Με την ανιστόρητη μέθοδο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των απίστευτων «τροπολογιών-νομοσχεδίων» και με τη συνήθη πρόφαση των «κακώς κειμένων» σχεδιάζει τώρα η συγκυβέρνηση να βομβαρδίσει μέχρις αφανισμού και το δημόσιο αγαθό της Υγείας.

Αδιαφορώντας πάντοτε για τις αντιδράσεις της κοινωνίας και του λαού, των ασθενών και των εργαζομένων, καταστρέφει σαρωτικά τις δομές και τις ειλημμένες δεσμεύσεις του κοινωνικού κράτους απέναντι στους ασφαλισμένους και τους χιλιο-φορολογημένους πολίτες, εκποιεί τις δομές της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και στέλνει τους ασθενείς στην… Εντατική των ιδιωτών της Υγείας.
Η απόφαση για τον «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΠΥ προβλέπει το οριστικό κλείσιμο του Οργανισμού και την αυτόματη απόλυση όλων των εργαζομένων του, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 10.000. Στη θέση του θα δημιουργηθεί ένας μικρός νέος οργανισμός, με διοικητικές μόνο υπηρεσίες, που θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σκοπεύουν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον έως τις 19 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισε η Ομοσπονδία Γιατρών του Οργανισμού, καθώς θεωρούν ότι «η φαινομενική υπαναχώρηση του υπουργού από το σενάριο των άμεσων απολύσεων και η πρόταση δήθεν για ένταξη των γιατρών σε καθεστώς ΠΑΑ αποτελεί ελιγμό για εξαναγκασμό σε αυτο-απόλυση των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ με τους δυσμενέστατους και ασύμφορους όρους ένταξης που προβλέπεται να τεθούν». Υποστηρίζουν ακόμη ότι «η συνεχιζόμενη απεργία, με σημαντικά ποσοστά συμμετοχής, έχει τρομοκρατήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να αναζητά τρόπους διάσπασης με διλήμματα ή συγχύσεις».
Στην εξέλιξή του το σχέδιο Γεωργιάδη περιλαμβάνει ένταξη, κατόπιν κατηγοριοποίησης, ιδιωτικών κλινικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λειτουργία του τέως ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή και όχι ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού Τομέα σε επιλεγμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και χρήση νοσοκομειακών χώρων του ΕΣΥ από ιδιώτες. Προβλέπεται ακόμη η κατάργηση των τμημάτων Ελέγχου Δαπανών, Ιατρικού και Νοσηλευτικού Ανθρώπινου Δυναμικού, Τηλεφωνικών Ραντεβού, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Δαπανών Εξωτερικού, της Διεύθυνσης Φαρμάκου, των φαρμακείων παροχής ακριβών φαρμάκων σε ασθενείς με καρκίνο κ.λπ., καθώς και του τμήματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Στον αντίποδα, στο νέο οργανόγραμμα εντάσσονται τμήματα συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ δημιουργείται τμήμα διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων, που θα κατευθύνονται κυρίως στους ιδιώτες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ, Μάκης Μαντάς, σχετικά με το κόστος της επίσκεψης, αυτήν τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 3,7 και 5 ευρώ. «Πώς σχεδιάζει, άραγε, ο υπουργός να καλύψει τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα χέρια των ιδιωτών, με λιγότερο κόστος;» αναρωτιέται. Ο ίδιος δεν εκθειάζει φυσικά το υπάρχον σύστημα, αλλά αρνείται να αποδεχθεί την εξέλιξη προς το χειρότερο: «Μπροστά στην κατάσταση των τριών και παραπάνω εκατομμυρίων ανασφάλιστων χωρίς πρόσβαση σε καμιά δημόσια δομή, με τις δομές Υγείας διαλυμένες χωρίς να μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε καν τους ασφαλισμένους, είναι προφανές ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι τεράστιες σε σχέση με το σύστημα που υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση με ένα σύστημα μικρότερο απ’ αυτό που υπάρχει ήδη».
Στο μεταξύ, στη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας», ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας και κυνισμού, ξεστόμισε το ανεπανάληπτο «… με χρήματα δεν θα γινόντουσαν μεταρρυθμίσεις». Πόσο πιο αφοπλιστική θα μπορούσε να φανεί η Σουζάνα Γιάκαμπ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στον άνθρωπο, την αξιοπρέπειά του και το δικαίωμά του στην περίθαλψη»; Έκανε έκκληση να επικεντρωθεί η προσοχή στις αυτοκτονίες, στην ψυχική Υγεία και την αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα, συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην επηρεάσουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πόσο πιο αφοπλιστικός θα μπορούσε επίσης να φανεί και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν πήρε το λόγο, με τη μομφή που εξέφρασε για μια Ευρώπη που παραστράτησε: «Οι αρχές της Ε.Ε. δεν είναι πλέον αυτές στις οποίες αρχικά είχε στηριχθεί και έχουν αλλάξει προς το χειρότερο». Μόνο ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Υγεία, Τόνιο Μποργκ, έδειχνε αισιόδοξος ότι «η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας. Θα εφαρμοστούν οι βέλτιστες τεχνικές προκειμένου να έχουν ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας με βάση τα διεθνή πρότυπα». Αλλά αυτά τα «διεθνή πρότυπα» δεν είναι που πολλές φορές μας έχουν προκαλέσει ανατριχίλα;

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!