Για τη θέση έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για ζητήματα τακτικής που αφορούν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, έλαβε αποφάσεις το Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης συζήτησης που διεξάγεται στους κόλπους του Μπλόκου της Αριστεράς για τα ζητήματα τακτικής, στη συγκυρία που διαμορφώνεται στην Πορτογαλία, συγκλήθηκε ένα θεσμικό, παμπορτογαλικό πολιτικό συντονιστικό όργανο, Mesa (Εθνικό τραπέζι), το οποίο συζήτησε την τακτική του Mπλόκου για το επόμενο διάστημα και έλαβε αποφάσεις για δύο θέματα: Τη θέση έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την ανατροπή του οποίου παλεύει, και ζητήματα τακτικής που αφορούν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και την υποστήριξη της υποψηφιότητας του σοσιαλιστή Μανουέλ Αλέγκρε. Υποστήριξη στην οποία έχουν συμφωνήσει όλες οι συνιστώσες του Μπλόκου, πλην μιας, της ομάδας Ruptura, η οποία έχει εκφράσει διαφωνία. Παρουσιάζουμε ένα μικρό απόσπασμα της απόφασης της Mesa που αφορά τον τρέχοντα πολιτικό προσανατολισμό, με βάση τις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου και την υποψηφιότητα Αλέγκρε.

 «Οι αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου καθορίζουν την πολιτική του Μπλόκου της Αριστεράς: ένωση δυνάμεων για να πλήξουμε τις φιλελεύθερες πολιτικές και την οικονομική καταστροφή

Ο πολιτικός προσανατολισμός που εγκρίθηκε από το Μπλόκο στο συνέδριό του περιλαμβάνει τρεις θεμελιώδεις επιλογές:

α. Η βασική τακτική μας είναι να υπερασπιστούμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο μπορούμε να κατανικήσουμε τις φιλελεύθερες πολιτικές.

β. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις φιλελεύθερες πολιτικές, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς που αντιπαλεύει τη φιλελεύθερη πολιτική, μια σύγκλιση που αποτελεί τη μέγιστη αλλαγή της τελευταίας δεκαετίας στην Αριστερά.

γ. Στις προεδρικές εκλογές και απέναντι στην υποψηφιότητα του [νυν] προέδρου Καβάκο Σίλβα [τον οποίο υποστηρίζει η Δεξιά], το Μπλόκο ευνοεί την έκφραση αυτής της σύγκλισης της Αριστεράς. Αν δεν υπήρχε αυτή η εναλλακτική πρόταση, μόνο τότε το Μπλόκο θα κατέβαζε δικό του υποψήφιο.  Συνεπώς το Συνέδριο εκφράζει καθαρά την ανοιχτή σύγκλιση της Αριστεράς που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομόνωση και ήττα της πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτός ο προσανατολισμός θριάμβευσε στις εκλογές, αφαιρώντας την απόλυτη πλειοψηφία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

[…] Το Συνέδριο συζήτησε και ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ένα σαφή προσανατολισμό: το κέντρο της δράσης μας, προκειμένου να νικήσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Σόκρατες είναι να υπάρξει σύγκλιση στην Αριστερά στο πεδίο της υπεράσπισης ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών. […]

 

[Όπως αναφέρεται στη Θέση 6]

Κέντρο δράσης του Μπλόκου είναι η πάλη για Ποιοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες.  Το Μπλόκο έχει καθορίσει ως επίκεντρο της παρέμβασης: ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η δημοκρατία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση στο νερό, στην ενέργεια, στις επικοινωνίες, στη στέγη, στην προστασία έναντι του χρηματοπιστωτικού εκβιασμού.

Η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών καθορίζει την πρόοδο της ζωής του λαού και την ισότητα. Το Μπλόκο καλεί όλους τους άντρες και τις γυναίκες της Αριστεράς σε σύγκλιση εναντίον της φιλελεύθερης πολιτικής, για την ανάπτυξη της δημόσιας ευθύνης όσον αφορά τα ουσιαστικά αγαθά της δημοκρατίας”

Στο 6ο Συνέδριο αποφασίστηκε με τη δημοκρατική ψήφο των αγωνιστών του Μπλόκο να μετασχηματιστεί ο αγώνας για τις δημόσιες υπηρεσίες, δημιουργώντας ρήγμα με τις φιλελεύθερες πολιτικές.

[…] Τα τελευταία χρόνια, το Μπλόκο υλοποίησε αυτή την πολιτική σύγκλισης και δημιούργησε γέφυρες προσέγγισης και κοινής δράσης με άλλους τομείς και προσωπικότητες της Αριστεράς. […]

 

[Όπως αναφέρεται στη Θέση 16.1 του Συνεδρίου]

Οι αλλαγές στην πολιτική Αριστερά

Η ανάπτυξη του Μπλόκου είναι μέρος της ανασύνθεσης της πολιτικής Αριστεράς. Η εμπειρία των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που επέβαλε η απόλυτη πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στη ζωή των εργατών έχουν δημιουργήσει ένα βαθύ κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ πολλών αντρών και γυναικών της Αριστεράς, και μέσα στο ίδιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε ορισμένες θεμελιώδεις αποφάσεις, όπως στους εργασιακούς νόμους και στην εσωτερική ασφάλεια ή στην υπεράσπιση του εθνικού συστήματος υγείας και άλλων βασικών υπηρεσιών, κάποιοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος εκδήλωσαν μετωπική αντίθεση. Ο Μανουέλ Αλέγκρε ήταν πρωταγωνιστής του ανοιχτού διαλόγου στην Αριστερά. Αυτή η κατάσταση είναι καινούργια. Το ξεπέρασμα της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ πολλών κομματιών της Αριστεράς είναι ένδειξη μεγάλης σημασίας. Η αναζήτηση μιας νέας συμφωνίας για συγκεκριμένες πολιτικές που υπερασπίζονται τις ευθύνες του Δημοσίου είναι μια ισχυρή απάντηση στην κρίση της νεοφιλελεύθερης σκέψης. […]

Ο διάλογος με όποιον αγωνίζεται, μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενάντια στις φιλελεύθερες πολιτικές αυξάνει την ευθύνη παρουσίασης εναλλακτικών λύσεων που εξασθενίζουν την επίθεση της κυβέρνησης στα κοινωνικά δικαιώματα και δίνει νέες απαντήσεις.

Το Μπλόκο συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των διαλόγων που είναι ανοιχτοί στους ανθρώπους όλων των αριστερών απόψεων, συμπεριλαμβανομένων των ανένταχτων που αποτελούν μέρος των κοινωνικών κινημάτων».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!