Σήμερα, 7 Μαΐου, διεξάγεται δημοψήφισμα στο Εκουαδόρ, μέσω του οποίου οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για ένα φάσμα προτάσεων που κυμαίνονται από πολύ σημαντικές αλλαγές, όπως άρθρα του Συντάγματος, μέχρι την κατάργηση των… κοκορομαχιών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (που έχουν δημοσιευτεί μόνο στο εξωτερικό, αφού ο εκλογικός νόμος απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος) η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο πρόεδρος Κορέα, που καταγράφουν μια αποδοχή της τάξης του 51-60%. Και η προσέλευση δεν προβλέπεται μικρή: από 11,2 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων δηλώνουν συμμετοχή τα 8,5. Στο Εκουαδόρ που είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία, εξαιρούνται της υποχρεωτικότητας οι ηλικίες 16-18 και άνω των 65.
Πέντε από τις δέκα ερωτήσεις που τίθενται προς έγκριση αφορούν τροποποίηση συνταγματικών άρθρων, ενώ οι υπόλοιπες πέντε απαιτούν ψήφιση νέας νομοθεσίας. Στις συνταγματικές τροποποιήσεις συγκαταλέγεται η ακύρωση του ορίου στο χρόνο της προφυλάκισης, όταν οι κρατούμενοι καθυστερούν σκοπίμως με νομικίστικα μέσα την εκδίκαση, και η θεσμοθέτηση εναλλακτικών διατάξεων για την κράτησή τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Επίσης, το αν θέλουν οι πολίτες να περιοριστούν οι ιδιωτικές τράπεζες στην κατοχή επιχειρήσεων μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να απαγορευτεί στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Μια ομάδα ερωτήσεων αφορά το δικαστικό σώμα και αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση που σηκώνει τη σημαία της «ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης»: Η δημιουργία «μεταβατικού» συμβουλίου για το δικαστικό σώμα που να συγκροτείται από ένα μέλος διορισμένο από την κυβέρνηση, ένα από τη Βουλή και ένα τρίτο από το Συμβούλιο Συμμετοχής των Πολιτών και Κοινωνικού Ελέγχου. Οι δικαστές δεν θα επιλέγονται αποκλειστικά από τους ίδιους, αλλά από όλους τους τομείς άσκησης εξουσίας. Οι διατάξεις αυτές αποσκοπούν στον περιορισμό της εκτεταμένης διαφθοράς.
Άλλα ερωτήματα που τίθενται προς έγκριση αποτελούν κοινωνικές τομές: Το αν το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει νόμο με τον οποίο να ποινικοποιεί την παράνομη απόκτηση πλούτου από άτομα στον ιδιωτικό τομέα. (Για το δημόσιο ήδη ισχύει τέτοια νομοθεσία). Και το αν θα καταστεί ποινικό αδίκημα η μη παροχή κοινωνικής ασφάλισης προς τους εργαζόμενους από τους εργοδότες.
Υπάρχουν, επίσης, ερωτήσεις που αφορούν τη λειτουργία των ΜΜΕ, όπως η συγκρότηση ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου που θα ελέγχει το βίαιο και σαφώς σεξιστικό περιεχόμενο. Τέλος, υπάρχουν ερωτήσεις που αφορούν την απαγόρευση των καζίνο και του τζόγου, όπως και την απαγόρευση της θανάτωσης ζώων για διασκέδαση (ταυρομαχίες, κοκορομαχίες).
Οι φτωχοί είναι το κύριο μέρος του εκλογικού σώματος που υποστηρίζει τον Κορέα, ενώ έχει χάσει μια μεγαλύτερη μερίδα στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της πρωτεύουσας, Κίτο, και άλλων μεγάλων πόλεων, τα οποία τον είχαν υποστηρίξει στις προηγούμενες αναμετρήσεις του 2006 και του 2009, αλλά η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και δεν μπορεί να αμφισβητήσει, προς το παρόν, τη δύναμη του Κορέα.

(Πηγή: Inter Ress Service)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!