Μανόλης Κληρονόμος , Υποπλοίαρχος του «Ελεύθερη Μεσόγειος»: Το «Ελεύθερη Μεσόγειος» κατελήφθη τελευταίο. Είχαμε ετοιμαστεί να προβάλουμε αντίσταση βάζοντας συρματοπλέγματα στην κουπαστή και ετοιμάζαμε τις μάνικες νερού. Γνωρίζοντας, μετά από επικοινωνία με το «Mavi Marmara», ότι χρησιμοποιούσαν πραγματικά πυρά και μαθαίνοντας ότι υπάρχουν νεκροί, αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε τα αμυντικά μας όπλα -τις μάνικες νερού, δηλαδή.

Συνεχίζαμε την πορεία μας προς Γάζα για μια ώρα περίπου από την αρχική επίθεση που δέχτηκε η αποστολή, κάνοντας ελιγμούς για να αποφύγουμε τα φουσκωτά του ισραηλινού ναυτικού. Φυσικά βρισκόμασταν εκτός ναυτικών μιλίων του Ισραήλ στη εκμεταλλεύσιμη εμπορική ζώνη της Αιγύπτου έχοντας πλώρη προς Πορτ Σάιντ.
Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι τους ξεφύγαμε και ότι θα καταφέρουμε να μπούμε στη Γάζα .
Αλλά μας πλησίασε μια ακταιωρός η οποία έκανε κύκλους γύρω από το πλοίο πετώντας φωτοβολίδες και στη συνέχεια το πλήρωμά της μας σημάδευε με τα όπλα. Εμείς είχαμε βγει στα φτερά της γέφυρας και με την ντουντούκα τους φωνάζαμε ότι το πλοίο έχει ελληνική σημαία και οδηγίες παίρνουμε μόνο από την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ έκαναν την εμφάνιση τους τα φουσκωτά, εξοπλισμένα με γάντζους τους οποίους πέταξαν στο πλοίο και άρχισαν να ανεβαίνουν οι κομάντος φορώντας κουκούλες .
Εμείς για ασφάλεια είχαμε μαζευτεί στη γέφυρα. Με ηλεκτρική εκκένωση ακινητοποίησαν αυτούς που βρίσκονταν μπροστά, και με την απειλή των όπλων τους μας υποχρέωσαν να οδηγήσουμε το καράβι στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ.
Εκεί μας υποδέθηκε πλήθος κουκουλοφόρων στρατιωτικών και αστυνομικών και αφού μας κατάσχεσαν όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα, μας ξυλοφόρτωσαν και με κλούβες μας μετέφεραν για έλεγχο και από εκεί μας οδήγησαν στη φυλακή. Κατά την αποχώρηση μας, με το πρόσχημα ότι χάθηκαν, δεν μου επέστρεψαν το ναυτικό μου φυλλάδιο και το διαβατήριό μου. Με το ίδιο πρόσχημα δεν επέστρεψαν και άλλα διαβατήρια.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!