Χωρίς φαγητό, φάρμακα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη πλέον οι κρατούμενοι.

Χωρίς φαγητό και φάρμακα αφήνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο τους «ελεύθερους» πολίτες αυτής της χώρας αλλά και τους κρατούμενους, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι, οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές μπορεί να μην πληρώνουν για το νέο φόρο στα ακίνητα, θα πληρώσουν όμως με λιγότερη τροφή, ελλείψεις στα φάρμακα και στη θέρμανση για το χειμώνα που έρχεται, ενώ τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σταδιακά θα απαξιωθούν λόγω της λιγότερης κρατικής χρηματοδότησης.
Από τις πρώτες ημέρες του μνημονίου ήταν φανερή η έλλειψη στην τροφή των φυλακισμένων, με τις καταγγελίες για το αυτονόητο της διατροφής ανθρώπων που δεν μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τη ζωή τους να αυξάνονται καθημερινά.  Το φαγητό έχει μειωθεί αισθητά τους τελευταίους 18 μήνες ακόμη και για τους «προνομιούχους» κρατούμενους των αγροτικών φυλακών. Στο στόχαστρο των περικοπών μπήκε και η θέρμανση των «σωφρονιστικών ιδρυμάτων» δημιουργώντας ακόμη χειρότερες συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα.
Και οι καταγγελίες δεν σταματούν εδώ αλλά κορυφώνονται στο ζήτημα των φαρμάκων. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δεν δίνονται τα κατάλληλα φάρμακα σε ασθενείς κρατούμενους, είτε πρόκειται για μια απλή περίπτωση, μια μόλυνση ματιού που εξελίσσεται σε πολυήμερη περιπέτεια, είτε για σοβαρά χρόνια περιστατικά που ψευτοαντιμετωπίζονται με «υποκατάστατα».
Πανομοιότυπη είναι η κυβερνητική αντιμετώπιση και για τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά φυλακισμένους, αφού το αρμόδιο υπουργείο Υγείας (Λοβέρδος) έχει δώσει σαφή εντολή για σταδιακή περικοπή της χρηματοδότησης για τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, ενώ αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί και το υπουργείο Παιδείας (Διαμαντοπούλου) για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
«Ειδικά ο περιορισμός της κρατικής επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τη νέα πολιτική πρόληψης που η κυβέρνηση αναγγέλλει με το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, με το οποίο προσδοκούν να αποσυμφορήσουν τις φυλακές. Και, παρ’ όλα αυτά, βρίσκονται τα κονδύλια για να χτιστούν νέες φυλακές. Η προτεραιότητα αυτή στις κατανομές των κονδυλίων φανερώνει και το νέο δόγμα στην κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, σκιαγραφώντας τη ζοφερή πραγματικότητα στις ελληνικές φυλακές.

Στάση στον Κορυδαλλό
«Στάση Αξιοπρέπειας κι Αλληλεγγύης» ονόμασαν την τρίωρη αποχή τους την Τρίτη, 13/9, από τον υποχρεωτικό μεσημεριανό εγκλεισμό τους στα κελιά, οι κρατούμενοι στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού. Αφορμή στάθηκε η επίθεση που δέχτηκαν οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι, μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού, στις φυλακές Δομοκού, μετά τη μεταγωγή τους από τις αντίστοιχες του Κορυδαλλού. Οι δύο κρατούμενοι αρνήθηκαν να υποβληθούν στον εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο που ήθελαν να τους επιβάλλουν οι δεσμοφύλακες με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο ένας με χειροπέδες και ο άλλος σηκωτός στο χώρο της έρευνας σκίζοντάς τους τα ρούχα.
«Για όσους δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, εδώ μέσα η σωματική έρευνα με τον τρόπο που γίνεται αποτελεί ένα ψυχολογικό βασανιστήριο για τους κρατούμενους που σκοπό έχει να τσαλακώσει την αξιοπρέπειά τους», υπογραμμίζουν –μεταξύ άλλων– σε κείμενό τους, 275 κρατούμενοι από την Α΄ πτέρυγα Κορυδαλλού.

Λ.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!