Αρχική κοινωνία αθλητισμός Πόσους… άθλους ακόμα πρέπει να κάνει;

Πόσους… άθλους ακόμα πρέπει να κάνει;

Κάτω τα χέρια από την ιστορική ομάδα του Ηρακλή

Μιλάμε για τον Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Τον αρχαιότερο αθλητικό σύλλογο αυτής της πόλης. Ο Ηρακλής που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν αυτή η πόλη δεν ήταν ακόμη υπό ελληνική κυριαρχία αποτελεί τη ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου. Ιδρύθηκε ως σύλλογος φιλομουσών και έμελε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στα αθλητικά αλλά και τα κοινωνικά δρώμενα της πόλης.
Ως παλαιότερος σύλλογος είχε αγοράσει, επί τουρκοκρατίας ακόμη, γη την οποία θέλησε να κάνει γήπεδο. Μετά την αλλαγή κυριαρχίας σε αυτή την πόλη και στη σημερινή Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ υπήρχε το γήπεδο του Ηρακλή. Λόγω όμως της φιλονικίας και διεκδίκησης του χώρου από το πανεπιστήμιο, ο Ηρακλής κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50 αντάλλαξε αυτό το κομμάτι γης με τη σημερινή έκταση των Χορτατζήδων, στην περιοχή της Αγ. Δημητρίου, το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελεί μέρος της ακίνητης περιουσίας του.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμη και σήμερα οι εγκαταστάσεις του Ηρακλή παραμένουν ανοιχτές προς χρήση στο κοινό της πόλης, ενώ οι ακαδημίες του αριθμούν 100άδες παιδιά.
Ο Ηρακλής και οι οπαδοί του δεν προσδέθηκαν ποτέ σε κάποιο πολιτικό άρμα. Βέβαια, πολλοί πολιτικοί πόζαραν και… εξήραν το πολυδιάστατο έργο του συλλόγου, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τη δόξα και τους τίτλους του. Ακόμη κι αυτοί, όμως, μπορούν να συγχωρεθούν από τους οπαδούς και φίλους του Ηρακλή.
Εκείνοι που είναι ασυγχώρητοι και εγκληματίες είναι εκείνοι που στις πλάτες του συλλόγου έκαναν οικονομικά πάρτι με πολιτικές προεκτάσεις φυσικά. Γνωρίζουμε ποιοι κυβερνούσαν την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε και ποιοι επωφελήθηκαν από τα τερτίπια στις πλάτες του συλλόγου.
Αυτοί που για 10 και πλέον χρόνια λυμαίνονταν τον Ηρακλή είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν και όχι ο σύλλογος με τη διάλυσή του. Είναι εκείνοι που έβγαιναν φωτογραφίες με τα κύπελλα και σήμερα κρύβονται. Σήμερα, εμείς είμαστε αυτοί που καλούμαστε να πληρώσουμε. Συγγνώμη, αλλά δεν τα φάγαμε μαζί!
Ναι, τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του κράτους βεβαίωσαν παραβάσεις και ναι, να πληρωθούν. Από ποιους όμως; Απ’ αυτούς που τα κάνανε και τα φάγανε και όχι να βγει στο σφυρί η περιουσία του Ηρακλή. Μια περιουσία αξίας 100άδων εκατομμύριων ευρώ που θα αποτελέσει αντάλλαγμα ή δώρο του κράτους σε επιχειρηματικά συμφέροντα και σε δανειστές. Θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο; Να τιμωρήσουμε μια ιστορία 105 και πλέον χρόνων και ένα σύλλογο για τις αμαρτίες των διοικήσεών του; Όχι! Ίσως, βέβαια, ναι για κάποιους που θέλουν μέσα στην αναμπουμπούλα της εποχής να εκμεταλλευτούν και να ξεπουλήσουν τα πάντα.
Εμείς, όμως, δεν θα αφήσουμε κάτι τέτοιο. Εμείς οι οπαδοί του Ηρακλή θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μείνει αυτή η γη στον Γ.Σ. Ηρακλή και να αποτελέσει την κοιτίδα για πολλά χρόνια ακόμα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Για να παραμείνει ένα χώρος άθλησης στον οποίο δεν χρειάζεται να πληρώσεις. Για να παραμείνει ο αθλητισμός ένα δωρεάν αγαθό για όλους.
Η περίπτωση της περιουσίας του Ηρακλή μας φέρνει στο μυαλό τις περιπτώσεις που αντιμετωπίσουμε με τους πλειστηριασμούς των σπιτιών. Αυτοί που διέπραξαν τα οικονομικά εγκλήματα πρέπει να πληρώσουν και όχι ο Ηρακλής και ο περήφανος λαός του, που τα τελευταία χρόνια διαρκώς λοιδορείται και στοχοποιείται. Στοχοποιείται γιατί αντιστέκεται στη βαρβαρότητα, γιατί σκέφτεται ακόμη, γιατί εκφράζει την αλληλεγγύη του σε ομάδες ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κρίση.
Ο Ηρακλής και οι οπαδοί του τιμωρούνται γιατί διάλεξαν το δρόμο της αρετής, σύμφωνα με το μύθο και όχι της κακίας. Τιμωρείται γιατί δεν έβαλε στη φανέλα του σπόνσορες χρυσού, γιατί δεν έσκυψε το κεφάλι ποτέ σε διαπλοκές και δεν δέθηκε ποτέ σε κανένα πολιτικό άρμα. Ο μοναχικός δρόμος του είναι εκείνος που τον έκανε να συναντηθεί με ανθρώπους που τον αγαπούν κα θα κάνουν τα πάντα για να δικαιωθεί.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να πούμε σε όλους εσάς που θεωρείτε εμάς τους οπαδούς, μια άλλη κατηγορία ανθρώπων, ότι είμαστε ίδιοι με εσάς. Ελάτε να μας βρείτε τις Κυριακές στα γήπεδα και τις αλάνες. Έχουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες με εσάς κι αν βγαίνουμε στο δρόμο, βγαίνουμε για όλα αυτά που εκφράζει ο Ηρακλής από την ίδρυσή του: την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια, την ισότητα, την αυτονομία.

Οπαδοί του Ηρακλή

Σάββας Κωφίδης, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής του Ηρακλή
Αν δεν αντισταθούμε, θα είμαστε συνένοχοι
Το ζήτημα είναι ηθικό. Το ότι έχουν γίνει παρανομίες από φυσικά πρόσωπα είναι αναμφισβήτητο. Το ζήτημα είναι ποιο είναι το κίνητρο του κράτους. Είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να αποκτήσει μια τεράστια ακίνητη περιουσία. Αλλά για να την καρπωθεί ποιος; Ο κάθε (x) Μπόμπολας; Αποκλείεται να επωφεληθεί ο λαός απ’ την ιστορία. Αποκλείεται. Αυτό το καταλαβαίνει εύκολα κάποιος αν κρίνει το συνολικό έργο αυτής της κυβέρνησης.
Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο του Ηρακλή, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Αν δεν αντισταθούμε, αν σιωπήσουμε, θα είμαστε συνένοχοι σε ένα έγκλημα που γινόταν τόσα χρόνια πίσω από τις πλάτες μας και σε βάρος ολόκληρης της πόλης. Για 3-4 άτομα που διαχειρίζονταν τη Διοίκηση του Ηρακλή είναι αδιανόητο να θέλουν να ξεκληρίσουν ολόκληρη την ιστορία του συλλόγου και τον πολιτισμό του με τα τόσα αθλητικά τμήματα που διαθέτει. Ο Ηρακλής δεν καταργείται, δεν εκποιείται. Θα τον υπερασπιστούμε όλοι. Αυτοί που έκλεψαν να πάνε φυλακή. Αυτό είναι όλο. Τόσο απλό!

Λάκης Παπαϊωάννου, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας
Σχέδιο απαλλοτρίωσης
Θεωρώ παντελώς απαράδεκτο και εξωπραγματικό να επιδιώκεται με συνοπτικές διαδικασίες η εξαφάνιση του ιστορικότερου αθλητικού Σωματείου της χώρας. (…) Εάν τα εν λόγω άτομα που διοίκησαν τον Σύλλογο έχουν παρανομήσει, να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όχι όμως και ο Σύλλογος. Ο πραγματικός όμως σκοπός του εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών συνάγεται από το πνεύμα των συντακτών του εγγράφου και είναι μόνο ένας: Η καταλήστευση των περιουσιακών στοιχείων του Συλλόγου τόσο στην περιοχή Χορτατζήδες, όσο και στην περιοχή της Μίκρας και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σταδιακής απαλλοτρίωσης όλων των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού λαού, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές ξένων κέντρων. Γιατί, μη γελιόμαστε, ο Ηρακλής είναι μόνο η αρχή και αν ανοίξει αυτή η κερκόπορτα δυστυχώς, πολλά αθλητικά σωματεία που αποτελούν κοιτίδα πολιτισμού, σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Γιώργος Θεοδωρόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας
Διαπλοκή και παρακράτος
Βρισκόμαστε μπροστά στο βαθύ διαπλεκόμενο -και όχι μόνο- «παρακράτος» της Θεσσαλονίκης. Χρόνια τώρα, διάφορα λαμόγια-παράγοντες σε όλη τη χώρα με προκάλυψη την ιστορία αθλητικών συλλόγων και την ανάγκη της νεολαίας για άθληση «ξεπλένουν» μαύρο χρήμα. Οι πολιτικές ευθύνες της Γ.Γ. Αθλητισμού, απ’ όπου πέρασαν υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, καθώς και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που είναι εποπτεύουσα Αρχή, είναι βαρύτατες. (…) Η θέση που υποστηρίξαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως ΣΥΡΙΖΑ, όπου συμμετείχαν και παρενέβησαν και οι βουλευτές Δ. Χαραλαμπίδου, Τ. Κουράκης και Γ. Αμανατίδης ήταν: Ο Γ.Σ. Ηρακλής δεν έπαψε ποτέ να είναι αθλητικός σύλλογος χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Η περιουσία του Γ.Σ. Ηρακλής δεν θα γίνει λεία στα δόντια της Γ.Γ. Αθλητισμού «που η πόρτα της είναι ορθάνοιχτη και απέναντι ακριβώς από την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ», όπως χαρακτηριστικά είπε στο Π.Σ. η βουλευτής Δ. Χαραλαμπίδου. Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Ο Γ.Σ. Ηρακλής είναι παρών και ενεργός. Όσοι από τη Διοίκηση υπεξαίρεσαν χρήματα του Δημοσίου ή του Ηρακλή, πρέπει να λογοδοτήσουν.

Σχόλια

Exit mobile version