Τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή τους στον δίκαιο, όπως τον χαρακτήρισαν, αγώνα των εργαζομένων στις εργολαβίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης εξέφρασαν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

Ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γιάννης Παντής παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών, και μίλησαν αναλυτικά για τις αιτίες του προβλήματος που προέκυψε με τις πληρωμές τους, καθώς και τις ενέργειες που έχουν ήδη κάνει οι Πρυτανικές Αρχές τόσο για τη διεκδίκηση της αμοιβής τους μέχρι το τέλος της χρονιάς, όσο και για τη μόνιμη θεσμική αντιμετώπισή του.
Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι θεωρεί την εργολαβική σχέση εργασίας ως ομηρία και γι’ αυτό το θέμα ήταν η πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, οι θεσμικές προτάσεις που κατέθεσε στην τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι οποίες θα έλυναν οριστικά τόσο την εργολαβική σχέση, όσο και το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, απορρίφθηκαν. Ειδικότερα ανέφερε ότι, εφόσον είχε εγκριθεί η πρόταση για απασχόληση των εργαζομένων στην Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ, το πρόβλημα θα είχε λυθεί, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνονταν κατά τουλάχιστον 30% τα έξοδα, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί στα χρήματα που λείπουν τώρα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Επίσης, διευκρίνισε ότι από πλευράς Πρυτανικών Αρχών δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για καταγγελία των συμβάσεων και γι’ αυτό θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση των χρημάτων που αντιστοιχούν στη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση.
«Σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί και το δηλώνουμε σε κάθε δημόσια παρουσία μας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταγγείλουμε τις συμβάσεις, εκτός κι αν εξαναγκαστούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρύτανης ανέφερε επίσης ότι έχει στείλει επανειλημμένα έγγραφα κι έχει κατ’ επανάληψη ενημερώσει και προφορικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το οποίο είναι απολύτως ενήμερο για το πρόβλημα, όπως και όλοι οι πολιτικοί φορείς, κόμματα και βουλευτές. Παράλληλα, ζήτησε από τους εργαζόμενους να στρέψουν τις πιέσεις τους στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση είναι η μόνη αρμόδια για να δώσει λύση.
«Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί,   εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι να φαγωθούμε μεταξύ μας. Η διατήρηση της συνοχής και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι οι προϋποθέσεις για την επιβίωση του δημόσιου πανεπιστημίου σε μία εποχή εχθρική γι’ αυτό το σκοπό», τόνισε.

Γ.Β.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!