13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από 25 έως 27 Ιουνίου στο Πάρκο των σκύλων.

Όταν τα μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, στα τέλη του ’90 έστησαν το πρώτο φεστιβάλ, πολλοί έσπευσαν να προκαταβάλλουν την αποτυχία του, τονίζοντας ότι σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για τέτοια εγχειρήματα. Είχε προηγηθεί μια δύσκολη δεκαετία που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας «η “φιλόξενη” Ελλάδα υποδεχόταν τους πρώτους μετανάστες με σκούπες και απελάσεις, οι “αγανακτισμένοι πολίτες” πυροβολούσαν ανθρώπους για ένα καρπούζι και τα κανάλια έφριτταν με τους “Αλβανούς κακοποιούς”».
Το φεστιβάλ, όμως, χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε, μετανάστες και ντόπιοι δούλεψαν πολύ για να σπάσουν το φόβο και οι Θεσσαλονικείς που το επισκέφτηκαν έφτασαν να ξεπεράσουν πέρυσι τις 15.000. Πλέον θα μπορούσε με ασφάλεια κάποιος να ισχυριστεί ότι το φεστιβάλ του Ιουνίου, συμπυκνώνει και εκφράζει «αυτό» που περιγράφεται ως «η άλλη Θεσσαλονίκη». Τις συλλογικότητες και τους ανθρώπους της πόλης, δηλαδή, που αντιστέκονται στο σκοταδισμό και τον εθνικισμό και αντιπροτείνουν τη συμμετοχή στα κινήματα, το σεβασμό στο διαφορετικό, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.
Στη μεγάλη γιορτή που στήνεται φέτος συμμετέχουν περισσότερες από 100 πολιτικές, συνδικαλιστικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες της πόλης, ενώ στις δύο σκηνές του φεστιβάλ θα εμφανιστούν πάνω από 25 συγκροτήματα από τη Θεσσαλονίκη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Δεκάδες εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, κουζίνες, ο μεγαλύτερος παιδότοπος της πόλης, καθώς και περισσότερα από 20 εργαστήρια – συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο φετινό φεστιβάλ.
Σήμερα Σάββατο το κεντρικό εργαστήρι του φεστιβάλ έχει θέμα το νέο νόμο για την Ιθαγένεια και συμμετέχουν εκτός από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, μεταναστευτικοί σύλλογοι και κοινότητες. Με ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση με τη συμμετοχή δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων σχετικά με τις εργατικές αντιστάσεις στον καιρό της επισφάλειας και τον γλαφυρό τίτλο «ξεπερνώντας τη μοναξιά του δρομέα μικρών αποστάσεων».
Παράλληλα, σε άλλο χώρο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί συζήτηση με τη συμμετοχή αυτοργανωμένων μορφωμάτων, όπως η συνέλευση του ξενώνα μεταναστών και ο «σπόρος».
Αύριο Κυριακή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κεντρικό εργαστήρι με τίτλο «Παγκόσμιες κρίσεις – Διεθνείς απαντήσεις» με ομιλητές τον Jorge Luis Bermudez από το κατειλημμένο εργοστάσιο Zanοn στην Αργεντινή και τον Mehmet Tok από τα σπίτια του Λαού στην Κωνσταντινούπολη, σε μια συζήτηση σχετικά με την οικονομική κρίση και την εμπειρία από την εισβολή του ΔΝΤ σε Αργεντινή και Τουρκία.
Κάθε βράδυ μετά τις 21:30 στις δύο σκηνές του φεστιβάλ θα εμφανίζονται γνωστοί μουσικοί, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν κουζίνες από διάφορες μεταναστευτικές κοινότητες.
Οι πύλες του φεστιβάλ ανοίγουν κάθε μέρα στις 19:00 και το συμβολικό εισιτήριο στοιχίζει 3 ευρώ.

Λευτέρης Αρβανίτης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!