Αρχική κοινωνία Σε θέση μάχης για το ξεπούλημα του Ελληνικού

Σε θέση μάχης για το ξεπούλημα του Ελληνικού

Ημερίδα σήμερα σχετικά με την πρόταση για Μητροπολιτικό Πάρκο

Με πανηγυρικό ύφος το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως «ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε., με την υποβολή 9 εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, γεγονός το οποίο και αποτελεί ένδειξη ισχυρού ανταγωνισμού γι’ αυτό το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο».
Όμως οι δυνάμεις που ουσιαστικά χαρίζουν τα προς αξιοποίηση φιλέτα της χώρας δεν είναι οι μόνες που δραστηριοποιούνται, καθώς πάμπολλοι φορείς, δήμοι και πολίτες που διεκδικούν το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, κλιμακώνουν τις δράσεις τους. Αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι Δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας, το ΕΜΠ, το ΤΕΕ και η Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό. Μια συνέντευξη προπαρασκευαστική για την ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα στο Ολυμπιακό Γήπεδο Μπάσκετ Ελληνικού, όπου θα προβληθεί η πρόταση που αντιτίθεται στο ξεπούλημα του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου του Λεκανοπεδίου.
Αποτιμώντας την «αξιοποίηση», τα νούμερα μιλούν μόνα τους. Όπως είπε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Ν. Μπελαβίλας, από τα 5 δισ. προβλεπόμενα έσοδα, οι σημερινές προσδοκίες ανέρχονται μόλις στα 300-500 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος τον συνοδών έργων (στο χώρο βρίσκονται πλήθος υπηρεσιών, από το FIR Αθηνών μέχρι… την πυροσβεστική!) ξεπερνά τα 2,5 δισ. Οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας από τις 45.000 που εξαγγέλθηκαν το 2010, τώρα κινούνται στην εκτίμηση των 10.000 και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να ξεπεράσουν μακροπρόθεσμα τις 1.500, οι περισσότεροι με καθεστώς εργολαβίας, ενώ η καταστροφή του εμπορικού κέντρου της Γλυφάδας θεωρείται βέβαιη. Η επιλογή της πώλησης του Ελληνικού είναι, πέραν του περιβαλλοντικού, πολεοδομικού και κοινωνικού προβλήματος που θα προκαλέσει, δραματική και ως προς την οικονομική της διάσταση. Το Ελληνικό δεν πωλείται αλλά δωρίζεται, με προίκα 2,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η αναγκαιότητα του πάρκου είναι τεράστια καθώς, όπως ανέλυσε ο καθηγητής του Γεωπονικού, Γερ. Αράπης, το Μητροπολιτικό Πάρκο θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μετριάσει πολλές από τις αρνητικές επιδράσεις του αστικού οικοσυστήματος στην υγεία των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Κορτζίδης για ακόμη μια φορά δεσμεύθηκε ότι με την φυσική του παρουσία, ο δήμος θα αντιταχθεί στο ξεπούλημα και με όλες του τις δυνάμεις, θα υποστηρίξει την πρόταση του εργαστηρίου του ΕΜΠ.
Αυτό που προέκυψε από τη συνέντευξη είναι υπάρχει εναλλακτική πρόταση βιώσιμη και πραγματοποιήσιμη. Κάτι που η ημερίδα η οποία θα γίνει το Σάββατο, θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά.

Ηλ.Στ.

Σχόλια

Exit mobile version