Ελένη Φροσινάκη *

Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι στην Κρήτη, αφού παρατηρούνται τραγικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων μας. Εκτός από εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας, μεγάλα θύματα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, οι ανήμποροι άνθρωποι στους οποίους παρέχουμε υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας και θα μείνουν ξεκρέμαστοι σε περίπτωση απόλυσής μας ή παρατεταμένων κινητοποιήσεων. Το γεγονός αυτό, όμως, φέρνει και μας σε ένα τραγικό αδιέξοδο.

Οι περίπου 320 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Κρήτης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς πολλοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες.
Το 2002 ήρθαν οι πρώτοι, που άρχισαν να λειτουργούν τις δομές στην Κρήτη. Και, ναι, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στα προγράμματα ήμασταν εργαζόμενοι υπό δοκιμή σε δουλειές υπό δοκιμή, μέσω ΑΣΕΠ. Αποδείξαμε όμως σε όλους, κράτος και κοινωνία, ότι κάνουμε καλή δουλειά, ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε καλά.
Μετά από 8 χρονιά μέσα στο καθεστώς των συμβάσεων, ανά 6 ή 12 μήνες, μετά από οικονομική εξαθλίωση, να δουλεύουμε, φτάσαμε να πληρωνόμαστε κάθε 9 μήνες και να είμαστε και ευτυχείς που τα χρήματα φτάνουν τελικά σε εμάς, με μισθό ανειδίκευτου εργάτη.
Ήμασταν το καμάρι όλων των πολιτικών και πρώτοι στη λίστα της πολιτικής προπαγάνδας δημάρχων, βουλευτών, εδώ και 8 χρόνια. Οι δομές αυτές δημιουργήθηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ανθίσουν και να αποτελέσουν κομμάτι των δημοτικών υπηρεσιών.
Σήμερα που τελείωσαν τα λεφτά φαίνονται απρόθυμοι να στηρίξουν την κοινωνική φροντίδα σε επίπεδο Δήμου.
Μας φέρανε να στελεχώσουμε την κοινωνική πρόνοια στο ελληνικό κράτος σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αναρωτιόμαστε πού κάναμε λάθος και πρέπει σήμερα, στα μέσα του 2010 να είμαστε έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και να ζητάμε μια θέση εργασίας ή ένα επίδομα.
Δεν ζητάμε ελεημοσύνες, ούτε τη δουλεία κάποιου άλλου. Ζητάμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που δημιουργήσαμε και στο οποίο δώσαμε ό,τι καλό είχαμε μέσα μας. Αν και αρκετοί προσπάθησαν πολύ, να πάψουμε να έχουμε ευαισθησίες με τον τρόπο που χειρίζονται εδώ και 8 χρονιά αυτές τις δομές.
Απευθύνουμε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:
– Τι θα γίνει με όλους εμάς που, από τον Δεκέμβριο του 2009, θεωρούμαστε από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, παράνομοι εργαζόμενοι στο ελληνικό κράτος, μετά από το νέο νόμο του ΑΣΕΠ στις 28/12/2009 που απαγορεύει την ανανέωση των συμβάσεων σε εργαζόμενους του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με εξαίρεση αυτούς που βρίσκονται σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.; Εμείς έχουμε σταματήσει να είμαστε συγχρηματοδοτούμενα από τις 31 Μάη 2009.
– Τι θα συμβεί με τις εταιρίες (κοινωφελείς) που έχουν εργαζόμενους από τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και που δεν έχουν συσταθεί με τις σωστές διαδικασίες, όπως θεωρεί το ελεγκτικό συμβούλιο;
– Και τέλος, μετά από 8 χρόνια σε αυτές τις δομές και δίνοντας ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, θα μας βάλει σε διαδικασίες επαναπροκήρυξης των θέσεων εν όψει του «Καλλικράτη», ενώ, μέχρι τώρα, διεκδικούσε μαζί μας τη συνέχιση των κοινωνικών δομών με τους ίδιους εργαζόμενους, που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ;

* Η Ελένη Φροσινάκη είναι Γραμματέας του Συλλόγου Κοινωνικής Φροντίδας Κρήτης.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!