Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Σε ιδιώτες τα σκουπίδια σε δύο ακόμη Δήμους

Σε ιδιώτες τα σκουπίδια σε δύο ακόμη Δήμους

Με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων οι Δήμοι Λαγκαδά και Χαλκηδόνας προσφέρουν σε εργολάβους τη διαχείριση απορριμμάτων.
Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Την απόφαση να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτες της υπηρεσίας αποκομιδής σκουπιδιών έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκηδόνας σε συνεδρίασή του, την προηγούμενη εβδομάδα.
Το ποσό των 400.000 ευρώ ενέκρινε ο Δήμος Χαλκηδόνας για το διάστημα των τεσσάρων μηνών που θα διαρκέσει η σύμβαση για την αποκομιδή των σκουπιδιών και τη μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η απόφαση έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες αποφάσεις ανάθεσης σε ιδιώτες της διαχείρισης των σκουπιδιών, άλλων δήμων, όπως ο Δήμος Λαγκαδά. Μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού, δηλαδή από τις 16 Αυγούστου έως τις 15 Οκτωβρίου, ο Δήμος αποφάσισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την απευθείας ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτες με προτεινόμενη εταιρία την «Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕΒΕ» και με έγκριση ποσού που ανέρχεται στα 152.550 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι ανάλογες αναθέσεις με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) έχουν υπογράψει οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Συκεών, ενώ τα απορρίμματα καταλήγουν στο εργοστάσιο διαλογής, ιδιοκτησίας της γνωστής Οικομέτ από την υπόθεση Κούνεβα.
Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή στο Δήμο Χαλκιδόνας οδηγεί στη μη ανανέωση των δίμηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην αποκομιδή, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του δήμου σύμφωνα με την απόφαση των Δημοτικών Αρχών.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα
Καταψήφισε την πρόταση ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σ. Μωυσίδης, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι πρόκειται να καταψηφίσει τις προτάσεις ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών επισημαίνοντας πως είναι «μια σχεδιασμένη προσπάθεια που ξεκίνησε σε κεντρικό επίπεδο από το 2001 για πλήρη ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών».
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενώ οι εργαζόμενοι ήδη προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη.

Σε εφαρμογή το σχέδιο ιδιωτικοποίησης στον Δήμο Λαγκαδά
Ο πρώτος περιφερειακός καλλικρατικός Δήμος που πήρε την απόφαση να ιδιωτικοποιήσει το τμήμα καθαριότητας είναι ο Δήμος Λαγκαδά. Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας σε ένα δήμο με τεράστια έκταση, όπως ο Λαγκαδάς, ο οποίος έχει συνενωθεί με άλλους έξι πρώην Δήμους. Ο Δήμος θα προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της υπηρεσίας Καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρία τον προσεχή Σεπτέμβριο, θέτοντας ο ίδιος τους όρους της συνεργασίας, όπως δηλώνουν οι Δημοτικές Αρχές.
Βασικό επιχείρημα της εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτη είναι η μείωση κατά πολύ των εξόδων του τόσο για τη μισθοδοσία όσο και για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση των απορριμματοφόρων, καθώς και το κόστος των καυσίμων. Σήμερα, το κόστος της υπηρεσίας Καθαριότητας, που είναι αποδυναμωμένη, υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι η συνεργασία με τον ιδιώτη θα μειώσει το κόστος σε 1,8 με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Βέβαια, όπως αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία σε υπηρεσίες με ανταποδοτική σχέση, η ιδιωτικοποίηση δεν αποτελεί κερδοφόρα επιλογή.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στην υπηρεσία εργολαβικών συμφερόντων η Δημοτική Αρχή Λαγκαδά
Θέση έχει πάρει για τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών Καθαριότητας και Αποκομιδής και η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αφορμή την ανάθεση σε ιδιώτες των υπηρεσιών στον Δήμο Λαγκαδά τονίζοντας πως «δικαιολογία και άλλοθι για την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής είναι η έλλειψη προσωπικού που την εποχή του Μνημονίου και της τρόικας είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ΟΤΑ α’ βαθμού με κίνδυνο πολλές υπηρεσίες τους (ΚΕΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Καθαριότητα κ.λπ.) να υπολειτουργούν. Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής Λαγκαδά είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας με στόχο την υπηρέτηση των επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων και την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η Δημοτική Αρχή για δήθεν μείωση του κόστους είναι στάχτη στα μάτια των δημοτών που θα δουν τα δημοτικά τέλη να αυξάνονται υπέρογκα».

 

Σχόλια

Exit mobile version