Εκατοντάδες πολιτών ξαναπιάνουν το νήμα της πολιτικής. Του Γρηγόρη Σπάθα

Την αρχή έκανε ανακοίνωση της γραμματείας του σχήματος που αναφέρεται στο πολιτικό πλαίσιο εν όψει των τοπικών συνελεύσεων όπου «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μαζί με τον κόσμο των αγώνων, τον κόσμο που τον στήριξε, αλλά και τον κόσμο που σήμερα έρχεται προς το μέρος του, θα συνεχίσει τον αγώνα του για να ξαναχτίσουμε μια κοινωνία με αξιοπρέπεια, με αλληλεγγύη, με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία». Με συνθήματα «εμείς συνομιλούμε απευθείας με την κοινωνία» και «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μαζι με τον λαό για τον λαό» και με απώτερο σκοπό την ενεργητική συμμετοχή του λαού στις επερχόμενες μάχες που έρχονται, από τη Δευτέρα 14 Μαΐου ξεκίνησαν οι ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Με μεγάλη αισιοδοξία και με πολλούς προβληματισμούς, εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και συμμετείχαν στις συνελεύσεις, δείχνοντας με την παρουσία τους και τη διάθεσή τους να δραστηριοποιηθούν σε αυτή την ιστορικά κρίσιμη στιγμή και να συμβάλουν σε μια προοδευτική διέξοδο της χώρας και του λαού απο την κρίση. Οι συνελεύσεις θυμίζουν τις συζητήσεις στις πλατείες το περασμένο καλοκαίρι με δεκάδες πολίτες να παίρνουν το λόγο και να θέτουν τις ερωτήσεις τους και τους προβληματισμούς τους.

Οι ανάγκες μας στο επίκεντρο
Τα κοινωνικά προβλήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τον κόσμο να συζητά, αλλά και να διατυπώνει σειρά ερωτημάτων. Πώς θα μπορέσει η χώρα να ξαναδημιουργήσει θέσεις εργασίας για να απορροφηθούν οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι που υπάρχουν, τι θα γίνει με τα σχολεία και τα νοσοκομεία που κλείνουν;
Θα μπει τέλος στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και ειδικότερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ και του λιμανιού; Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναφέρει στη χώρα το δημόσιο που υπήρχε πρωτού έρθει η κρίση; Αλλά και με ποιους θα συνεργαστείτε προεκλογικά και μετεκλογικά για να κάνετε κυβέρνηση;
Θα πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που βγαίνουν στα κανάλια να είναι πιο προσεκτικοί στον λόγο τους και να μην λέει άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος, ήταν μερικοί από τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που τέθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί το χειροκρότημα από τον κόσμο στην νεοεκλεγείσα βουλευτή Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, στη συνέλευση της πλατείας του Ευόσμου όταν είπε ότι «εγώ δεν είμαι βουλευτής όπως αυτοί που βλέπετε τόσα χρόνια, αλλά είμαι μία σαν κι εσάς και θα παραμείνω έτσι όπως είμαι».

Απέναντι στην τρομοκρατία των ΜΜΕ
Εντύπωση προκαλεί και η ανάγκη ενημέρωσης που εκφράζουν στις συνελεύσεις οι πολίτες, που παρεμβαίνουν «απέναντι» στον κυρίαρχο λόγο που εκφράζουν τα ΜΜΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που κυριαρχεί. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που προτείνεται η τακτική επανάληψη των συνελεύσεων με βασικό στόχο την ενημέρωση των πολιτών με άμεσο τρόπο και χωρίς να παρεμβάλλεται η διαμεσολάβηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Με το βλέμμα μετεκλογικά
Μιλώντας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ λένε ότι το ίδιο αισιόδοξο κλίμα που συναντάμε στις συνελεύσεις, το συναντάμε στις εξορμήσεις που γίνονται μέσα στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις συζητήσεις που κάνουμε μέσα στους χώρους εργασίας. Ο κόσμος μάς λέει «πρέπει να φύγει αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, κρατηθείτε γερά, μην λυγίσετε, εμείς θα σας στηρίξουμε, μην μας προδώσετε».
Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι οι συνελεύσεις αποτελούν στην πράξη και τις ιδρυτικές πράξεις των νέων τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνονται πλέον σε ένα διευρυμένο ακροατήριο. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η συμμετοχή ανθρώπων που ακόμη και στις 6 Μάη δεν υπήρξαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον δηλώνουν σε όλους τόνους ότι στρατεύονται στη μητέρα όλων των μαχών.
Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στις συνελεύσεις που ορίζουν την επόμενη ημέρα συγκέντρωσης και τίθενται στη διάθεση του σχήματος για τον προεκλογικό αγώνα.

 

Οι συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα ήταν στην Καλαμαριά, στην Τούμπα, στην Μπότσαρη με Παπαναστασίου, Νεάπολη, Συκιές, Πυλαία, Χωρτιάτη, Εύοσμο, Κορδελιό και τη Δευτέρα 21/5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η μεγάλη λαϊκή συνέλευση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ναυαρίνου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!