Τα επίσημα ΜΜΕ πιστά, όπως πάντα, στα αφεντικά τους, αποσιώπησαν τις διαμαρτυρίες των αγροτών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κρήτη για να προβάλει το «καλάθι του αγρότη».

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το «κρητικό καλάθι» που προωθεί, αντίστοιχα, με παρόμοια καλάθια ανά Περιφέρεια η κυβέρνηση, ενώ οι συνδικαλιστές του νησιού υποδέχτηκαν και αυτοί με ένα καλάθι τον κ. Παπανδρέου το οποίο ήταν όμως τρύπιο, για ευνόητους συμβολικούς λόγους…
Ένταση προκλήθηκε λίγο μετά την άφιξη του κ. Παπανδρέου στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονταν η περιφερειακή σύσκεψη για την αγροτική πολιτική. Ένας βιοκαλλιεργητής, παρ’ όλο που ήταν προσκεκλημένος στη φιέστα, δεν του επιτράπηκε να παραδώσει στον πρωθυπουργό το «τρύπιο καλάθι» τού αγρότη. Παρόντα ήταν και μέλη Πρωτοβάθμιων Σωματείων από το Ρέθυμνο, αλλά η είσοδός τους στο ξενοδοχείο απετράπη από ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία, λίγο μετά, τους απώθησε κάτω από το πεζοδρόμιο. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Κόβεις τους μισθούς των εργατών, είσαι μαριονέτα των τραπεζιτών», «Τρύπιο το καλάθι του λαού, γεμίζουν τα ταμεία του ΔΝΤ», κραδαίνοντας το τρύπιο καλάθι θέλοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να συνδέσουν τη διαμαρτυρία τους με τη σχετική εξαγγελία. Εξαγγελία που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αοριστολογίες, λες και ο πρωθυπουργός ήταν εξωγήινος και ήρθε πρώτη φορά αντιμέτωπος με τα προβλήματα των αγροτών. Δεν είπε τίποτα για το λάδι που έχει τιμή ίση με το νερό. Δεν είπε τίποτα για τις εξευτελιστικές τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων που παίρνουν οι μεσάζοντες και οι χονδρέμποροι για να τα αγοράσει, τελικά, ο καταναλωτής σε πολλαπλάσιες τιμές από το ράφι. Δεν είπε τίποτα για το ποιος ευθύνεται για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Είπε, όμως, «σκύψτε και δουλέψετε ατομικά ο καθένας και όποιος επιβιώσει, επιβίωσε». Δεν έχει νόημα να αναφέρουμε περισσότερα, γιατί οι αγρότες τούς έχουν πάρει, πια, χαμπάρι και ήξεραν ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που τους έφερε τρύπιο καλάθι και για αυτό το λόγο του γύρισαν την πλάτη. Αυτοί που τον υποδέχθηκαν ήταν οι σφουγγοκωλάριοι και οι κρεβατωμένοι, που δεν είχαν καμία σχέση με τους αγρότες.

Μ.Η.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!