Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας  είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Άγγελου Σινάνη.

Ο Γράμμος και η ευρύτερη περιοχή της Πίνδου στη συλλογική μνήμη ταυτίζονται με τα γεγονότα και το δράμα του εμφυλίου, αλλά και τον θρύλο της αντίστασης στα χρόνια της ναζιστικής εισβολής και κατοχής. Εκείνα που παραμένουν στην ιερή σιωπή, είναι τα ειρηνικά δρώμενα του μόχθου και του πολιτισμού των απλών ανθρώπων και η γοητεία που αποπνέει ο συγκεκριμένος τόπος.
Ένα παράδειγμα, μαρτυρία θα λέγαμε, αυτού του βαλκανικού πολιτισμού είναι τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας. Σε τούτα τα Μαστοροχώρια είναι αφιερωμένο το βιβλίο του καλού συναδέλφου Άγγελου Σινάνη, τα καθαγιασμένα σπαράγματά των οποίων επιχειρεί να φωτίσει. Σκοπός της πολύχρονης εργασίας κατά τα λεγόμενα του συγγραφέα ήταν να έρθουν στην επιφάνεια πρόσωπα, τόποι, γεγονότα και μνημεία που συνδέονται με το μυθικό βουνό του Γράμμου, να αποτελέσουν έτσι τον κρίκο που θα συνδέσει το μακρινό παρελθόν και τη σοφία του με τις σύγχρονες ασύνειδες ανάγκες της ζωής.
Το βιβλίο του Α. Σινάνη διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια αντίστοιχα με τις γεωγραφικές και διοικητικές ενότητες της συγκεκριμένης περιοχής. Βέβαια ο Γράμμος είναι ενιαίος αλλά η πρόσβαση σήμερα είναι εφικτή μόνον από συγκεκριμένους δρόμους καθώς η χρόνια εγκατάλειψη έσβησε από τη μνήμη τα παλιά μονοπάτια των μαστόρων, των εμπόρων και των περιηγητών που πήγαιναν κι ερχόντουσαν από τη σημερινή Αλβανία και τη FYROM.
H αλήθεια είναι, σημειώνει ο συγγραφέας ότι χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες για να καταγραφεί αυτός ο μοναδικός πλούτος και για να αποκαλυφθεί η σημασία τόσο των γεωγραφικά απομονωμένων κοινοτήτων, όσο και του θρυλικού Γράμμου.
Ο Α. Σινάνης εγκατέλειψε πριν από χρόνια το αστικό κέντρο κι εγκαταστάθηκε οριστικά στην παλιά Τύρνα, κοντά στην Πύλη των Τρικάλων. Αυτό ήταν το «ορμητήριό» του που τον οδήγησε να οργώσει στεριές και… θάλασσες να ακούσει, να συνομιλήσει, να φωτογραφίσει τόπους και ψυχές .
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Από το 1985 άρχισε να ταξιδεύει με τη μοτοσικλέτα του στην Ευρώπη, ως μοναχικός καβαλάρης. Λάτρης του δύσκολου ξεκίνησε τις περιπλανήσεις του από τις εσχατιές της Σκανδιναβίας και συνέχισε σε διάφορες χώρες τα επόμενα δέκα χρόνια. Συνεργάστηκε με την Road στα πρώτα στάδια της χαρτογράφησης της Ελλάδας. Ώριμος καρπός της 25ετους ταξιδιωτικής και ερευνητικής του πορείας είναι το εν λόγω βιβλίο «O Γράμμος και τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας». Πρόκειται για μια τίμια προσέγγιση στο πολύπαθο βουνό και τις κοινότητες που το περιβάλλουν. Κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις «Ανάβαση» με προλόγισμα από τον αρχιτέκτονα Αργύρη Πετρονώτη.
Μ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!