Συνέντευξη στο Γιώργο Κρατημένο.

Μιλήσαμε με τον Σπύρο Ζιώγα, υποψήφιο Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου και επικεφαλής της Ανοιχτής Κοινότητας των Πολιτών του Νοτίου Πηλίου, για τον «Καλλικράτη», την ανάπτυξη και τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από ποια ανάγκη και πώς συγκροτήθηκε η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Κοινότητα Πολιτών Νοτίου Πηλίου;

Η πρωτοβουλία μας να θέσουμε υποψηφιότητα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, εκφράζει τη θέληση πολλών κατοίκων να απαλλαγούν από τις επιζήμιες και αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να διαχειριστούν οι ίδιοι τον τόπο τους, έξω από τα χρεοκοπημένα και αναποτελεσματικά πολιτικά σχήματα. Η πρόοδος και η ανάπτυξη του Ν. Πηλίου απαιτεί μια άλλη, εναλλακτική οικονομική και κοινωνική δέσμευση με διαφάνεια και ισότητα στη διαχείριση του προϋπολογισμού του Δήμου, αλλά και των φυσικών πόρων, με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες. Τα νερά, η γη, τα δάση, η θάλασσα και οι παράκτιες περιοχές, είναι το κοινό κεφάλαιο των κατοίκων, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν αλλά και να το διατηρήσουν για τις επόμενες γενεές.
Αντίθετα η «μεγαλομανία» με τα «μεγάλα έργα» και η εμμονή των «ξένων» επενδυτών να εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο της περιοχής, καταλήγουν εύκολα στη παραβίαση των συμφωνηθέντων όρων, σε οικονομική αδιαφάνεια και στη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ποιες αλλαγές επιφέρει ο Καλλικράτης; Καλύπτει τις απαιτήσεις των νέων Δήμων;
Από την πείρα μας με τον Καποδίστρια προκύπτει ότι οι συνενώσεις των κοινοτήτων οδήγησαν σε συγκέντρωση της οικονομικής διαχείρισης με συγκέντρωση των πόρων στο κεντρικό χωριό και υποβάθμιση των τοπικών διαμερισμάτων. Υπο αυτήν την έννοια με τον «Καλλικράτη», αν οι τοπικοί άρχοντες ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες θα υποβαθμιστούν παραπάνω οι περιφέρεις του Δήμου.
Το βασικότερο αρνητικό στοιχείο του Καλλικράτη είναι ότι υποτάσσεται στις ανάγκες του Μνημονίου. Και συγκεκριμένα στις μειώσεις της χρηματοδότησης στους Δήμους κατα 25% σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης κατα 40% σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς.

Το Μνημόνιο προβλέπει 5ετές πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων απο τον “Καλλικράτη”. Θα απολυθούν εργαζόμενοι; Θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη;
Με μια σοβαρή διαχείριση των πόρων και της απορροφητικότητας εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, το οποίο αποτελεί και άμεση προτεραιότητα. Μάλιστα, για εμάς, δεν τίθεται θέμα μείωσης του προσωπικού για τους νέους Δήμους, αλλά αντίθετα αύξησης του προσωπικού, γιατί αναπτύσσονται καινούργιες δραστηριότητες και θεσμοί όπως, η πολεοδομία, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως τεχνικές υπηρεσίες.
Αλλά πέρα απο τις χρηματοδοτήσεις θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν οι κοινοτικοί πόροι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι μηδενικοί. Από τα 250 προγράμματα που υπήρχαν φέτος για την Θεσσαλία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην περιοχή μας δεν αξιοποιήθηκε κανένα.

Η έννοια της ανάπτυξης τι σημαίνει για σας και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί;
Η ανάπτυξη καταρχήν φαίνεται από την οικονομική αυτοτέλεια των κατοίκων, δηλαδή αν έχουν δουλειές και μάλιστα καλοπληρωμένες δουλειές και δωρεάν πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και όλα αυτά να διαδραματίζονται σε καθαρό, υγιές περιβάλλον. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το δικαίωμα στον ελεύθερο προσωπικό χρόνο. Όλα αυτά φαίνονται όταν ο πληθυσμός δεν μειώνεται, όταν οι περιοχές μας κρατάνε τους νέους στον τόπο τους και δεν μεταβάλλονται σε περιοχές γερόντων.
Άρα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ανάπτυξη στην περιοχή μας αλλά αντίθετα υπανάπτυξη. Η μόνη «ανάπτυξη» που παρατηρείται στην περιοχή μας είναι η ανεξέλεγκτη δόμηση η οποία συντελείται υπό καθεστώς που θα χαρακτήριζα στα όρια της νομιμότητας.

Σε περίπτωση που δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο θα στηρίξετε κάποιον συνδυασμό;
Ως κίνηση δεν στηρίζουμε κανένα συνδυασμό στο δεύτερο γύρο, αν φυσικά δεν περάσουμε εμείς. Αποφασίσαμε και προεκλογικά να μη γίνουν συνεργασίες γιατί διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις στα προγράμματα  και στις πολιτικές μας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!