Ένα μήνα τώρα, από τις 14 Φεβρουαρίου, το ειρηνικό δημοκρατικό κίνημα στο Μπαχρέιν αντιμετωπίζεται με αλλεπάλληλες επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής, που αδυνατούν να κάμψουν το φρόνημα και τη δύναμή του.

Στις 7/3 σχηματίστηκε ο Συνασπισμός για τη Δημοκρατία στο Μπαχρέιν (κίνημα Al Haq, Wafa’a και Κινήματα Ελευθερίας του Μπαχρέιν)  μια συμμαχία μεταξύ ενός φιλελεύθερου κοσμικού κόμματος, μιας σιιτικής οργάνωσης, κινημάτων νεολαίας εργαζομένων, επαγγελματιών και διανοουμένων, αποδεικνύοντας ότι οι εξεγερμένοι προωθούν την πάλη τους για την ανατροπή της δικτατορικής δυναστείας των Αλ-Καλίφα που κυβερνά 200 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ύστερα από αυτό το γεγονός -και από τις μαζικές διαδηλώσεις στο Αλ-Κατίφ της πετρελαιοπαραγωγικής Ανατολικής Επαρχίας της Σαουδικής Αραβίας- επισκέφθηκε τη Μανάμα (12/3) ο Ρ. Γκέιτς , υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ούτε ότι τη Δευτέρα, 14/3, εισέβαλαν στο Μπαχρέιν στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να δώσουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση να καταστείλει το κίνημα. Ο Τζέφρι Φέλντμαν, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής βρισκόταν στην πρεσβεία από την οποία παρακολούθησε λάιβ την εισβολή. Δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, 16/3, οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αιματηρή καταστολή με 50 τανκς, ελικόπτερα και βαριά οχήματα. 6 νεκροί και 1.000 τραυματίες ο απολογισμός προς το παρόν. Αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, εμποδίζοντας την περίθαλψη τραυματιών και την προμήθεια ιατρικών μέσων. Το νοσηλευτικό προσωπικό δέχτηκε επιθέσεις. Ηγέτες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν με το αιτιολογικό ότι «διατηρούσαν επαφές με ξένες χώρες» και τα ΜΜΕ του Κόλπου παρουσίασαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις για δημοκρατία ως θρησκευτική διαμάχη σουνιτών-σιιτών για να εισάγουν το φόβητρο του Ιράν και να υπάρχει το πρόσχημα της εξαπόλυσης πολέμου κατά των πολιτών του Μπαχρέιν ως «πρακτόρων» ή «τρομοκρατών». Εν τω μεταξύ, το καθεστώς υποδαυλίζει τη σύγκρουση ανάμεσα σε διαδηλωτές και μετανάστες εργάτες , ιδίως σουνίτες Πακιστανούς, που στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων, εξαπολύοντας εγκληματικά στοιχεία –την ίδια τακτική που χρησιμοποίησε ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο- για να χτυπήσουν τόσο διαδηλωτές όσο και μετανάστες.
Η μόνη τοπική εφημερίδα που τηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση, η Al Wasat News, ανέφερε ότι παραιτήθηκαν τέσσερις δικαστές από το δικαστήριο της σαρία και αρκετά μέλη του Συμβουλίου της Σούρα (συμβουλευτικό σώμα που διορίζεται από το βασιλιά), όπως επίσης δύο υπουργοί, οι υπουργοί Υγείας και Στέγης, αμφότεροι από την αντιπολίτευση που είχαν περιληφθεί πρόσφατα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Το πράσινο φως
Ο Ρ. Γκέιτς, ο οποίος συνομίλησε με το βασιλιά και το διάδοχο του θρόνου, μετέφερε στην άρχουσα δυναστεία τη «διαβεβαίωση της υποστήριξής μας» (Γκ. Μόρελ,υπεύθυνος Τύπου Πενταγώνου). «Είμαι σίγουρος πως και οι δύο μιλούν σοβαρά για πραγματικές μεταρρυθμίσεις», είπε μετά ο Γκέιτς και αμέσως αναφέρθηκε στην απειλή του Ιράν: «Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι καθώς η διαδικασία παρατείνεται (δηλαδή οι λαϊκές κινητοποιήσεις για τη δημοκρατία) -ειδικά στο Μπαχρέιν- οι Ιρανοί αναζητούν τρόπους να την εκμεταλλευτούν και να δημιουργήσουν προβλήματα». Πριν προλάβουν καν να μεταδώσουν τα πρακτορεία την είδηση, ο σαουδαραβικός στρατός είχε εισβάλει στο Μπαχρέιν και όπως διαδίδεται μέσω του Ίντερνετ (17/3) επιτίθεται σε διαδηλωτές.
Νομίζουν ότι μπορούν με όλα αυτά να αποτρέψουν το μοιραίο; Ίσως το καθυστερήσουν θυσιάζοντας πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά όπως λένε καθ’ όλα φιλικοί προς τις ΗΠΑ και τις μοναρχίες του Κόλπου αναλυτές, τα πράγματα έγιναν χειρότερα με την εισβολή και οι εξελίξεις θα είναι ταχύτερες…

Αρ. Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!