Υπό αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη τις μέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ με την αστυνομική δύναμη να αγγίζει τα 5.000 άτομα. Διμοιρίες των ΜΑΤ, ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, θα καταφτάσουν από όλη την Ελλάδα και δεν αποκλείεται το κλίμα στην πόλη να μοιάζει με αυτό των κινητοποιήσεων του 2003. Η αστυνομία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει νέα μέσα όπως κινητοί φράχτες ακόμη και αντλίες νερού!

Τους κινητούς φράχτες από πλεξιγκλάς προμηθεύτηκε η κυβέρνηση από τη Γαλλία και χρησιμοποιήθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος. Οι αύρες νερού χρησιμοποιούνται για να διαλύσουν το πλήθος προκαλώντας μεγάλους τραυματισμούς από τη μεγάλη πίεση με την οποία εκτοξεύουν το νερό.
Την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία θα αποκλείσει το κέντρο της πόλης από τις 11 το πρωί, ενώ μυστήριο καλύπτει το σχεδιασμό που αφορά τη φύλαξη της Έκθεσης από την πλευρά των πανεπιστημίων. Όπως μαθαίνουμε, έντονη ανησυχία υπάρχει και στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, καθώς φοβούνται ότι σε περίπτωση που έχει δημοσιευτεί ο νέος νόμος Διαμαντοπούλου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα τοποθετηθούν αστυνομικές δυνάμεις και στα εντός του ασύλου.

Αγανακτισμένοι και συνδικάτα σε θέσεις μάχης
Σε πανελλαδικές συγκεντρώσεις αποκλεισμού της ΔΕΘ καλούν στις 10 Σεπτέμβρη οι Αγανακτισμένοι Λευκού Πύργου προκειμένου να «υποδεχτούν» τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, τα σημεία του αποκλεισμού στα οποία καλούν είναι στις 15:00 στο Λευκό Πύργο, στο 424 πρώην ΓΣΝ και στη Βασιλέως Γεωργίου, στο κτίριο Προσκόπων. Οι Αγανακτισμένοι Λευκού Πύργου τόνισαν για ακόμη μία φορά στη χθεσινή τους συνέλευση ότι «Δεν θέλουμε τα Μνημόνιά τους – Δεν θα ανεχτούμε άλλα ψέματα – Δεν θα αποφασίζουν αυτοί για μας – Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν!» και καλούν όλους τους πολίτες να αποδείξουν το κεντρικό τους σύνθημα που αναφέρεται στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά τους στα κινήματα των πλατειών από τη Μέση Ανατολή ως την Ευρώπη «όπου εκατομμύρια άνθρωποι απαίτησαν να δοθεί ένα τέλος στο σάπιο πολιτικό σύστημα που διαφεντεύει τις ζωές μας». Οι Αγανακτισμένοι ζητούν «να φύγει η κυβέρνηση του Μνημονίου και η Τρόικα, να διαγραφεί το χρέος, Πραγματική δημοκρατία τώρα» και να λογοδοτήσουν αυτοί που βρέθηκαν σε δημόσια αξιώματα και κακοδιαχειρίστηκαν το δημόσιο πλούτο.
Θετικά μηνύματα όσον αφορά τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων των εργατικών συνδικάτων στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ «εξέπεμψε» και η σύσκεψη των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.
Σε σχέση με άλλες χρονιές η συνδικαλιστική ηγεσία των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας έδειξε ότι έχει πάρει πιο «ζεστά» το θέμα του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Άγαλμα του Βενιζέλου, όμως ερωτηματικό αποτελεί το αν η βάση του κόσμου της εργασίας ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα ή επιλέξει άλλους χώρους και τόπους για να διαμαρτυρηθεί για την κυβερνητική πολιτική.
Τον σχεδιασμό της κινητοποίησης στη ΔΕΘ, όπως και άλλες φορές, έχει αναλάβει ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, που όπως τόνισε σήμερα τα συνδικάτα θα μισθώσουν δεκάδες πούλμαν, αλλά και τρένα από την Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μετακίνηση διαδηλωτών προς τη Θεσσαλονίκη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!