Έκθεση φωτογραφίας των Σοφίας Χατζηλάμπρου και Πάρη Κυριακίδη, με τη συμμετοχή του Ηλία Κυριακίδη

Με κεντρικό θέμα την παιδική ηλικία και το φακό να εστιάζει σε παιδικά πορτρέτα από την Κένυα και την Ευρώπη ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Δεκέμβρη η πρώτη συλλογική έκθεση φωτογραφίας των Σοφίας Χατζηλάμπρου και Πάρη Κυριακίδη, με τη συμμετοχή του Ηλία Κυριακίδη.  Το δεύτερο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει παιδικές αναμνήσεις ατόμων της τρίτης ηλικίας, αποτυπωμένες σε μια συλλογή πορτραίτων και βίντεο.
Και επειδή η τέχνη και η δράση πηγαίνουν χέρι-χέρι, η διακόσμηση στο χώρο της έκθεσης θα είναι μια απλωμένη «μπουγάδα» παιδικών ρούχων. Οι τρεις φωτογράφοι, επίσης, σας παρακαλούν να φέρετε μαζί σας παιδικά ρούχα να συμπληρώσουν τη διακόσμηση, με σκοπό, μάλιστα, αυτά να διατεθούν σε δομές αλληλεγγύης και να μοιραστούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς…

Παιδική ηλικία στην Κένυα
Η συλλογή φωτογραφιών της Σοφίας Χατζηλάμπρου είναι απόρροια ενός πρόσφατου ταξιδιού εθελοντικής εργασίας τριών εβδομάδων στο χωριό Gimeon Mosi, στην περιοχή Taita-Taveta στο νότο της Κένυας, στα σύνορα με την Τανζανία.
Όπως σημειώνει η Σοφία Χατζηλάμπρου, «…το να μοιράζεσαι μια κοινή ζωή με τους ανθρώπους της φυλής Taveta είναι μια πολύ πλούσια εμπειρία που οι φωτογραφίες με τα ζωντανά χρώματα της Αφρικής μπορούν να σας ταξιδέψουν μέχρι εκεί!
Οι μαθητές του Gimeon Mosi:
– Για να βρουν νερό πρέπει να περπατήσουν 2 χλμ. φορτωμένοι με μπιτόνια 20 λίτρων.
– Ζουν μαζί με όλη την οικογένεια (μαμά, γιαγιά, αδέρφια, ξαδέρφια, θείες), αλλά ο μπαμπάς είναι μονίμως απών.
– Έχουν κατά μέσο όρο 5 αδέρφια.
-Τα σπίτια τους δεν έχουν πάτωμα αλλά χώμα πατημένο. Δεν έχουν πρίζες, διακόπτες, πλυντήριο, τηλεόραση, υπολογιστές, Ιnternet. Γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό.
– Οι μπάλες τους είναι φτιαγμένες από κουρέλια.
– Τα τετράδια τους είναι κρατικά.
– Τα μαλλιά τους πρέπει να είναι κομμένα κοντά. Εάν δεν είναι στο σωστό μήκος, ο δάσκαλος τους κουρεύει ένα μέρος του κεφαλιού για να συνεχίσει η μαμά το κούρεμα στο σπίτι.
– Τρώνε όλο τους το φαΐ. Κρέας τρώνε σπάνια.
– Έχουν πειθαρχία και σεβασμό στο δάσκαλο τους.
– Μιλούν Κiswahili και την τοπική τους διάλεκτο, Taveta. Διδάσκονται αγγλικά από την Α’ Δημοτικού.
– Στην περίοδο της ξηρασίας (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) δεν έχουν να πιουν νερό και τρώνε ελάχιστα.
– Για να πουν “γεια” λένε “jambo”.
– Κι όμως γελάνε συνέχεια!».

Παιδική και τρίτη ηλικία
Ο Πάρης Κυριακίδης, μετά από μερικά χρόνια πειραματισμού σε αναλογική φωτογραφική μηχανή περνάει σε ψηφιακή φωτογραφική και αφιερώνεται στα πορτρέτα όπου και ξεκινάει να παίρνει παραγγελίες για διάφορες ιστοσελίδες.
Η έκθεση του χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος με παιδικά πορτρέτα. Θέμα που ξεκίνησε σ’ ένα παζάρι του Παρισιού, όπου πολλά παιδιά χαίρονταν με το να πουλάνε ή να παίζουν με παιχνίδια. Συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το δεύτερο μέρος είναι μια δουλειά που βασίστηκε στην παιδική ανάμνηση, όπου μπορούμε να βρούμε ένα βίντεο με διάφορα παλαιά ντοκουμέντα πάνω σ’ αυτό το θέμα και μια καινούρια του δουλειά με πορτραίτα ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Ποιοι είναι
• Ο Πάρης Κυριακίδης γεννήθηκε στο Παρίσι και πέρασε την παιδική του ηλικία στην Αθήνα. Στα 18 του χρόνια επιστρέφει στο Παρίσι για σπουδές βοηθού σκηνοθέτη και παίρνει το πτυχίο του το 2010. Αρχίζει να δουλεύει σε γυρίσματα ταινιών ως ηχολήπτης και βοηθός παραγωγής όπου ανακαλύπτει το πάθος του για τη φωτογραφία. Συνεχίζοντας να δουλεύει, σήμερα, σε γυρίσματα ως βοηθός παραγωγής και στο θέατρο ως ηχολήπτης, εξακολουθεί παράλληλα να αφιερώνεται στη φωτογραφία.
• Η Σοφία Χατζηλάμπρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Η φοιτητική της ζωή στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε από έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα σε rock και funk μουσικά συγκροτήματα. Το 2010, πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας, μετακομίζει στη Γαλλία για να εργαστεί, όπου και αρχίζει να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Έμπνευση για την θεματολογία της δίνει ο περιβάλλοντας χώρος από τα πιο απλά και αστικά τοπία ώς τα πιο στοχευμένα από ταξίδια καρέ, τέτοια όπως στην παρούσα έκθεση.
• Ο Ηλίας Κυριακίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχίζει την καριέρα του σπουδάζοντας στην Καλών Τεχνών, δουλεύοντας σε ένα στούντιο φωτογραφίας και σε πολλά εργαστήρια ζωγραφικής στην Αθήνα και στο Παρίσι. Το 1978 ανοίγει την πρώτη του γκαλερί στον Μόλυβο, στη Μυτιλήνη. Γυρίζοντας στην Αθήνα ανοίγει ένα εργαστήριο καλλιτεχνικών επιγραφών που διαχειρίζεται μέχρι την αναχώρησή του για το Παρίσι το 1986. Κατά την άφιξή του στη Γαλλία, ειδικεύεται στον τομέα της διακοσμητικής ζωγραφικής, συνεχίζοντας παράλληλα να εκθέτει στο Παρίσι και στην επαρχία της Γαλλίας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1995 με την οικογένεια του, ανοίγει ένα εργαστήριο όπου συνεχίζει την διακοσμητική ζωγραφική, αφιερώνοντας παράλληλα χρόνο στην ζωγραφική σε καβαλέτο και στη φωτογραφία.

Info
Πού: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Λέξη-Λόγος, Πλατεία Καπνικαρέας 3, 6ος όροφος, 10563, Αθήνα
Πότε: Από 13/12/2013 έως 5/1/2014 (κλειστά: 24-25/12 και 31/12 – 1/1.
Επικοινωνία: Τηλ.: 210-3311602, e-mail: [email protected], site: www.lexi-logos.gr
Είσοδος Ελεύθερη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!