Αρχική πολιτική Σε διπλάσια τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε διπλάσια τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης

Άλλη μια επιτυχία των υπηρετών της τρόικας

Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη κοινωνικής… αναισθησίας η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει, λίγο πριν από τη ΔΕΘ, την ελληνική κοινωνία ότι πέτυχε μια… νίκη απέναντι στην τρόικα, «παγώνοντας» προς το παρόν την όποια μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11% που είναι σήμερα, σε μια προσπάθεια –δήθεν- να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά και να μην αυξηθεί και άλλο ο πληθωρισμός.
Ως… αντιστάθμισμα προς την τρόικα για το μικρό αυτό «δώρο», ωστόσο, ανακοινώθηκε η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και για το αγροτικό πετρέλαιο, με το πετρέλαιο κίνησης. Αυτό σημαίνει πως καταργείται δια παντός το λεγόμενο «φθηνό» πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι, η μέση ελληνική οικογένεια και οι αγρότες θα κληθούν στα τέλη του φθινοπώρου να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει διπλάσια από πέρυσι (περίπου 0,65 ευρώ το λίτρο) τιμή που μπορεί να φτάσει και πάνω από 1,30 το λίτρο. Έχοντας επιδοθεί σε ένα όργιο αυξήσεων στα καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, η κυβέρνηση προχωρά και στο μέτρο αυτό οδηγώντας στην οικονομική εξαθλίωση χιλιάδες μεσαία νοικοκυριά (ιδίως στη Β. Ελλάδα) με στόχο να καλύψει την «τρύπα» των δημοσίων εσόδων, εξοικονομώντας περί το 1 δισ. ευρώ έως το 2011.
Το υπ. Οικονομίας, μάλιστα, για να αποφύγει κοινωνικές αντιδράσεις και να καλύψει τις ληστρικές διαθέσεις του, δήλωσε πως εξετάζει τη λύση της επιστροφής του φόρου (από τον προηγούμενο τρόπο φορολόγησης στο νέο ορίζεται σε 391 ευρώ το χιλιόλιτρο) σε «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από ένα όριο –το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Μ.Ε.
Σχόλια

Exit mobile version