Οι Κινέζοι ανακηρύσσουν Ζώνη Αναγνώρισης από την Εναέρια Άμυνα (ADIZ) τον εναέριο χώρο πέριξ των διαφιλονικούμενων με την Ιαπωνία νησιών Νταογιού.

Οι ΗΠΑ τη χαρακτηρίζουν μια «προκλητική» κίνηση που «μεγαλώνει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων στην περιοχή», ενώ γίνεται λόγος για «αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες της Κίνας». Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στο Τόκιο κατηγόρησε το Πεκίνο για την «εντεινόμενη ένταση».
Προς επίρρωση του παραπάνω γνωστού… φιλειρηνικού πνεύματος που διακρίνει τις ΗΠΑ, οι τελευταίες στέλνουν… δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 σε αυτήν ακριβώς την περιοχή, επισημαίνοντας στην ασιατική υπερδύναμη πως όποιος γαβγίζει πρέπει να είναι σε θέση να δαγκώσει κιόλας. Μάλιστα, σε ανακοίνωση κατόπιν εορτής η αμερικανική αεροπορία τονίζει πως τα Β-52 δεν έφεραν οπλισμό, λες και ο απειλούμενος είναι σε θέση να γνωρίζει αν ένα εχθρικό Β-52 φέρει ή δεν φέρει οπλισμό…
Ιάπωνες αξιωματούχοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους, επικρότησαν την αμερικανική ενέργεια. Την Τρίτη η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από γιαπωνέζικες αεροπορικές εταιρίες που είχαν σπεύσει να καταθέσουν σχέδια πτήσης μετά την κινεζική ανακήρυξη, να παύσουν να τα καταθέτουν στο εξής. Επιπλέον, ιαπωνικά αλλά και νοτιοκορεάτικα πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν και αυτά επιδεικτικά την κινεζική Ζώνη ADIZ, ακολουθώντας το αμερικανικό παράδειγμα.
Οι ΗΠΑ, που μέχρι πρότινος τηρούσαν τυπικά ουδέτερη στάση στη διαμάχη για τα νησιά Νταογιού, επεσήμαναν διά του υπουργού Άμυνας, Τ. Χάγκελ, τη σταθερότητά τους «στις δεσμεύσεις προς τους συμμάχους» (με την Ιαπωνία τις συνδέει αμυντικό σύμφωνο σε περίπτωση που η δεύτερη δεχτεί επίθεση) διευκρινίζοντας, μάλιστα, ρητά ότι αυτές ισχύουν και για τα νησιά Νταογιού.
Η φιλοαμερικανική Ταϊβάν, που δεν έχει πολύ θετικά αισθήματα για την Κίνα, χαρακτήρισε την ανακήρυξη της κινεζικής ADIZ «ειρηνική ενέργεια». Η Κίνα κατηγορεί το Τόκιο για δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού η Ιαπωνία, όπως και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδονησία και άλλοι, έχουν ορίσει τη δική τους ADIZ, συνήθως στα όρια της ΑΟΖ. Η Ιαπωνία από το 1969. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως «η Ιαπωνία συνεχώς κατηγορεί τους άλλους χωρίς να βλέπει τα δικά της. Αν θέλουν να ανακαλέσουμε την ανακήρυξη της Ζώνης Εναέριας Άμυνας, ας ανακαλέσουν πρώτα αυτοί τη δική τους αντίστοιχη Ζώνη και η Κίνα θα το επανεξετάσει ύστερα από 44 χρόνια»…
Σχετικά με τις αμερικανικές προκλήσεις, ο καθηγητής Σουν Ζε του Πανεπιστημίου Τσίνγκουα του Πεκίνου, δήλωσε πως «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν κι άλλες πτήσεις όπως αυτές, η Κίνα θα αναγκαστεί να απαντήσει. Αν απαντά μόνο με λόγια, κάτι τέτοιο θα ήταν ταπεινωτικό». Κατά τα άλλα, στην Ιαπωνία αναμένεται η ανακοίνωση του νέου αμυντικού δόγματος της χώρας που θα προβλέπει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, με ιδιαίτερο βάρος στην προστασία απομακρυσμένων νήσων, αλλά και στη δυνατότητα μακρινού πλήγματος σε πυραυλικές βάσεις, π.χ. στη Β. Κορέα. Η δε Κίνα θα διαθέτει σύντομα νέα σειρά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με δυνατότητες εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων που, βεβαίως, αφορούν κυρίως τις ΗΠΑ…

Γιώργος Τσίπρας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!