Συνεχίζει την απεργία πείνας για να αρθεί η παράνομη κράτησή του

Ένα ακόμα ρεσιτάλ αυταρχισμού από την «κυβέρνηση της νομιμότητας». Περισσότερο από 30 μήνες προφυλακισμένος, χωρίς να δικαστεί, παραμένει ο Κώστας Σακκάς, που κατηγορείται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Υπενθυμίζεται ότι την αίτηση αποφυλάκισής του είχε απορρίψει την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Εφετών, επικυρώνοντας έτσι την απόφαση να παραταθεί η προφυλάκισή του για 36 μήνες, κατά παράβαση όχι μόνο του 18μηνου (μέγιστο όριο προφυλάκισης για την ίδια υπόθεση), αλλά ακόμη και του 30μηνου που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα, ως ανώτατο όριο για διαδοχικές προφυλακίσεις για διαφορετικές υποθέσεις).
Ο Κ. Σακκάς συνεχίζει την απεργία πείνας από την ημέρα που συμπληρώθηκε το 30μηνο προφυλάκισής του, και σήμερα έχει ήδη ξεπεράσει τον ένα μήνα. Όπως περιέγραψε την κατάσταση της υγείας του σε ιατρικό της σημείωμα η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ, βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο καθώς «με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, στη φάση στην οποία βρίσκεται και έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της αρχικής χρησιμοποιήσεως του ηπατικού γλυκογόνου ως πηγή ενέργειας, ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας κατά μείζονα λόγο το μυϊκό σύστημα. Τονίζεται ότι η διαδικασία αυτή: 1. Αφορά τόσο τους σκελετικούς όσο και τους λείους μύες (μυοκάρδιο) και ενέχει κινδύνους για μόνιμη βλάβη οργάνων, ενώ έχουν αναφερθεί και αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιακές αρρυθμίες. 2. Η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα γραμμική, αλλά μπορεί να είναι εκθετική, ειδικά αν ο απεργός πείνας σταματήσει να λαμβάνει υγρά και ηλεκτρολύτες».
Στην περίπτωση του Σακκά, βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη ευθεία παραβίαση της θεμελιώδους αρχής του τεκμηρίου αθωότητας, όπως εξάλλου σημειώνει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που καλεί την αρμόδια εισαγγελική και δικαστική αρχή να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας τέρμα στην προσωρινή κράτησή του.

Ηλ.Στ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!