Στην τελική ευθεία για την συγκρότηση ψηφοδελτίου για την περιφέρεια Αττικής βρίσκονται οι διεργασίες των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ίσως ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Την ίδια ώρα τα επεισόδια της Πάτρας σκιάζουν το συμμαχικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα ως υποψήφιοι επικεφαλής των ψηφοδελτίων συζητούνταν τουλάχιστον δύο πρόσωπα, ένα από τον χώρο του ΝΑΡ και ένα από τον συνδικαλιστικό χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Επιδίωξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίου που θα πρεσβεύει την «ριζοσπαστική εναλλακτική λύση», απέναντι στην καπιταλιστική κρίση και το Μνημόνιο, με αιτήματα «που έχουν διαμορφωθεί από τις εργατικές και φοιτητικές συνελεύσεις» και θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά προβλήματα σε επίπεδο Περιφέρειας, από τη σκοπιά των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες

Ωστόσο, οι σκιές στο συμμαχικό σχήμα από τα επεισόδια της Πάτρας είναι εμφανείς. Περισσότεροι από επτά τραυματίες φοιτητές, σχολές που μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, ασθενοφόρα, πέτρες και καδρόνια, και μία έκτακτη σύγκληση του Πρυτανικού Συμβουλίου, συνθέτουν την εικόνα από τη συμπλοκή στο Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ οργανώσεων που συμμετέχουν στην ΕΑΑΚ.
Όλα άρχισαν το πρωί της Τρίτης, όταν μέλη της ΑΡΑΣ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση) από την Αθήνα και άλλες περιοχές έφτασαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οπλισμένοι με πέτρες και καδρόνια επιτέθηκαν σε μέλη της Αριστερής Ανασύνθεσης και της ΕΑΑΚ, αρχικά στο Βιολογικό, όπου επικράτησε πανδαιμόνιο και σταμάτησαν οι εγγραφές, και στη συνέχεια σε άλλες σχολές της Πανεπιστημιούπολης, για να καταλήξουν στο κτήριο της Σχολής των Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο και κατέλαβαν, πετώντας έξω φοιτητές και καθηγητές. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, φοιτητές που έδιναν μάθημα σύρθηκαν έξω από τις αίθουσες εξέτασης και ξυλοκοπήθηκαν.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΡΑΝ κάνει λόγο για προμελετημένη ενέργεια και, μάλιστα, «καθοδηγημένη από την ηγεσία της ΑΡΑΣ» και θέτει θέμα διαγραφής. «Δεν έχουν θέση στην αντικαπιταλιστική αριστερά, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στα σχήματα των κοινωνικών χώρων τέτοιες πρακτικές και οι φορείς τους. Πρέπει να καταδικαστούν και να απομονωθούν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο Δρόμος επικοινώνησε με στέλεχος της ΑΡΑΣ, το οποίο δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, παραπέμποντας σε μελλοντική ανακοίνωση της οργάνωσης. Πάντως στη συνεδρίαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα η πρόταση του ΝΑΡ, σύμφωνα με τον Γιάννη Ελαφρό, ήταν «να υπάρξει σαφής καταδίκη και των δυνάμεων που τα οργάνωσαν», ωστόσο, όπως είπε, «μέσα από μια πολιτική συζήτηση αυτό το εξαιρετικά αρνητικό συμβάν μπορεί να γίνει ένα μάθημα για όλους και να υπάρξει μια πολιτική υπέρβαση». Άλλα στελέχη από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημείωναν ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του συμμαχικού σχήματος.

K.Π.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!