Οι παλαιστινιακές γεωργικές οργανώσεις και η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις) καλεί σε παγκόσμια καμπάνια από τις 9 Φεβρουαρίου 2013 ενάντια στις ισραηλινές γεωργικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με βάση τη βαθιά συνενοχή τους στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης καμπάνιας ενάντια στην πρώην βασική εταιρία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων Agrexco και με δεδομένη την αυξανόμενη διεθνή συναίνεση για το καθήκον της ενεργοποίησης μιας αποτελεσματικής απαγόρευσης του εμπορίου με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, καλούμε τα κοινωνικά κινήματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναλάβουν δημιουργική και αποτελεσματική δράση…
Η αγοραπωλησία προϊόντων από ισραηλινές γεωργικές εταιρίες, όπως οι Mehadrin και Hadiklaim, χρηματοδοτεί και ανταμείβει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή εκμετάλλευση και αποικιοποίηση της παλαιστινιακής γης και επιπλέον δυσχεραίνει τις πιθανότητες για μια δίκαιη ειρήνη. Όπως φάνηκε από τον αγώνα για τον τερματισμό του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και το ευρύ κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης που το συνόδευε, οι πολίτες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές όταν δεν αγοράζουν προϊόντα ένοχων εταιριών και προσπαθούν να πείσουν τα σουπερμάρκετ να διακόψουν τις συναλλαγές μαζί τους.
Η γεωργία είναι ένα βασικό κομμάτι της παλαιστινιακής οικονομίας και της εθνικής κληρονομιάς, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι αγρότες εκτοπίζονται από τα χωράφια τους και αποτρέπονται να φτάσουν σε αυτά. Το Ισραήλ, συστηματικά, εκμεταλλεύεται τις παλαιστινιακές φυσικές πηγές παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει μια σειρά από περιορισμούς στην παλαιστινιακή γεωργία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αφήνει τις ισραηλινές αγροτικές εταιρίες να κερδίζουν από τις επιχειρήσεις του παράνομου εποικισμού του Ισραήλ. Έτσι, αυτές οι εταιρίες αποτελούν ένα κεντρικό στοιχείο της συνεχιζόμενης αποικιοποίησης και περιβαλλοντικής καταστροφής της Παλαιστίνης, εκμεταλλευόμενες ακόμα και την παιδική εργασία.
Είναι σημαντικό τα σουπερμάρκετ να ακολουθήσουν το παράδειγμα συνεταιρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει το εμπόριο με κάθε εταιρία που εξάγει προϊόντα από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν τις ηθικές και νομικές τους υποχρεώσεις, να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης και απαγόρευσης όλων των μορφών εμπορίου και συνεργασίας με ισραηλινές εξαγωγικές εταιρίες που είναι ένοχες για τη «βιομηχανία» του παράνομου ισραηλινού εποικισμού. Οι άνθρωποι με συνείδηση σε όλο τον κόσμο μπορούν να φροντίζουν να παίρνονται τέτοια μέτρα. Βασιζόμαστε στην υποστήριξή σας για να σταματήσει η συνέχιση της συνεργασίας με τις γεωργικές εταιρίες του Ισραήλ, ως μια συνεισφορά στον αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα.  

Παλαιστινιακές γεωργικές οργανώσεις

* Δείτε τον κατάλογο των οργανώσεων που υπογράφουν, στο https://www.intifada.gr/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!