Νίκος Μποσινάκος, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

Τα ταξίδια και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού κρύβουν πολλούς και σημαντικούς συμβολισμούς. Συνομιλώντας με τον Ιρλανδό ομόλογό του, «ζήλεψε» το ιρλανδικό μοντέλο της χαμηλής φορολογίας και του επιχειρηματικού «παραδείσου». Ωστόσο, επισκεπτόμενος την Κίνα έδειξε τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησής του. Ανάπτυξη αλά Κίνα με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Πίσω στην ταπεινή Ελλάδα, ένας απλός ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας παρέδιδε στοιχεία στον υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία αυξάνονται οι θέσεις εργασίας! Bingo… Έτοιμη τροφή για το πόπολο. Με κατάλληλο πλασάρισμα από τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση αυξάνει τα επίπεδα αισιοδοξίας και επιμηκύνει το προσδόκιμο επιβίωσής της.
Τελικά, αυξάνουν οι θέσεις εργασίας; Σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά την 1/3/2013, το α’ τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά από το 2010, διαπιστώνεται αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι συγκρίνονται στοιχεία που ελήφθησαν με διαφορετικές μεθόδους (ηλεκτρονικά για το 2013 και χειρόγραφα τα προηγούμενη έτη) και ας θεωρήσουμε αξιόπιστα τα στοιχεία. Υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς; Για όσους επιδιώκουν κινεζοποίηση της ελληνικής αγοράς εργασίας, φυσικά ναι. Για όσους εργάζονται, όχι και τόσο!
Είναι προφανές και φυσικό επόμενο της διάλυσης κάθε προστασίας της εργασίας ότι, κάποια στιγμή, οι εργοδότες θα αρχίσουν να αντικαθιστούν το ακριβό και δυσκίνητο εργατικό δυναμικό με φτηνή ευέλικτη εργασία από το υπεραπόθεμα της ανεργίας. Είναι κοινή οικονομική λογική. Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο ξενοδόχος προσλάμβανε με μισθούς 600 και πλέον ευρώ, με επιδόματα κ.λπ. Φέτος προσλαμβάνει με 400 και βγάλε… Ιδού οι νέες προσλήψεις. Από την άλλη πλευρά, το ΣΕΠΕ δεν δίνει στοιχεία για τις αποχωρήσεις, αν και αυτές υποτίθεται ότι καταγράφονται από τις υπηρεσίες του. Γιατί άραγε;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι αναζητούντες εργασία τον Μάρτιο του 2013 ανήλθαν κατά 84.947 άτομα ή 10,82% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα1. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι τον Φεβρουάριο του 2013 ανήλθαν σε 3.564.500 ατόμων έναντι 3.804.200 ατόμων τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η ανεργία αυξήθηκε από 21,7 % σε 27,6%2. Τόσο καλά…
Κάποια στιγμή, πάντως, η προσπάθεια των υπαλλήλων του ΣΕΒ και των τραπεζιτών θα δικαιωθεί. Τα ταξίδια του κ. Σαμαρά στην Κίνα θα πιάσουν τόπο. Η ανεργία θα μειωθεί και θα ανοίξουν οι δουλειές. Όσοι ιθαγενείς παραμείνουν στην μπανανία που δημιουργούν με τα μνημόνια, θα εργάζονται με 200 ευρώ. Οι αριθμοί θα ευημερούν και οι άνθρωποι θα πεθαίνουν. Όσο ο κόσμος της εργασίας δεν αντιδρά, μαζικά και οργανωμένα, σε αυτόν τον κατήφορο, τόσο θα πανηγυρίζουν με τα πλαστά στοιχεία τους τα παπαγαλάκια του συστήματος.
Έχουμε πολύ δρόμο και πολλά ψέματα ακόμη μέχρι το 4,1%3 ανεργίας της ζηλευτής Κίνας…

1. www.oaed.gr/images/statistika/martios2013/synoptikiekthesimartioy2013.pdf
2. www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO02_DT_MM_02_2013_01_F_GR.pdf
3. www.tradingeconomics.com/china/unemployment-rate

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!