, την περίοδο που τα περισσότερα ξενοδοχεία μένουν κλειστά (Νοέμβριο έως Μάρτιο). Συνεπώς, οι περισσότεροι έχουν ήδη συμπληρώσει περίπου 20 μήνες επιδότησης μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια και άρα για φέτος θα περάσουν το χειμώνα χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Οργή στα νησιά
Το μέτρο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ιδίως στις τουριστικές περιοχές. Στην Κρήτη όπου η ανεργία καταγράφει ήδη ιστορικά ρεκόρ για τα επίπεδα του νησιού, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έφτασαν στο απροχώρητο καταλαμβάνοντας τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Πραγματικός στόχος ήταν να μας πετάξουν κυριολεκτικά στο δρόμο», λέει ο Νίκος Κοκολάκης, γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. «Είναι δεδομένο πως για ένα πεντάμηνο είμαστε άνεργοι, τα ξενοδοχεία κλείνουν και είναι πολύ δύσκολο να βρεις άλλη δουλειά μέχρι την επόμενη σαιζόν. Ξέρουν εκ των προτέρων ότι τα εποχικά επαγγέλματα οδηγούν στην ανεργία το χειμώνα. Δεν σκέφτονται πώς θα επιβιώσουμε, ενώ κατά τ’ άλλα μιλούν για τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού…».   
Απόγνωση εξέφρασαν στον Δρόμο οι εργαζόμενοι που κατέκλυσαν τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο, την Πέμπτη. «Το θέμα δεν αφορά μόνο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Είναι χιλιάδες άνθρωποι στον επισιτισμό, στους ξεναγούς, στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Όλοι αυτοί αντικρίζουν τον χειμώνα χωρίς το παραμικρό εισόδημα», λένε οι συγκεντρωμένοι, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Αρετίνης τονίζει πως όλα αυτά γίνονται από μία κυβέρνηση που υποσχέθηκε επέκταση και αύξηση του χρόνου καταβολής για το επίδομα ανεργίας.

Θα το επέκτειναν και θα το διπλασίαζαν…
Πράγματι, είναι προκλητικά ειρωνική η ανάγνωση της συγκεκριμένης παραγράφου από το κείμενο προγραμματικής σύγκλισης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όταν σχημάτιζαν την παρούσα κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο. Στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται: «Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφόσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια.
Αντί αυτών το επίδομα κόβεται εντελώς από χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ακόμα πιο προκλητικές είναι οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις βουλευτών από τουριστικές περιοχές (π.χ. Κεγκέρογλου), που ενώ ψήφισαν το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να μάθουν ποια μέτρα θα λάβουν για την αποτροπή της περικοπής του επιδόματος και την πρόληψη τεράστιων κοινωνικών αδικιών…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!