Ένα μήνα απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ενώ έχουν κλείσει οι γραμμές παραγωγής.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και όπως επισημαίνουν το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον της επιχείρησης. Την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας με τη συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων παραγωγής της ΕΛΒΟ, πραγματοποίησαν πορεία στα διόδια των Μαλγάρων, όπου σήκωσαν τις μπάρες, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων για περισσότερες από 3 ώρες.
Το 2010 οι ζημίες της εταιρίας ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της ανήλθε στα 29 εκατ. ευρώ, όταν μερικά χρόνια πριν ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημειώνεται ότι από 1.200 εργαζόμενους που απασχολούσε η ΕΛΒΟ κατά την τελευταία δεκαετία σήμερα απασχολεί μόλις 500.
Από την 1η Φεβρουαρίου η εταιρία, παρά το γεγονός ότι ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με το κράτος να κατέχει το 51% των μετοχών της επιχείρησης, έχει κηρύξει στάση πληρωμών και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι σήμερα. Όπως δηλώνει στον Δρόμο ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Γιώργος Μαυρομάτης, «η στάση πληρωμών έρχεται να συμπληρώσει την τεράστια μείωση στο μισθό των εργαζομένων, που μέσα σε ένα χρόνο ξεπέρασε το 20%, δηλαδή τα 7.000 ευρώ περίπου σε ετήσια βάση».
«Εδώ και ενάμιση μήνα έχει σταματήσει η παραγωγή, δεν έχουμε υλικά να δουλέψουμε. Η ΕΛΒΟ δίνει μεροκάματα σε 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μένουν, με τη σειρά τους, απλήρωτες. Πρέπει να ζήσει, για να ζήσουμε όλοι», τονίζει ο κ. Μαυρομάτης και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση «πρέπει να χαράξει κόκκινες γραμμές για την αμυντική βιομηχανία. Διαφορετικά θα τις χαράξουμε εμείς. Η ΕΛΒΟ έχει λαμπρές προοπτικές. Αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις το 2012 μπορεί να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ακόμη και το δημόσιο, όμως, μας χρωστάει 7,5 εκατ. ευρώ από προηγούμενες παραδόσεις προϊόντων».
Η μετοχική σύνθεση της εταιρίας έχει αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς ο ιδιώτης -όμιλος Μυτιληναίου- που κατείχε το 43% των μετοχών της επιχείρησης, τις παραχώρησε έναντι 1 ευρώ στο κράτος. Γραφειοκρατικοί λόγοι εμποδίζουν όμως μέχρι σήμερα την αποδοχή της μεταβίβασης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει καμία άλλη ενέργεια και πολύ περισσότερο η σωτήρια για την επιχείρηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 24%, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της ΕΛΒΟ, καθώς, όπως λένε, η μεταβίβαση των μετοχών από τον ιδιώτη στο ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να έχει λυθεί εδώ και μήνες.
Η έλλειψη ρευστότητας έχει μπλοκάρει την γραμμή παραγωγής με αποτέλεσμα παραγγελίες και αναθέσεις που έχει πάρει η ΕΛΒΟ από διεθνείς οργανισμούς να μην μπορούν να παραδοθούν και κατ’ επέκταση να εξοφληθούν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ.Μαυρομάτης, «πριν από 2 χρόνια βγαίναμε στους δρόμους γιατί δεν υπήρχε παραγωγή, καθώς είχαμε μείνει χωρίς παραγγελίες. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε παραγγελίες, να μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιχείρηση να αποκτήσει θετικά κεφάλαια και οι επιλογές κάποιων να βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της πιο σημαντικής και για στρατηγικούς λόγους επιχείρησης της Βόρειας Ελλάδας».
Πλέον οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους και δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να μετουσιωθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης σε αποφάσεις. Ο επόμενος μήνας αναμένεται ιδιαίτερα θερμός, καθώς στις 30/3 λήγει η προθεσμία που θέτουν οι εργαζόμενοι για να πάρει η εταιρία συγκεκριμένες αναθέσεις από το ελληνικό δημόσιο, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί το θέμα της μισθοδοσίας, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα μήνα.

Λευτέρης Αρβανίτης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!